Οι Κύπριοι αψηφούν την απαγόρευση για να διαμαρτυρηθούν ξανά για διαφθορά, περιορισμούς κοροναϊών

ΝΙΚΟΣΙΑ (Reuters) – Χιλιάδες Κύπριοι που διαμαρτύρονταν για τους περιορισμούς και τη διαφθορά του κοροναϊού πραγματοποίησαν ειρηνική πορεία το Σάββατο, σε αντίθεση με την απαγόρευση των συγκεντρώσεων.

Η εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε μετά από βίαιη καταστολή από την αστυνομία μιας προηγούμενης διαμαρτυρίας που προκάλεσε εκτεταμένη κριτική την περασμένη εβδομάδα, είδε τους διαδηλωτές να κρατούν λουλούδια και πανό να παρελαύνουν μέσω μιας κεντρικής οδού στην πρωτεύουσα Λευκωσία προς το κοινοβούλιο του νησιού.

Οι διαδηλωτές φορούσαν μάσκες προσώπου σε απόσταση από την αστυνομία.

Η Κύπρος, η οποία σημείωσε καλύτερη πορεία από τις περισσότερες χώρες για την αντιμετώπιση της πανδημίας, βρισκόταν εντός και εκτός κλειδώματος για περίπου ένα χρόνο. Ωστόσο, οι γνωστοποιήσεις της αντιληπτής διαφθοράς από ένα καθεστώς διαβατηρίων για επενδύσεις πυροδότησαν τη δυσαρέσκεια του κοινού.

«Νιώθω ότι το μέλλον μου κρέμεται απλώς από ένα νήμα. Δεν υπάρχουν θέσεις εργασίας, αλλά αυτοί που κυβερνούν και οι φίλοι τους γίνονται πλούσιοι », δήλωσε ένας διαδηλωτής που ταυτίζεται μόνο ως Ιωάννα, 24 ετών.

Μια μικρότερη διαμαρτυρία που πραγματοποιήθηκε στις 13 Φεβρουαρίου αντιμετωπίστηκε με βαριά απάντηση από την αστυνομία, η οποία συγκρούστηκε με διαδηλωτές και ανέπτυξε κανόνι νερού. Το περιστατικό πυροδότησε έρευνα της αστυνομίας και παραδοχές από τον υπουργό Δικαιοσύνης του νησιού ότι ορισμένες σκηνές έδειξαν δυσανάλογη αντίδραση.

Το Σάββατο, το κανόνι νερού διατηρήθηκε σε απόσταση, σταθμευμένο περίπου δύο χιλιόμετρα μακριά μέσα στα μεσαιωνικά τείχη της πρωτεύουσας Λευκωσίας.

Το καθεστώς διαβατηρίων τραβήχτηκε απότομα από τις αρχές πέρυσι, αφού το δίκτυο ειδήσεων Al Jazeera έδειξε άτομα που φέρεται να είναι πρόθυμα να διευκολύνουν την ιθαγένεια για έναν πλαστό επενδυτή με ποινικό μητρώο, και το οποίο στη συνέχεια αρνήθηκαν. Το σχέδιο εξετάζεται επίσης από ανεξάρτητο εξεταστικό συμβούλιο.

«Down with the Junta of the Partitionist», διαβάστε ένα πανό, με τη λέξη «partitionist» ένα έργο για το όνομα του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη, που αναφέρεται στην εθνική διαίρεση του νησιού που κατοικείται από Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους.

Αναφορά από τον Michele Kambas; Επιμέλεια από τον Mike Harrison

.Source