Οι κυρώσεις των ΗΠΑ εναντίον της Τουρκίας ήταν καθυστερημένες – New Delhi Times

Οι αμερικανικές κυρώσεις έχουν δείξει στον Ερντογάν τις συνέπειες της υπονόμευσης της εθνικής ασφάλειας της Αμερικής και των συμμάχων της στο ΝΑΤΟ

Η Οθωμανική Αυτοκρατορία χάθηκε πριν από έναν αιώνα στη δεύτερη δεκαετία του 20ου αιώνα. Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ερντογάν ονειρεύεται να αναζωογονήσει ξανά την αυτοκρατορία στον εικοστό πρώτο αιώνα. Καθώς ισχυρίζεται ότι τα όρια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, οι κακές συμπεριφορές του στέλνουν φάρσες και εφιάλτες σε Αμερικανούς και Άραβες. Ο νέος Χαλίφη φιλοδοξεί να γίνει ο ηγέτης της Ουμάμ – του μουσουλμανικού κόσμου – απομακρύνοντας τον σημερινό ηγέτη Σαουδική Αραβία.

Ο Ερντογάν – ο ισλαμικός σκληροπυρηνικός και ο νέος αδίστακτος στην πόλη – κάνει όλα άσχημα πράγματα: προκαλώντας σεχταριστικές συγκρούσεις στη Συρία, τη Λιβύη, την Αίγυπτο και την Υεμένη και υποβαθμίζοντας ηθικά τον Πρίγκιπα της Σαουδικής Αραβίας Mohammed Bin Salman (MBS) για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Khashoggi Σαουδική εικόνα για την αδιαμφισβήτητη ηγεσία της Umm.

Το 1974, η Τουρκία εισέβαλε στην Κύπρο και ίδρυσε την ισλαμική Τουρκική Κύπρο στα βόρεια. Το 2020, ο Ερντογάν υποκίνησε το Αζερμπαϊτζάν να ανοίξει παλαιά σύγκρουση με την Αρμενία, παρείχε θανατηφόρους πυραύλους, στρατιωτικές μονάδες, μισθοφόρους και έτρεξε πάνω από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Δεν άκουσε την Αμερική και τη Ρωσία! Ο Ερντογάν απομάκρυνε το Πακιστάν από μακρόχρονο μέντορα και ευεργέτη Σαουδική Αραβία, υποσχέθηκε βοήθεια στα κακά σχέδια του Ισλαμαμπάντ στο Κασμίρ και έκανε εχθρούς της Γαλλίας και της Ινδίας.

Στις 14 Δεκεμβρίου, οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν κυρώσεις στην Τουρκία βάσει του νόμου Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act (CAATSA) για την αγορά ρωσικών πυραυλικών συστημάτων – χρησιμοποιώντας το CAATSA για πρώτη φορά εναντίον ενός άλλου μέλους του ΝΑΤΟ. Ενδέχεται να ακολουθούν οι κυρώσεις της ΕΕ και του ΗΒ. Τα ανεπιθύμητα καυστικά σχόλια του Ερντογάν για τον Γάλλο Πρόεδρο Μακρόν θα μπορούσαν να προκαλέσουν την απέλαση της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ. Οι γεωπολιτικές φιλοδοξίες της Τουρκίας ξεπερνούν πολύ το οικονομικό της βάρος, όπως η Γιουγκοσλαβία! Ο Ερντογάν, ο δικτάτορας, εξαπλώνεται πολύ λεπτός σε μυριάδες ισλαμικά ζητήματα. Οι κυρώσεις εξυπηρετούν σωστά τον Ερντογάν, αλλά κινδυνεύει να απομακρύνει την Τουρκία από το ΝΑΤΟ προς τη Ρωσία και την Κίνα.
Η Τουρκία έχει εγκάρδιες σχέσεις με τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, την Κίνα, το Ισραήλ και τη Μέση Ανατολή. Υπήρχε ανάγκη για το ρωσικό πυραυλικό αμυντικό σύστημα που απέκτησε στα μέσα του 2019, λαμβάνοντας υπόψη τις απειλές για τους συμμάχους του ΝΑΤΟ, τον κίνδυνο για την ασφάλεια της στρατιωτικής τεχνολογίας και του προσωπικού των ΗΠΑ και για τον εμπλουτισμό του αμυντικού τομέα της Ρωσίας; Η Άγκυρα απέρριψε τις προτάσεις των ΗΠΑ. Οι αμερικανικές κυρώσεις έχουν δείξει στον Ερντογάν τις συνέπειες της υπονόμευσης της εθνικής ασφάλειας της Αμερικής και των συμμάχων της στο ΝΑΤΟ.

Μια ασιατική συμμαχία που αποτελείται από το Ιράν, το Πακιστάν και την Τουρκία κρυσταλλώνεται σε στενούς δεσμούς με την Κίνα και τη Ρωσία. Η Τουρκία είναι μια φυσική επιλογή στο υψηλό τραπέζι των αδίστακτων χωρών.

Το Πακιστάν και η Τουρκία δοκιμάζουν ένα «εναλλακτικό» ισλαμικό μπλοκ – το νέο OIC – που καταρρέει. Η Μαλαισία αποσύρθηκε εδώ και πολύ καιρό και τώρα η Τουρκία καταρρέει. Η Άγκυρα λίγο περισσότερο από ό, τι μπορεί να μασήσει. Η Κίνα έχει σημαντικό μουσουλμανικό πληθυσμό στο Σιντζιάνγκ, αλλά δεν αναγνωρίζει τους μουσουλμάνους!

Η Τουρκία και η Κίνα έχουν προβλήματα με τους Αμερικανούς. Το Πακιστάν έχει ζητήματα με τους γείτονες Ινδία, Αφγανιστάν και χώρες του Κόλπου. Η Ινδία θερμαίνει σταθερά τη γεωπολιτική του Κόλπου. Η Τουρκία, ευθυγραμμισμένη με την Κίνα, βελτιώνει την Ινδία για λογαριασμό του Πακιστάν.

Η Ινδία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, ούτε αγόρασε το F35, ούτε μοιράζεται στρατιωτική τεχνολογία με άλλες χώρες του ΝΑΤΟ, επομένως είναι ελεύθερο να αγοράσει όπλα από οπουδήποτε. Αγόρασε το σύστημα S-400 με την παραίτηση του Trump. Η σχέση Ινδίας-ΗΠΑ είναι συναλλακτική και στρατηγική. Ωστόσο, η Τουρκία μοιράζεται τη στρατιωτική τεχνολογία με το ΝΑΤΟ – ένα διαφορετικό παιχνίδι μπάλας μαζί – εξ ου και η αγορά ρωσικών πυραύλων και τεχνολογικών μεταφορών υπονομεύει τα Ολοκληρωμένα Συστήματα εναέριας άμυνας του ΝΑΤΟ και την ασφάλεια του F35.

Το ΝΑΤΟ χρειάζεται την Τουρκία – ο δεύτερος μεγαλύτερος σύμμαχός της – περισσότερο από ό, τι η Τουρκία χρειάζεται το ΝΑΤΟ. Η Τουρκία μπορεί να κρατήσει τους πρόσφυγες μακριά, τα αραβικά έθνη, να παρέχει πρόσβαση στην Ανατολή και να βοηθήσει το ΝΑΤΟ να επεκταθεί και να ενοποιηθεί κατά μήκος των Βαλκανίων, της Μεσογείου του Πάσχα και της Μέσης Ανατολής. Η Τουρκία συσσωρεύει επίσης προβλήματα στο ΝΑΤΟ που θα είναι καλύτερα χωρίς την Τουρκία.

Ο Ερντογάν μετέτρεψε την Τουρκία – μια κοσμική χώρα – σε προμαχώνα του Ισλάμ μέσω του μολυσματικού πολιτικού Ισλάμ, που οδηγεί σε αναταραχές και πόλεμο. Ο Ερντογάν κάνει την Τουρκία μια «πραγματική Τουρκία», έτοιμη να ψηθεί. Προσπαθώντας να επωφεληθεί τόσο από τα ρωσικά όσο και από τα αμερικανικά συστήματα, η Τουρκία προσέλκυσε αμερικανικές κυρώσεις. Ένα πραξικόπημα μπορεί να απαλλαγεί από τον δικτάτορα Ερντογάν.

Ο Ερντογάν έχει γίνει ένας ισλαμιστής φονταμενταλιστής απατεώνας, σχεδιάζοντας ένα χαλιφάτο και καταστρέφοντας την Τουρκία. Ένας άλλος Σαντάμ, Καντάφι ή Βαγδάτη; Η Τουρκία δεν μπορεί να πληροί τις προϋποθέσεις για ένταξη στην ΕΕ, επομένως περιέρχεται στη Μεσόγειο και πλησιάζει πιο κοντά στη Ρωσία και την Κίνα για στρατηγικά και πολιτικά οφέλη.

Εκτός από τους Άραβες, καμία άλλη μουσουλμανική χώρα δεν διαθέτει τους οικονομικούς πόρους για να πολεμήσει τους πολέμους. Η Τουρκία υπό τον Ερντογάν κατεβαίνει γρήγορα σε αναρχία. Ένα κακό μήλο μπορεί να καταστρέψει τον οπωρώνα. Η ιστορία της Τουρκίας είναι γεμάτη με τέτοια παραδείγματα όπου ορισμένοι φιλόδοξοι ηγέτες έχουν επαναφέρει τη χώρα εδώ και πολλές δεκαετίες.

Φωτογραφική πίστωση: Getty Images

Twitter: @_Himansh_

Email: [email protected]

Source