Οι παγκόσμιες αγορές επικεντρώθηκαν στις εξελίξεις στις ΗΠΑ

Οι παγκόσμιες αγορές επικεντρώθηκαν στη διαδικασία αποστολής του προέδρου των ΗΠΑ Donald Tump και στις εξελίξεις των πακέτων οικονομικής στήριξης τη νέα εβδομάδα.

Στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα, η πιστοποίηση της νίκης του Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές, η επιδρομή του Κογκρέσου και τα ανακοινωθέντα στοιχεία για την απασχόληση, καθώς και τα δεδομένα του Παγκόσμιου Δείκτη Διαχειριστών Αγοράς (PMI) ήταν στο επίκεντρο της ατζέντας των παγκόσμιων αγορών. Νέος τύπος Κορωνοϊός (Κορωνοϊός), τα μέτρα που ελήφθησαν για την επιδημία και τη διάδοση μελετών εμβολιασμού εξασφάλισαν ότι η όρεξη κινδύνου των επενδυτών παρέμεινε υψηλή.

Μετά τις πιέσεις του Κογκρέσου στις ΗΠΑ, ενώ το αμερικανικό κοινό συζητούσε την απόλυση του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος αποδείχθηκε υπεύθυνος για την καταστολή, στο Κογκρέσο, ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Δημοκρατικός Νάνσι Πελόσι, απολύθηκε εάν ο Αντιπρόεδρος Μάικ Πενς δεν λειτουργούσε την αποστολή του Τραμπ ανακοίνωσαν ότι θα ξεκινήσουν τη διαδικασία αμέσως.

Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων στις ΗΠΑ επιδείνωσαν τη μακροχρόνια ηρεμία τους την περασμένη εβδομάδα. Η ανάκαμψη του δείκτη δολαρίου λόγω των δεκαετών επιτοκίων ομολόγων των ΗΠΑ, η οποία αυξήθηκε από 0,91 τοις εκατό σε 1,1250 τοις εκατό σε μια εβδομάδα, και η μείωση της τιμής της ουγγιάς του χρυσού κατά 2,6 τοις εκατό σε 1.848 $ ήταν οι κυριότερες εξελίξεις της εβδομάδας όσον αφορά την τιμολόγηση της αγοράς.

Ενώ ο Joe Biden, ο οποίος εξελέγη πρόεδρος των ΗΠΑ, δήλωσε ότι το πακέτο οικονομικής στήριξης που θα παρασχεθεί θα είναι στο επίπεδο των «τρισεκατομμυρίων δολαρίων» που υποστηρίζει τις χρηματιστηριακές αγορές, τα στοιχεία της PMI επεσήμαναν ότι η μεταποιητική βιομηχανία διατηρεί ιδιαίτερα τη δύναμή της παγκοσμίως.

Η έκθεση απασχόλησης των ΗΠΑ, που δημοσιεύθηκε την τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης της προηγούμενης εβδομάδας, έδωσε ανάμεικτα μηνύματα. Η μη γεωργική απασχόληση στις ΗΠΑ μειώθηκε κατά 140.000 άτομα τον περασμένο μήνα, για πρώτη φορά από τον Απρίλιο του 2020. Κορωνοϊός Η ανάκαμψη στην αγορά εργασίας καθώς η οικονομική δραστηριότητα περιορίστηκε λόγω της επιδημίας επέστρεψε στο φυσιολογικό από τον Μάιο του περασμένου έτους, Κορωνοϊός κατέγραψε επιβράδυνση στο διάστημα με την αύξηση των περιπτώσεων και τα μέτρα αυστηρότερης ενίσχυσης. Το ποσοστό ανεργίας παρέμεινε αμετάβλητο στο 6,7% τον περασμένο μήνα, ενώ οι μέσες ωριαίες αποδοχές αυξήθηκαν πάνω από τις προσδοκίες με 0,8% ανά μήνα.

Με αυτές τις εξελίξεις, τα ρεκόρ έσπασαν στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, ενώ ο δείκτης δολαρίου υποχώρησε πάνω από 90 με την άνοδο στο δεύτερο μισό της εβδομάδας. Την Παρασκευή, ο δείκτης Dow Jones κέρδισε 0,18 τοις εκατό, ο δείκτης S&P 500 0,55 τοις εκατό και ο δείκτης Nasdaq έκλεισαν σε όλες τις εποχές κλείσιμο του 1,03 τοις εκατό.

Από την ευρωπαϊκή πλευρά, αυξάνεται Κορωνοϊός Παρά τον αριθμό των περιπτώσεων και τα αυστηρότερα μέτρα, οι εξελίξεις στις προσπάθειες εμβολιασμού και τις προσδοκίες των κινήτρων κράτησαν τις αγορές την Παρασκευή. Ενώ ο δείκτης DAX αυξήθηκε κατά 0,58% στη Γερμανία, έσπασε το ρεκόρ κλεισίματος, ενώ ο δείκτης FTSE 100 αυξήθηκε 0,24% στο Ηνωμένο Βασίλειο και ο δείκτης CAC 40 στη Γαλλία αυξήθηκε κατά 0,65%.

Μετά τη θετική πορεία της περασμένης εβδομάδας, τα ασιατικά χρηματιστήρια ξεκίνησαν ήρεμα τη νέα εβδομάδα. Αφού τα στοιχεία για τον πληθωρισμό που ανακοινώθηκαν στην Κίνα ξεπέρασαν τις προσδοκίες με 0,2% στο εύρος, ο σύνθετος δείκτης της Σαγκάης έχασε την αξία του κατά 0,1%, ενώ ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα είναι σταθερός. Στην Ιαπωνία, δεν πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές στις αγορές λόγω αργίας.

Ο εγχώριος δείκτης BIST 100 στην Borsa Istanbul, ο οποίος ξεκίνησε γρήγορα το 2021, σημείωσε άνοδο 4,33% την πρώτη εβδομάδα σε σύγκριση με το κλείσιμο του 2020. Ο δείκτης αυξήθηκε κατά 1,21% σε σύγκριση με το προηγούμενο κλείσιμο την Παρασκευή, φέρνοντας το ρεκόρ κλεισίματος σε 1,540,61 πόντους και έφτασε στο υψηλό όλων των εποχών με 1.542.75 μονάδες.

Έτσι, ο δείκτης BIST 100, ο οποίος σημείωσε ανοδική τάση για 10η συνεχόμενη εβδομάδα, έλαβε την πιο σημαντική υποστήριξη σε αυτό το ράλι από τις πτώσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών. Αφού είδε το χαμηλότερο επίπεδο από τις 21 Αυγούστου 2020 με 7.2406 την περασμένη εβδομάδα, το Δολάριο / TL μειώθηκε κατά 1 τοις εκατό σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα, μεταφέροντας την πτωτική του τάση για την 4η συνεχόμενη εβδομάδα και έκλεισε στις 7.3792. Το δολάριο / TL διαπραγματεύεται στις 7,4210 στο άνοιγμα της διατραπεζικής αγοράς σήμερα.

Οι αναλυτές ανέφεραν ότι οι εξελίξεις σχετικά με τη διαδικασία καταδίκης στις ΗΠΑ θα ακολουθηθούν αυτή την εβδομάδα και ότι οι εξελίξεις σχετικά με το ζήτημα θα είναι καθοριστικές για την κατεύθυνση των αγορών λόγω των συνεχιζόμενων αβεβαιοτήτων σχετικά με το πακέτο οικονομικής στήριξης που αναμένεται να αυξηθούν μετά τις δηλώσεις του Μπάιντεν.

Στο ημερολόγιο δεδομένων της εβδομάδας, οι αναλυτές δήλωσαν ότι το σημερινό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και η βιομηχανική παραγωγή της Τετάρτης, ο πληθωρισμός της Τετάρτης και η βιομηχανική παραγωγή της Παρασκευής στις ΗΠΑ και η βιομηχανική παραγωγή της Τετάρτης στη ζώνη του ευρώ ξεχωρίζουν στην εγχώρια αγορά, τεχνικά, η αντίσταση των επιπέδων 1.550 και 1.580 στον δείκτη BIST 100, Είπε ότι 1.500 και 1.470 πόντοι βρίσκονται στη θέση στήριξης.

Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν στην έρευνα που διεξήγαγε η AA Finans αναμένουν ότι ο τρεχούμενος λογαριασμός θα έχει έλλειμμα 3,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον Νοέμβριο του 2020. Οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής με προσαρμογή του ημερολογίου που θα κυκλοφορήσει την Τετάρτη θα αυξηθεί κατά 8,3% το Νοέμβριο σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.

Τα δεδομένα που πρέπει να ακολουθηθούν σήμερα στις αγορές είναι τα εξής:

12.30 – Ευρωζώνη, δείκτης εμπιστοσύνης επενδυτών Ιανουαρίου

17.30 – Τουρκία, τον Δεκέμβριο τα στατιστικά στοιχεία του εσωτερικού χρέους της κεντρικής κυβέρνησης

Πηγή: ΑΑ

.Source