Οι παγκόσμιες αγορές επικεντρώνονται στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τη νέα εβδομάδα

Νέος τύπος οικονομικής δραστηριότητας Κορωνοϊός Η αισιοδοξία ότι θα ανακάμψει γρηγορότερα από τις προσδοκίες μετά την επιδημία συνεχίζει να βρίσκει υποστήριξη από τα μακροοικονομικά δεδομένα που ανακοινώθηκαν.

Κορωνοϊός Την περασμένη εβδομάδα, τα αρχεία συνεχίστηκαν στα μεγάλα χρηματιστήρια, με την πρόοδο που επιτεύχθηκε στις προσπάθειες εμβολιασμού κατά τη διάρκεια της επιδημίας, την αύξηση των αποταμιεύσεων, τα ανακοινωθέντα μακροοικονομικά στοιχεία υπερέβησαν τις προβλέψεις και τον θετικό αντίκτυπο των οικονομικών αποτελεσμάτων της εταιρείας.

Η αυξανόμενη ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, η παγκόσμια κρίση τσιπ και η αύξηση των τιμών των εμπορευμάτων ξεχώρισαν ως οι κύριοι κίνδυνοι μπροστά στις αγορές, και αυτοί οι κίνδυνοι οδήγησαν σε αύξηση των αποκλίσεων που βασίζονται στη χώρα και στον τομέα.

Ο δείκτης εμπιστοσύνης καταναλωτών του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, ο οποίος ανακοινώθηκε την τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης της τελευταίας εβδομάδας στις ΗΠΑ, έφτασε στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούνιο του 2006 με 86,5 τοις εκατό τον Απρίλιο και οι εκκινήσεις κατοικιών αυξήθηκαν κατά 19,4% τον Μάρτιο.

Αφού ξεπέρασε τις προσδοκίες, ο δείκτης Dow Jones αυξήθηκε κατά 0,48% και ο δείκτης S&P 500 αυξήθηκε κατά 0,34% και έσπασε τα ρεκόρ κλεισίματος, ενώ ο δείκτης Nasdaq συνέχισε να ανεβαίνει στην κορυφή κερδίζοντας 0,10%.

Μια θετική τάση παρατηρήθηκε στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Παρασκευή. Ο δείκτης FTSE 100 αυξήθηκε κατά 0,52% στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο δείκτης DAX 30 αυξήθηκε κατά 1,34% στη Γερμανία και ο δείκτης CAC 40 στη Γαλλία κατά 0,85%. Έτσι, ενώ ο δείκτης DAX 30 έσπασε ένα ρεκόρ, ο δείκτης FTSE 100 στην Αγγλία έκλεισε πάνω από 7.000 για πρώτη φορά από την αρχή της επιδημίας.

Οι επενδυτές επικεντρώνονται στη συνεδρίαση της επιτροπής νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη αυτή την εβδομάδα. Στην ομιλία του την περασμένη εβδομάδα, η Πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι η οικονομία της Ευρωζώνης εξακολουθεί να στέκεται με νομισματικά και χρηματοοικονομικά κίνητρα και είπε ότι αυτά τα κίνητρα δεν μπορούν να σταματήσουν μέχρι να ανακάμψει πλήρως η οικονομία.

Ενώ η ΕΚΤ δεν αναμένεται να πραγματοποιήσει αλλαγή στα επιτόκια αυτήν την εβδομάδα, προβλέπεται ότι η Lagarde ενδέχεται να δώσει υποδείξεις πιθανών αλλαγών στον ρυθμό του προγράμματος αγοράς ομολόγων το δεύτερο τρίμηνο του έτους.

Από την πλευρά της Ασίας, η καλύτερη από την αναμενόμενη σειρά μακροοικονομικών δεδομένων συνεχίστηκε σήμερα με τις εξαγωγές της Ιαπωνίας. Οι εξαγωγές στην Ιαπωνία αυξήθηκαν κατά 16,1% ετησίως τον Μάρτιο, υπερβαίνοντας τις προσδοκίες, ενώ η αύξηση των εισαγωγών ήταν 5,7%. Η βιομηχανική παραγωγή και το ποσοστό χρησιμοποίησης της παραγωγικής ικανότητας στη χώρα μειώθηκαν κατά 1,3% και 2,8%, αντίστοιχα, το Φεβρουάριο.

Μετά τα δεδομένα, παρατηρείται μια μικτή πορεία στα χρηματιστήρια της Ασίας. Κοντά στο κλείσιμο, ο δείκτης Nikkei 225 στην Ιαπωνία και ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα κινήθηκαν σε στενή ζώνη, ενώ ο σύνθετος δείκτης της Σαγκάης κέρδισε περισσότερο από 1 τοις εκατό στην Κίνα.

Ο δείκτης BIST 100, ο οποίος αυξήθηκε σε 1.408,14 μονάδες με περιορισμένη αύξηση 0,03% την τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης της τελευταίας εβδομάδας, κέρδισε 1,07% σε εβδομαδιαία βάση. Οι αγορές των τραπεζικών μετοχών, που υπήρχαν για μεγάλο χρονικό διάστημα με πωλητές στο Borsa Istanbul, βοήθησαν την ανάκαμψη του δείκτη BIST 100. Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε άνοδο 4,15% την περασμένη εβδομάδα, δείχνοντας την καλύτερη απόδοση των τελευταίων 14 εβδομάδων.

Το δολάριο / TL, το οποίο αυξήθηκε 0,6% την Παρασκευή και έκλεισε από τις 8.0720, διαπραγματεύεται στις 8.0730 στο άνοιγμα της διατραπεζικής αγοράς σήμερα.

Οι αναλυτές δήλωσαν ότι η ημερήσια διάταξη των δεδομένων είναι ήρεμη σήμερα και η σύνοψη της συνεδρίασης της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής, η οποία θα ανακοινωθεί την Τετάρτη, και ο δείκτης εμπιστοσύνης των καταναλωτών θα ακολουθηθεί καθ ‘όλη τη διάρκεια της εβδομάδας και ότι η εβδομάδα θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη, από την Παρασκευή είναι αργία.

Οι αναλυτές, οι οποίοι δήλωσαν ότι οι εξελίξεις στην Ουκρανία με την αυξανόμενη ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας και τα στοιχεία PMI της μεταποιητικής βιομηχανίας και του τομέα των υπηρεσιών που θα ανακοινωθούν την Πέμπτη, η απόφαση της ΕΚΤ για τα επιτόκια και την Παρασκευή, θα παρακολουθούνται παγκοσμίως στο εξωτερικό, ανέφεραν τεχνικά ότι τα επίπεδα 1,390 και 1,360 βρίσκονται στη θέση στήριξης.

Τα δεδομένα που πρέπει να ακολουθηθούν σήμερα στις αγορές είναι τα εξής:

12.00 – Ευρωζώνη, ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών Φεβρουαρίου

Πηγή: ΑΑ

.Source