Οι μολύβδινοι σβόλοι κυνηγών απειλούν τα μεταναστευτικά φλαμίνγκο, προειδοποιούν οι συντηρητές της Κύπρου

Οι συντηρητές στην Κύπρο προτρέπουν τις αρχές να επεκτείνουν την απαγόρευση κυνηγιού σε ένα δίκτυο παράκτιας αλμυρής λίμνης εν μέσω ανησυχιών ότι τα μεταναστευτικά φλαμίνγκο θα μπορούσαν ενδεχομένως να καταπιούν θανατηφόρες ποσότητες σφαιριδίων κυνηγετικού όπλου.

Ο artin Hellicar, διευθυντής της Birdlife Κύπρου, δήλωσε ότι τα φλαμίνγκο κινδυνεύουν να καταπιούν τα μικροσκοπικά σφαιρίδια που βρίσκονται στο λίμνες καθώς τρέφονται.

Όπως και άλλα πουλιά, τα φλαμίνγκο καταπιούν μικρά βότσαλα για να βοηθήσουν την πέψη, αλλά δεν μπορούν να διακρίνουν μεταξύ των βότσαλων και των μολύβδου.

«Πέρυσι, είχαμε δεκάδες απώλειες φλαμίνγκο», είπε ο κ. Hellicar.

Κλείσε

Ένα φλαμίνγκο βρίσκεται σε μια αλμυρή λίμνη με το τζαμί Hala Sultan Tekke στο βάθος, που χτίστηκε μεταξύ 1760 και 1796, στη νότια παράκτια πόλη της Λάρνακας, στο νησί της Κύπρου στην ανατολική Μεσόγειο, Κυριακή, 31 Ιανουαρίου 2021. Συντηρητικοί στην Κύπρο προτρέπουν τις αρχές να επεκτείνουν την απαγόρευση κυνηγιού σε ένα παράκτιο δίκτυο αλμυρών λιμνών εν μέσω ανησυχιών ότι τα μεταναστευτικά φλαμίνγκο θα μπορούσαν ενδεχομένως να καταπιούν θανατηφόρες ποσότητες σφαιριδίων κυνηγετικών όπλων. (Φωτογραφία AP / Petros Karadjias)

Η Κύπρος είναι μια βασική στάση στην πορεία της μετανάστευσης για πολλούς τύπους πτηνών που πετούν από την Αφρική στην Ευρώπη.

Η Αλυκή της Λάρνακας, ένα δίκτυο υγροτόπων τεσσάρων λιμνών, υποδέχεται συνήθως 15.000 φλαμίνγκο από ψυχρότερα κλίματα μέχρι τη νότια ακτή του νησιωτικού έθνους στην ανατολική Μεσόγειο. Μένουν καθ ‘όλη τη διάρκεια του χειμώνα και αναχωρούν τον Μάρτιο.

Άλλα υδρόβια πτηνά που επισκέπτονται τη λίμνη περιλαμβάνουν πάπιες, παρυδάτια και γλάρους.

Απαγορεύεται το κυνήγι γύρω από το μεγαλύτερο μέρος της αλμυρής λίμνης, αλλά οι κυνηγοί εξακολουθούν να επιτρέπεται να πυροβολούν πάπιες στη νότια άκρη του δικτύου.

Η Υπηρεσία Παιχνιδιών και Πανίδας της κυβέρνησης δήλωσε ότι, κατά τους δύο πρώτους μήνες του περασμένου έτους, 96 φλαμίγκο βρέθηκαν νεκροί στους υγρότοπους της Λάρνακας Σολτ Λέικ ως αποτέλεσμα δηλητηρίασης από μόλυβδο.

Ο αξιωματούχος της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Κύπρου Παναγιώτης Κωνσταντίνου, ο οποίος έχει πραγματοποιήσει μεταθανάτια εξετάσεις σε φλαμίνγκο, δήλωσε ότι ο μόλυβδος από τα σφαιρίδια δηλητηρίασε τα πουλιά.

Ο υψηλός αριθμός θανάτων οφείλεται κυρίως στη βαριά χειμερινή βροχή πριν από δύο χρόνια, η οποία προκάλεσε το ίζημα της λίμνης και αποκόλλησε την ενσωματωμένη βολή.

Ένα σπορ σκοπευτήριο κοντά στη βόρεια άκρη της λίμνης έκλεισε πριν από σχεδόν 18 χρόνια και οι αρχές οργάνωσαν καθαρισμό σφαιριδίων μολύβδου στις λίμνες εκεί.

Ωστόσο, ο κ. Hellicar είπε ότι ο καθαρισμός ήταν προφανώς ελλιπής.

Κλείσε

Τα φλαμίνγκο σε μια αλμυρή λίμνη στη νότια παράκτια πόλη της Λάρνακας, στο νησί της ανατολικής Μεσογείου, την Κυριακή, 31 Ιανουαρίου 2021. Οι συντηρητές στην Κύπρο προτρέπουν τις αρχές να επεκτείνουν την απαγόρευση κυνηγιού σε ένα δίκτυο παράκτιας αλμυρής λίμνης εν μέσω ανησυχιών για τη μετανάστευση Τα φλαμίνγκο θα μπορούσαν ενδεχομένως να καταπιούν θανατηφόρες ποσότητες σφαιριδίων κυνηγετικού όπλου. (Φωτογραφία AP / Petros Karadjias)

Μια μελέτη που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε εξέλιξη για να προσδιορίσει πού παραμένουν σημαντικές ποσότητες σφαιριδίων μολύβδου, ώστε να μπορούν να αφαιρεθούν.

Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν «πολύ υψηλά» επίπεδα μολύβδου στη νότια άκρη του υγρότοπου και το συνεχιζόμενο κυνήγι πάπιας θα μπορούσε να επιδεινώσει το πρόβλημα, δήλωσε ο κ. Hellicar.

«Το πρόβλημα είναι έντονο», πρόσθεσε. «Ο κίνδυνος είναι πραγματικός για τα φλαμίνγκο και άλλα πουλιά που χρησιμοποιούν την περιοχή.»

Ο αξιωματούχος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Κυνηγιού Αλέξανδρος Λοϊζίδης διαφώνησε, λέγοντας ότι το κυνήγι σε μια βόρεια περιοχή 200 μέτρων δεν είναι πρόβλημα λόγω του περιορισμένου αριθμού κυνηγών.

Είπε ότι δεν γνωρίζει τυχόν θανάτους από φλαμίνγκο στην περιοχή και κατηγορεί τα παρασιτοκτόνα και τα λιπάσματα που απορρέουν από τα κοντινά αγροκτήματα για τη δημιουργία τυχόν προβλημάτων ρύπανσης που βλάπτουν την άγρια ​​φύση.

«Νομίζω ότι το αποτέλεσμα του κυνηγιού είναι πολύ μικρό στο συγκεκριμένο μέρος της λίμνης», είπε ο κ. Λοϊζίδης. «Θα ήταν κρίμα για τους κυνηγούς να χάσουν τη μόνη περιοχή όπου επιτρέπεται το κυνήγι κοντά σε υγρότοπους».

Κλείσε

Δύο παιδιά στέκονται και παρακολουθούν τα φλαμίνγκο σε μια αλμυρή λίμνη στη νότια παράκτια πόλη της Λάρνακας, στο νησί της ανατολικής Μεσογείου, την Κυριακή, 31 Ιανουαρίου 2021. Οι συντηρητές στην Κύπρο προτρέπουν τις αρχές να επεκτείνουν την απαγόρευση κυνηγιού σε όλο το παράκτιο αλάτι δίκτυο λίμνης εν μέσω ανησυχιών ότι τα μεταναστευτικά φλαμίνγκο θα μπορούσαν ενδεχομένως να καταπιούν θανατηφόρες ποσότητες σφαιριδίων κυνηγετικών όπλων. (Φωτογραφία AP / Petros Karadjias)

Η απαγόρευση της χρήσης σφαιριδίων μολύβδου κοντά σε υγρότοπους έχει τεθεί σε ισχύ στην Κύπρο εδώ και αρκετά χρόνια.

Μια παρόμοια, σε ολόκληρη την ΕΕ απαγόρευση τέθηκε σε ισχύ τον περασμένο μήνα, αλλά οι οικολόγοι πιστεύουν ότι οι νόμοι δεν εφαρμόζονται αρκετά.

Ο Παντελής Hadjiyeros, επικεφαλής της Υπηρεσίας Παιχνιδιών και Πανίδας, δήλωσε ότι είναι λιγότερο σημαντικό να απαγορευτεί το κυνήγι στην περιοχή από το να πείσει τους κυνηγούς να σταματήσουν να χρησιμοποιούν όστρακα με σφαιρίδια μολύβδου.

«Θα πρέπει να κάνουμε τύμπανα στους ανθρώπους ότι απαγορεύεται η χρήση σφαιριδίων μολύβδου κοντά σε υγρότοπους και ότι επιτρέπονται μόνο χαλύβδινα σφαιρίδια», είπε στο Associated Press.

ΡΑ

Source