Οι πίθηκοι δεν εγκαταλείπουν αυτό που δουλεύουν σαν τους ανθρώπους

Αυτό το φαινόμενο ονομάστηκε «ψευδαίσθηση βυθισμένου κόστους», μπορεί να ισχύει για ανθρώπινες σχέσεις, ανακαινίσεις σπιτιών, βιβλία, βιντεοπαιχνίδια, επισκευή αυτοκινήτων, τηλεοπτικές σειρές και άλλα. Οι άνθρωποι τείνουν να συνεχίσουν τη δουλειά τους επειδή θέλουν να κατέχουν τις επενδύσεις τους, ακόμη και αν χάσουν.

Το γεγονός ότι το ίδιο χαρακτηριστικό εντοπίστηκε σε πιθήκους Καπουτσίν και μακάκους ρέζους υποδηλώνει ότι υπάρχει κάτι στην εξελικτική ιστορία του ανθρώπου που τον ώθησε να περιμένει ανταμοιβή από το βυθισμένο κόστος.

Στη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο σεβαστό επιστημονικό περιοδικό Nature, ζητήθηκε από τα ζώα να παρακολουθούν έναν στόχο που κινείται στην οθόνη του υπολογιστή με έναν ελεγκτή παιχνιδιών, για διάφορους χρόνους.

Οι συμμετέχοντες πίθηκοι ανταμείφθηκαν για την επιτυχία του εντοπισμού του στόχου και τους επετράπη να δοκιμάσουν ξανά όταν δεν ήταν επιτυχής.

Οι γύροι του παιχνιδιού είναι συνήθως έτοιμοι να διαρκέσουν 1 δευτερόλεπτο, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις 3 ή 7 δευτερόλεπτα. Και έγινε δυνατό για τις μαϊμούδες να παραιτηθούν όταν ήθελαν και να ξεκινήσουν μια νέα περιοδεία.

Σε αυτήν την περίπτωση, τα ζώα αναμενόταν να επιμείνουν σε γύρους ενός δευτερολέπτου, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί η προσπάθεια που απαιτείται για την ανταμοιβή και να επανεκκινήσει το παιχνίδι, αφήνοντας τους μεγάλους γύρους που δεν έφεραν ανταμοιβή στο πρώτο δεύτερο ημίχρονο.

Οι πίθηκοι, από την άλλη πλευρά, επέλεξαν να συνεχίσουν. Αυτό το φαινόμενο ήταν ιδιαίτερα αισθητό για τους πιθήκους ρήσου, αλλά παρατηρήθηκε επίσης σε πιθήκους Capuchin. Έτσι, όταν παρακολούθησαν τον στόχο για μεγάλο χρονικό διάστημα, διαπιστώθηκε ότι προσπάθησαν να ολοκληρώσουν το πείραμα.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι οι άνθρωποι ανέπτυξαν αυτό το χαρακτηριστικό για να επιμείνουν στο βυθισμένο κόστος και είναι ένα ένστικτο που μοιράζονται με πολλά είδη. Επειδή το ίδιο φαινόμενο έχει δειχθεί σε προηγούμενες μελέτες για περιστέρια και αρουραίους.

«Διήρκεσαν 5 έως 7 φορές περισσότερο από το βέλτιστο», λέει η νευροεπιστήμονας Sarah Brosnan από το Κρατικό Πανεπιστήμιο της Γεωργίας στις ΗΠΑ. “Όσο περισσότερο προσπάθησαν, τόσο πιο πιθανό ήταν να κάνουν ολόκληρο το έργο”, είπε.

Η επιθυμία να επιμείνουμε, η υπομονή και η δέσμευση αποδίδονται συχνά στην άγρια ​​φύση: η υπομονή είναι σημαντική στην αναζήτηση τροφής, το κυνήγι, την αναμονή για εκκολαπτήρια ή την κατασκευή φωλιών.

Από την άλλη πλευρά, ο Brosnan έδωσε τις ακόλουθες συμβουλές στους ανθρώπους σχετικά με αυτό το ένστικτο:

«Εάν βρεθούμε κολλημένοι σε κάτι, πρέπει να σκεφτούμε λίγο: Έχω έναν καλό λόγο να το διατηρήσω; Πρέπει να το αφήσω χωρίς ανταμοιβή; Αυτό είναι πιο ευεργετικό για μένα μακροπρόθεσμα;

Αυτό είναι πραγματικά δύσκολο να επιτευχθεί. Αλλά ελπίζω ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις γνωστικές μας ικανότητες για να ξεπεράσουμε τη συναισθηματική πληγή του βυθισμένου κόστους. “

.Source