Οι νοσηλευτές ψυχικής υγείας πραγματοποιούν διαμαρτυρία καθώς συναντιούνται οι βουλευτές (Ενημερώθηκε)

Ο κρατικός οργανισμός υγειονομικών υπηρεσιών (Okypy) ανακοίνωσε την Πέμπτη την κατασκευή νέων εγκαταστάσεων για την αντικατάσταση του κτιρίου του ψυχιατρικού νοσοκομείου Athalassa του 1964, καθώς η επιτροπή υγείας του Σώματος συζήτησε τα θέματα των υπηρεσιών ψυχικής υγείας.

«Αναλαμβάνονται ενέργειες για την ανάπτυξη οκτώ επιπλέον κλινών στο ψυχιατρικό θάλαμο του γενικού νοσοκομείου Λεμεσού για υποχρεωτική ψυχιατρική θεραπεία εντός του μήνα, καθώς και τη δημιουργία δέκα επιπλέον κλινών σε εξωτερική δομή για τη μεταφορά χρόνιων περιπτώσεων που αντιμετωπίζονται στο νοσοκομείο Athalassa, Είπε ο Okypy.

Η ανακοίνωση του οργανισμού ήταν μια απάντηση σε μια ειρηνική διαμαρτυρία που διοργάνωσε μια αντιπροσωπεία νοσοκόμων ψυχικής υγείας νωρίς την Πέμπτη.

Με πανό που έγραφαν συνθήματα για «καλύτερες συνθήκες εργασίας», περίπου 30 νοσοκόμες από τα συνδικάτα Pasyno και Pasyki και το υποκατάστημα ψυχικής υγείας του Pasydy ενώθηκαν δυνάμεις έξω από το κτίριο όπου η επιτροπή υγείας του Σώματος συναντήθηκε στις 10.30 το πρωί για να συζητήσει θέματα που αφορούν τον τομέα της ψυχικής υγείας. Εκπρόσωποι των νοσοκόμων ψυχικής υγείας παρευρέθηκαν επίσης στην επιτροπή.

«Είμαστε εδώ για να ασκήσουμε πίεση στις αρμόδιες αρχές με την ελπίδα ότι τα μακροχρόνια προβλήματα του Νοσοκομείου Αθαλάσσας θα επιλυθούν», είπε μια νοσοκόμα στο Cyprus Mail.

Η Athalassa, με έδρα τη Λευκωσία, είναι η μόνη ψυχική εγκατάσταση στην Κύπρο για υποχρεωτική ψυχιατρική θεραπεία. Το κτίριό του, που χτίστηκε το 1964, έχει «σοβαρές ρωγμές θεμελίωσης», ενώ ορισμένα δωμάτια θεωρήθηκαν ακατάλληλα για ανθρώπινη κατοικία.

Το νοσοκομείο αντιμετωπίζει επίσης προβλήματα υπερπληθυσμού που φτάνει περισσότερο από το 130 τοις εκατό της χωρητικότητάς του εν μέσω της πανδημίας του ιού κοροναϊού που έχει επηρεάσει την ψυχική υγεία των ανθρώπων.

Η Okypy ανακοίνωσε ότι εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός για την κατασκευή μιας σύγχρονης μονάδας στη Λευκωσία και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός των επόμενων δύο ή τριών ετών.

«Η μονάδα θα περιλαμβάνει 156 κρεβάτια, καθώς και άλλες εξωτερικές κατασκευές. Η πρώτη φάση του έργου θα ανακοινωθεί τον Απρίλιο », δήλωσε ο οργανισμός.

Όμως, οι υποσχέσεις για την κατασκευή νέων κτιρίων έχουν ακουστεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες και δεν υλοποιήθηκαν ποτέ. Ο πρόεδρος της κρατικής ένωσης νοσοκόμων Παστύ Ανδρέας Ανδρέου είπε στην επιτροπή υγείας ότι «παρά τις δεσμεύσεις των υπουργών Υγείας και Μεταφορών να ξεκινήσουν τον σχεδιασμό για την κατασκευή των νέων θαλάμων από τον περασμένο Νοέμβριο, το λεγόμενο« γενικό σχέδιο »δεν έχει ακόμη ξεκίνησε ».

Source