Οι ομάδες συνηγορίας επιδιώκουν να εμποδίσουν την εκτόξευση δορυφόρου Turksat 5B

Οι ομάδες συνηγορίας επιδιώκουν να εμποδίσουν την εκτόξευση δορυφόρου Turksat 5B

Δύο οργανισμοί με έδρα τις ΗΠΑ αντέδρασαν στην προγραμματισμένη εκτόξευση του δορυφόρου Turksat 5B της Τουρκίας, λέγοντας ότι «θα θέσει σε κίνδυνο ουσιαστικά τα συμφέροντα της εθνικής ασφάλειας και της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ».

Σε επιστολή προς τον Wayne R. Monteith, Αναπληρωτή Διαχειριστή, Γραφείο Εμπορικών Διαστημικών Μεταφορών της FAA, το Ελληνοαμερικανικό Συμβούλιο Ηγεσίας (HALC) και την Αρμενική Εθνική Επιτροπή της Αμερικής (ANCA) προειδοποιούν ότι ο δορυφόρος Turksat 5B, που παράγεται από την κρατική Turksat , έχει καλά τεκμηριωμένες στρατιωτικές εφαρμογές.

«Μεταξύ αυτών των εφαρμογών είναι το πεδίο του πολέμου με drone και άλλων μορφών τηλεκατευθυνόμενων όπλων», ανέφεραν οι ομάδες στην επιστολή.

«Η Τουρκία πρόσφατα ανέπτυξε UAV Bayraktar στην επίθεση του Αζερμπαϊτζάν εναντίον του αυτόχθονου Αρμενικού πληθυσμού του Ναγκόρνο Καραμπάχ και απείλησε τη χρήση τους κατά της Ελλάδας και της Κύπρου», ανέφεραν.

Η HALC και η ANCA λένε ότι η σειρά Turksat επεκτείνει δραματικά την περιοχή κάλυψης, την ικανότητα Ku-band και την επιθετική προσέγγιση του τουρκικού στρατού, κλειδώνοντας την ικανότητα της Άγκυρας να διεξάγει ανεξάρτητα στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον αμερικανικών και συμμαχικών θέσεων σε σχεδόν τον μισό κόσμο.

“Η έγκριση αυτής της εκτόξευσης θα θέσει σε κίνδυνο ουσιαστικά τα συμφέροντα της εθνικής ασφάλειας και της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ”, ανέφεραν, προτρέποντας την Ομοσπονδιακή Διοίκηση Αεροπορίας να μπλοκάρει τη διαδικασία.

Η Τουρκία ξεκίνησε τον δορυφόρο Turksat 5A σε τροχιά από τις ΗΠΑ σε συνεργασία με το SpaceX.

Ο δορυφόρος Turksat 5B σχεδιάζεται να εκτοξευθεί το δεύτερο τρίμηνο του 2021.

.Source