Οι Μανδαλοριανές και Αρχαίες Μεσογειακές Εταιρείες: Ο Δρόμος της Δύναμης;

Το franchise των μέσων μαζικής ενημέρωσης του Star Wars αντλείταν πάντα από τον μύθο, την ιστορία και τη λογοτεχνία. Και, η πιο πρόσφατη καταχώρισή του στο Mandalorian, δεν αποτελεί εξαίρεση. Το Mandalorian είναι μια αναφορά στον κεντρικό χαρακτήρα, Din Djarin, μέλος του πολιτισμού Mandalore. Ο Τζαρίν δεν γεννήθηκε Μανδαλοριανή, αλλά όπως βλέπουμε στην αναδρομή, υιοθετήθηκε ως ιδρυτικό από το Μανταλόρ όταν οι γονείς του σκοτώθηκαν από μάτια κατά τη διάρκεια των πολέμων του Κλώνου. Ωστόσο, ανατρέφεται ως Μανταλόρια, μια κουλτούρα που επιβιώνει από την εξυπνάδα και την τεχνολογία τους ως κυνηγοί και μισθοφόρους.

Μας παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά σε κυνηγούς γενναιοδωρίας στην Οδύσσεια του Star Wars με τη μορφή της Μπόμπα Φέτ, η οποία συλλαμβάνει και πουλά τον Χαν Σόλο στον Τζέμπα το Καλύβα στο Empire Strikes Back. Αν και ο Μπόμπα Φέτ φοράει πανοπλία Μανταλόρ, δεν είναι Μανταλόριος, αλλά κληρονόμησε την πανοπλία από τον πατέρα του. Στο βιβλίο Ultimate Star Wars and Philosophy, ο Fett θεωρείται ως ένα ηθικά αμφισβητούμενο άτομο του οποίου η κύρια ανησυχία είναι η σύλληψη, η παράδοση και η πληρωμή για τη γενναιοδωρία του.

Οι Μανταλόροι ενσαρκώνουν τα κοινωνικά και ηθικά χαρακτηριστικά του Μανταλόρ καθώς και ορισμένων από τους άλλους πολιτισμούς που βγαίνουν από την επιβίωσή τους στον Γαλαξία των Άστρων. Η δράση λαμβάνει χώρα ενάντια στα θύματα των καταστρεπτικών πολέμων και των πλανητικών καταρρέσεων που αφέθηκαν μετά τον συνεχιζόμενο αγώνα μεταξύ της Αυτοκρατορίας και της Δημοκρατίας. Πάνω από δύο σεζόν των Μανταλοριανών, μας γνωρίζει ο Din Djarin και η προσπάθειά του να επιστρέψει «το παιδί» στο Jedi. Το παιδί είναι ένα μικρό παιδί ηλικίας πενήντα ετών (!) Που ονομάζεται Grogu, το οποίο είναι ευαίσθητο στη δύναμη και κατάγεται από τη φυλή των πλασμάτων που περιελάμβανε τον Jedi Master Yoda. Η σειρά ξεκινά με την αναζήτηση του Din Djarin για να κατακτήσει ένα περιουσιακό στοιχείο, το οποίο αποδεικνύεται ότι είναι μωρό Grogu και συλλέγει τη γενναιοδωρία στο μικρό πράσινο κεφάλι του. Αντ ‘αυτού, ο Τζαρίν σχηματίζει δεσμό με το παιδί, και είναι επιφορτισμένος να επιστρέψει το θεμέλιο στο Jedi από το μυστηριώδες τεθωρακισμένο Mandalore.

Μαθαίνουμε ότι η Mandalorian πανοπλία είναι κατασκευασμένη από ένα ειδικό μέταλλο που ονομάζεται Beskar, το οποίο είναι άφθαρτο στα περισσότερα όπλα, συμπεριλαμβανομένων των φώτων. Μαθαίνουμε επίσης ότι υπάρχει ένας κώδικας ηθικής συμπεριφοράς που τηρεί το Mandalore, που ονομάζεται «Way», ο οποίος έχει χωριστεί σε παραλλαγές καθώς διάφορες ομάδες του Mandalore διαλύθηκαν μετά την καταστροφή του πλανήτη τους. Ο Din ακολουθεί μια ιδιαίτερα άκαμπτη έκδοση του Way, που του απαγορεύει να αφαιρεί το κράνος του μπροστά από άλλους.

Υπάρχει μια ανατρεπτική πτυχή στο Mandalorian, το οποίο βρήκα ελκυστικό, καθώς ο τρόπος απαιτεί την τήρηση ενός αυστηρού κώδικα προσωπικής ευθύνης, πληρώνοντας τα χρέη κάποιου, κυρίως μέσω ανταλλαγής ή ανταλλαγής του Beskar. Αυτός ο κώδικας προσωπικής ευθύνης επιτρέπει σε πολλούς από τους χαρακτήρες να ζήσουν τη ζωή τους με ομαλό τρόπο σε ένα περιβάλλον που θυμάται τα σύνορα της αμερικανικής άγριας Δύσης, έξω από τον έλεγχο των αυτοκρατορικών ή δημοκρατικών αρχών που είναι διάσπαρτες σε όλο τον γαλαξία.

Οι εβδομαδιαίες περιπέτειες του Din Djarin για να εντοπίσουν πληροφορίες που θα του επιτρέψουν να επιστρέψει το παιδί και να εκπληρώσει την αναζήτησή του γίνεται μια επική οδύσσεια περιπέτειας μέσω της συνεχιζόμενης διαπραγμάτευσης σχέσεων, συμμαχιών και ανταλλαγής ευνοιών για την επίτευξη του στόχου του. Η αναζήτηση είναι μια φουτουριστική έκδοση της ταινίας φίλων, όπου ο Din και ο Grogu σχηματίζουν δεσμούς πίστης και οικογενειακής αγάπης. Οι θεατές αντιμετωπίζουν περιστασιακά ματιές του Grogu που μαθαίνουν να χρησιμοποιούν τις δυνάμεις του (κάνουμε το χέρι, μωρό!), Ενώ συμμετέχουν επίσης σε κωμική παιδική συμπεριφορά, που συνήθως περιλαμβάνει φαγητό.

Έτσι, όπως και ο Αχιλλέας και ο Γκιλγκαμές των πρώτων επικών, το μωρό Grogu έχει ημι-θεϊκές πτυχές σε συνδυασμό με την στωμική αίσθηση του καθήκοντος και της πειθαρχίας του Din Djarin. Το ζεύγος αμφισβητεί τον Patroclus που γίνεται πρότυπο για τους νεότερους Αχιλλέους, καθώς και τον Enkidu που εξανθρωπίζεται μέσω της φιλίας του με τον Gilgamesh. Σε κάθε επική ιστορία, το ζευγάρι αλλάζει από τον δεσμό της αγάπης τους που σφυρηλατείται μέσω κοινής εμπειρίας. Σε όλα αυτά τα έπη, οι φίλοι χωρίζονται επίσης τραγικά, οι αρχαίοι μας από το θάνατο και ο Grogu από την αναζήτηση του Din Djarin για να τον επιστρέψουν στο Jedi για να ολοκληρώσουν την προπόνησή του. Ένα στοιχείο κινδύνου προστίθεται από το γεγονός ότι η Αυτοκρατορία επιδιώκει να συλλάβει ή να αγοράσει τον Γκρόγκου για να αυξήσει τη δύναμή του μέσω της απόκτησης του ευαίσθητου στη δύναμή του αίματος.

Η εβδομαδιαία αναζήτηση επιβίωσης ως Din και Grogu, επιδιώκει τον στόχο τους λειτουργεί με βάση την προ-νομισματική οικονομία που θυμίζει το θαλάσσιο εμπόριο στην αρχαία Μεσόγειο. Μερικές φορές, το φαγητό και το ποτό λαμβάνονται μέσω ενός κοινού κώδικα φιλοξενίας, ανταλλάσσοντας μισθοφόρους πράξεις για πληροφορίες ή αναγκαίες προμήθειες, μεταφέροντας άτομα από ένα λιμάνι σε άλλο, παρέχοντας πλινθώματα Beskar σε αντάλλαγμα για επισκευές πλοίων, ακόμη και εμπορεύοντας μπαχαρικά. Με άλλα λόγια, τα πράγματα δεν έχουν αλλάξει πολύ από τότε που ο Δρόμος Μεταξιού έφερε τα απαραίτητα αγαθά από την Ασία στη Μεσοποταμία ή πλοία που μετέφεραν χαλκό από την Κύπρο στην Κρήτη.

Η άφθαρτη ικανότητα του Μπέσκαρ θυμάται την εφεύρεση του σιδήρου, του οποίου η δύναμη έπαιξε ρόλο στη μετατροπή από μια εποχή του χαλκού σε μια εποχή του σιδήρου τον 12ο αιώνα π.Χ. Επιπλέον, η ειδική γνώση και το απόρρητο παίζουν ρόλο στη σφυρηλάτηση της πανοπλίας του Μπέσκαρ από την πανοπλία των Μανδαλοριανών, μια μυστηριώδη γυναίκα με τις εξειδικευμένες και μυστικές γνώσεις για να μετατρέψει τον Μπέσκαρ σε πανοπλία και που χρησιμεύει ως αρχηγός και πνευματικός ηγέτης της φυλής του Μάντο. Μπορεί να μην είναι τυχαίο το πιο περίτεχνο κράνος της να μοιάζει με ένα σπαρτιατικό κράνος. Η σχεδίαση της μεταλλουργίας θυμίζει τις θρησκευτικές πρακτικές που καλύπτουν τη μεταλλική τεχνολογία σε μυστήριο στην Κύπρο, όπου κατασκευάστηκαν μεταλλικά αντικείμενα υπό την αιγίδα του συγκροτήματος ναών στο Κίτιον ή υπό την προστασία του Θεού Πλίνθου στην Ενκόμη.

Το σύμπαν του Star Wars είναι οργανωμένο σύμφωνα με ηθικούς κώδικες που μπορούμε να εντοπίσουμε στον κλασικό κόσμο, είτε πρόκειται για τη στρατιωτικοποιημένη και αυταρχική τάξη της Αυτοκρατορίας είτε για τον φωτισμένο κόσμο που οραματίζεται το Τζέιν Τάγμα της Δημοκρατίας.

Το Jedi Order υπενθυμίζει πολλές από τις πτυχές της ελληνικής φιλοσοφίας όπως ενσωματώνονται στη Δημοκρατία του Πλάτωνα. Οι Ιππότες Jedi παραιτούνται από κοσμικά αγαθά και προσκολλήσεις για να αναπτύξουν την ψυχική και σωματική τους τελειότητα. Όσο πιο σοφός είναι ο Jedi, τόσο πιο απομονωμένοι φαίνεται να γίνονται. Θυμίζουν τον φιλόσοφο βασιλιά του Πλάτωνα που αποσύρθηκε σε μια σπηλιά για να επιτύχει ννωση, ένα υψηλότερο επίπεδο σοφίας (σκεφτείτε τον Obi Wan Kenobi, τον Master Yoda και τον Luke Skywalker στο Last Jedi).

Υπάρχει πολύ στριμώξιμο χεριών και μαργαριτάρι όταν ο νεαρός Luke κάνει ένα διάλειμμα από την εκπαίδευσή του για να σώσει τους φίλους του, ενώ αναγκάζεται να διακόψει τη δέσμευσή του με τη μητέρα του, ο νεαρός Anakin στο δρόμο του προς τη σκοτεινή πλευρά. Το να γίνεις Τζέντι απαιτεί ένα συγκεκριμένο είδος θρησκείας και ιδεαλισμού.

Ως μακροχρόνιος θαυμαστής του Star Wars, βρήκα τον εαυτό μου να έλκει από το Force στον πιο αναρχικό, αλλά Stoic Way του Mandalore ως ηθικό κώδικα που ασκείται μέσω της καθημερινής πρακτικής αυτοσυγκράτησης, προσωπικής ευθύνης και πίστης σε άλλους. Ο Δρόμος κερδίζει δύναμη και διατηρείται μέσω συνεχούς αναπαράστασης στην καθημερινή ζωή. Στο τέλος, η πιο αυταρχική θρησκεία του Jedi φαίνεται να κερδίζει όταν ο Grogu είναι πεπεισμένος να αφήσει τον Din Djarin για να ολοκληρώσει την εκπαίδευσή του στο Jedi. Ωστόσο, μας λένε ότι η ολοκλήρωση της προπόνησης του στο Force είναι ζωτικής σημασίας για τον Grogu να είναι σε θέση να προστατευθεί από τη σύλληψη και υπάρχουν δύο ακόμη εποχές περιπέτειας Mandalorian που μπορεί να δουν τους ήρωές μας να ενώνονται ξανά.

Ο Louise A. Hitchcock είναι καθηγητής Ιστορικών και Φιλοσοφικών Σπουδών Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης. Ο καθηγητής Χίτσκοκ έχει αποκτήσει εκτεταμένη αρχαιολογική εμπειρία στην ανατολική Μεσόγειο, πραγματοποιώντας ανασκαφικές εργασίες στο Ισραήλ, την Αίγυπτο, τη Συρία, την Κρήτη. Ήταν ως Parsons Fellow στην Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα και ανώτερος Fulbright Fellow στο Αμερικανικό Ινστιτούτο Αρχαιολογικής Έρευνας Κύπρου στην Κύπρο.

Source