Οι Κύπριοι Μαρωνίτες διαχωρίζονται με «φράχτες» για περισσότερο από 5 μήνες

Οι Κύπριοι Μαρωνίτες που ζουν στο χωριό Kormacit (Koruçam) δεν μπόρεσαν να δουν τα αδέλφια τους να ζουν στο νότιο μισό του νησιού λίγα χιλιόμετρα μακριά από αυτά, τα παιδιά και τα εγγόνια τους για περισσότερο από 5 μήνες λόγω του γεγονότος ότι οι πύλες είναι κλειστές.

Οι Κύπριοι Μαρωνίτες “χωρισμένοι από τα σύνορα” απαιτούν από τις αρχές της ΤΔΒΚ, οι οποίες δεν επιτρέπουν στις οικογένειές τους να περάσουν στο Βορρά, για να βρουν λύση σε αυτό το ζήτημα.

ΚΕΦΑΛΑ: “ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΗ ΜΗΤΕΡΑ ΜΟΥ ΓΙΑ 5 ΜΗΝΕΣ”

Ο Τζόζεφ Κεφάλα, ο οποίος έφτασε στο Κυπριακό Ταχυδρομείο και πέρασε τη ζωή του στο Νότο, δήλωσε ότι δεν του επιτράπηκε να περάσει στο Βορρά από το Νοέμβριο του 2020 και ως εκ τούτου δεν μπορεί να δει τη μητέρα του και ότι δεν είναι μόνος σε αυτό το θέμα και ότι στο τουλάχιστον 20 οικογένειες αγωνίζονται με αυτό το πρόβλημα.

“Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΔΒΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΕΧΕΙ ΛΥΣΗ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ”

Μέχρι τον Νοέμβριο του 2020, το αρνητικό αποτέλεσμα PCR επέτρεψε τη διέλευση προς το Βορρά, αλλά εκείνη την εποχή, Κορωνοϊός Δηλώνοντας ότι μετά την αύξηση του αριθμού των θετικών περιπτώσεων, οι αρχές της ΤΔΒΚ δεν επέτρεψαν τη διέλευσή τους με κανέναν τρόπο, η Κεφάλα τόνισε ότι η κυβέρνηση της ΤΔΒΚ θα πρέπει να βρει λύση σε αυτό το ζήτημα.

ΣΚΟΥΛΛΟΥ: “Η ΜΗΤΕΡΑ ΜΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΝΟΥΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΓΙΑ ΕΤΟΣ”

Η Μαρία Σκουλού, ιδιοκτήτρια του εστιατορίου Yorgo Butcher στο Koruçam, είπε: «Ναι, όλοι δυσκολεύουμε… Αλλά η μητέρα μου μένει εδώ και δεν μπόρεσε να δει τα εγγόνια ή τα παιδιά της για ένα χρόνο. Υπάρχουν 30 «ηλικιωμένοι» που ζουν σε αυτό το χωριό και κανείς δεν βοηθά αυτούς τους ανθρώπους. Οι αρχές της ΤΔΒΚ δεν επιτρέπουν στους συγγενείς της οικογένειας να περάσουν στο Βορρά », είπε.

“Η θεία ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΗ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ, ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΡΓΑ”

Αναφέροντας ότι όλοι οι συγγενείς της Μαρωνιτικής οικογένειας στο χωριό ζουν στο Νότο, η Σκουλού είπε, «Τα αδέρφια και οι συγγενείς μου είναι επίσης στο Νότο. Υπάρχουν 30 οικογένειες σαν εμάς », είπε,« η θεία μου ζει μόνη στο Βορρά. Τα παιδιά του δεν μπορούν να έρθουν μαζί του. Η 79χρονη μητέρα μου είναι αναστατωμένη που δεν μπορεί να δει τα παιδιά της και αρρωσταίνει. Έχουμε κουραστεί να τα ζήσουμε τώρα ».

Εκφράζοντας ότι δεν απαιτούν από τους συγγενείς τους στο Νότο να περνούν καθημερινά προς τον Βορρά, αλλά θέλουν να τους δουν για λίγες ώρες, ο Σκουλού σημείωσε ότι η κυβέρνηση της ΤΔΒΚ θα πρέπει να βρει μια λύση σε αυτό το πρόβλημα.

“ΜΑΣ ΧΑΝΟΥΝ, ΜΑΣ ΧΑΝΟΥΝ”

Δηλώνοντας ότι μπορούν να δουν μόνο συγγενείς της οικογένειας λίγο πέρα ​​από τα σύνορα στην οθόνη του τηλεφώνου, ο Σκουλού είπε: «Μας έλειψαν, μας έλειψαν επίσης. Είμαστε επίσης άνθρωποι και μας λείπει. Δεν είναι ξεκάθαρο τι θα είμαστε αύριο… »

.Source