Οι νέες συμμαχίες ωθούν το Πακιστάν και την Τουρκία να εμβαθύνουν τους διμερείς δεσμούς

Ισλαμπουλ:

Σε μια εποχή που η περιοχή βρίσκεται σε μετασχηματισμό με νέες συμμαχίες, το Πακιστάν και η Τουρκία συμφώνησαν την Τετάρτη να εμβαθύνουν την αμυντική συνεργασία τους και τόνισαν την ανάγκη για την έγκαιρη εφαρμογή του «Στρατηγικού Οικονομικού Πλαισίου Πακιστάν-Τουρκίας».

Η συμφωνία ήταν το κύριο αποκορύφωμα του πλήρους φάσματος δεσμεύσεων του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Καβούσογλου στο Ισλαμαμπάντ, όπου πραγματοποίησε επίσημες συνομιλίες με τον Πακιστανό ομόλογό του, Σάχ Μουμάτ Κουρσί, που κάλεσε τον Πρωθυπουργό Ιμαμάν Χαν και τον Πρόεδρο Αλίφ Άλβι. Παρευρέθηκε επίσης σε τριμερή συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών Κράσι και τον υπουργό Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν Jeyhun Bayramov, τονίζοντας τη στενή συνεργασία μεταξύ των τριών χωρών, οι οποίες υποστήριξαν η μία την άλλη στα αντίστοιχα βασικά τους θέματα.

Αυτή ήταν η τρίτη επίσκεψη του τούρκου ανώτερου διπλωμάτη σε τόσα χρόνια και πρότεινε την εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Το Πακιστάν και η Τουρκία έχουν ιστορικά στενή συνεργασία, αλλά οι πρόσφατες περιφερειακές εξελίξεις έφεραν πιο κοντά τις δύο χώρες.

Η επίσκεψη ήταν επίσης μέρος της προετοιμασίας της επόμενης συνόδου του στρατηγικού συμβουλίου υψηλού επιπέδου μεταξύ των δύο χωρών. Η Τουρκία έχει μόνο έναν τέτοιο διάλογο με λίγες χώρες και το Πακιστάν είναι μία από αυτές.

Ομοίως, οι δύο χώρες έχουν στρατηγικό οικονομικό πλαίσιο Pak-Turkey με στόχο την ενίσχυση των εμπορικών και εμπορικών δεσμών. Ανώτερος αξιωματούχος στο Ισλαμαμπάντ είπε ότι υπήρχαν 71 στοιχεία στο πλαίσιο αυτό όπου οι δύο χώρες εργάζονται για τη βελτίωση των εμπορικών τους δεσμών.

Το διμερές εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών ανήλθε σε περίπου 800 εκατομμύρια δολάρια, τα οποία σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών δεν αντικατοπτρίζουν τους στενούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Mevlut Cavusoglu, συνοδευόμενος από τους Πακιστανούς και Αζερμπαϊτζάνους ομολόγους του, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι η Άγκυρα θα εμβαθύνει την αμυντική της συνεργασία με το Πακιστάν, το οποίο επίσης έδωσε το υψηλότερο πολιτικό βραβείο στον Τούρκο διπλωμάτη.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε την Τετάρτη ότι συζήτησε έναν οδικό χάρτη 71 σημείων με τους Πακιστανούς αξιωματούχους και είπε, “Θα ενισχύσουμε τις διμερείς μας σχέσεις”.

Είπε ότι και οι δύο χώρες θα ανεβάσουν το διμερές εμπόριο στις πραγματικές δυνατότητές του και “θα αναπτύξουμε συνεργασία και στον αμυντικό κλάδο”.

Ο Cavusoglu υπέγραψε επίσης συμφωνία με τους πακιστανικούς αξιωματούχους για την αύξηση της συνεργασίας στον τομέα της εκπαίδευσης, ενώ οι συμφωνίες τους στους τομείς του στρατού και του τουρισμού που υπογράφηκαν πέρυσι τέθηκαν επίσης σε ισχύ.

Η Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν υπήρξαν ένθερμοι υποστηρικτές του Πακιστάν στο μακροχρόνιο ζήτημα της διαμάχης του Κασμίρ με την Ινδία. Και οι δύο αυτές χώρες αποτελούν επίσης μέρος της Ομάδας Επαφής του ΟΙΚ για το Κασμίρ, η οποία κατά καιρούς εκδίδει ισχυρές δηλώσεις για το Κασμίρ.

Κατά τη σημερινή κοινή συνέντευξη Τύπου, τόσο οι Τούρκοι όσο και οι κορυφαίοι διπλωμάτες του Αζερμπαϊτζάν υποστήριξαν το Πακιστάν στο ζήτημα του Κασμίρ και κατήγγειλαν την Ινδία για διάπραξη ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ζήτησαν την πολιτική επίλυση της διαφοράς σύμφωνα με τα ψηφίσματα της UNSC.

Σε αντάλλαγμα, ο υπουργός Εξωτερικών Κουράσι υποστήριξε την Τουρκία στο ζήτημα της βόρειας Κύπρου, ενώ βάζει το βάρος του Πακιστάν πίσω από το Αζερμπαϊτζάν για την πρόσφατη σύγκρουσή του με την Αρμενία στο Ναγρόνο Καραμπάγκ.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν είπε ότι ο λαός και η κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν ήταν ευγνώμονες στο Πακιστάν που στάθηκαν μαζί με τη χώρα τους στην εποχή της ανάγκης τους. Είπε ότι οι άνθρωποι κυματίζουν τις πακιστανικές και τουρκικές σημαίες κατά τη διάρκεια της παρέλασης νίκης στο Μπακού.

Η τριμερής συνάντηση, δεύτερη μεταξύ των τριών χωρών, ολοκληρώθηκε με τη Διακήρυξη του Ισλαμαμπάντ. Η Διακήρυξη ζητούσε την ενίσχυση των εμπορικών, εμπορικών, επιχειρηματικών και στρατηγικών δεσμών μεταξύ των τριών χωρών. Και οι τρεις χώρες αποφάσισαν να υποστηρίξουν η καθεμία για το ζήτημα των βασικών εθνικών συμφερόντων τους.

Ο υπουργός Εξωτερικών Κουσίρι είπε ότι αποφάσισαν να κάνουν το τριμερές πλαίσιο ως τακτικό χαρακτηριστικό. Είπε ότι η τριμερής συνάντηση θα πραγματοποιείται πλέον τακτικά. Η επόμενη συνάντηση θα διοργανωθεί από την Τουρκία, πρόσθεσε.

Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός Imran Khan τόνισε τη σημασία της εργασίας για την καταπολέμηση της ισλαμοφοβίας και την προώθηση της καλύτερης κατανόησης του σεβασμού που έχουν οι μουσουλμάνοι για τον Άγιο Προφήτη (Ειρήνη.

Κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον υπουργό Εξωτερικών Κάβουσογλου, συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις Πακιστάν-Τουρκίας και περιφερειακά και διεθνή θέματα.

Επιβεβαιώνοντας τον εξαιρετικό χαρακτήρα της πολιτικής σχέσης Πακιστάν-Τουρκίας, ο πρωθυπουργός τόνισε τη σημασία της μετατροπής της σε μια ισχυρή οικονομική εταιρική σχέση.

Επιβεβαιώθηκε επίσης η κοινή αποφασιστικότητα και από τις δύο πλευρές για περαιτέρω αναβάθμιση του εμπορίου, των επενδύσεων, της άμυνας, της εκπαιδευτικής και πολιτιστικής συνεργασίας.

Ο πρωθυπουργός Imran ευχαρίστησε την Τουρκία για τη σταθερή υποστήριξή της στη διαμάχη του Κασμίρ και τόνισε τις επιζήμιες ινδικές ενέργειες που απειλούν την ειρήνη και την ασφάλεια.

Στο περιφερειακό πλαίσιο, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε τη σημασία που αποδίδει το Πακιστάν σε μια ειρηνική λύση της σύγκρουσης στο Αφγανιστάν.

Συμφωνήθηκε να διατηρηθούν ανταλλαγές υψηλού επιπέδου και να οικοδομηθεί περαιτέρω η στρατηγική σχέση Πακιστάν-Τουρκίας προς αμοιβαίο όφελος των δύο χωρών και λαών.

.Source