Οι παγκόσμιοι αποταμιευτές συγκεντρώνουν απόθεμα 5,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να ξοδέψουν μετά τη διάθεση εμβολίων

Από την αρχή της πανδημίας ιού κοραναϊού, οι καταναλωτές σε όλο τον κόσμο έχουν εξοικονομήσει επιπλέον 5,4 τρισεκατομμύρια δολάρια και έχουν αποκτήσει εμπιστοσύνη ότι μπορούν να το ξοδέψουν καθώς ανοίγουν ξανά οι επιχειρήσεις, δήλωσε η Moody’s σε σημείωμα την Παρασκευή.

Ο οργανισμός αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Moody’s εκτιμά ότι αυτές οι πρόσθετες αποταμιεύσεις αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 6% του παγκόσμιου ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος σε σύγκριση με τα πρότυπα δαπανών του 2019.

Και μελέτες δείχνουν ότι η αυξανόμενη εμπιστοσύνη των καταναλωτών σε όλο τον κόσμο σημαίνει ότι οι αγοραστές είναι πρόθυμοι να το χρησιμοποιήσουν ξανά μόλις ανοίξουν ξανά καταστήματα, μπαρ και εστιατόρια, όταν χαλαρώσουν οι περιορισμοί στον έλεγχο της εξάπλωσης του ιού. Κατά το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, ο Παγκόσμιος Δείκτης Εμπιστοσύνης Καταναλωτή του Συνεδρίου έχει φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο από το ρεκόρ που ξεκίνησε το 2005, με σημαντικές αυξήσεις σε όλα τα μέρη του κόσμου.

Ο Mark Zandi, επικεφαλής οικονομολόγος στο Moody’s Analytics, δήλωσε:

«Η Moody’s εκτιμά ότι εάν οι καταναλωτές ξοδέψουν περίπου το ένα τρίτο των πλεονασμάτων τους, η παγκόσμια παραγωγή θα αυξηθεί κατά περισσότερο από δύο ποσοστιαίες μονάδες τόσο φέτος όσο και τον επόμενο χρόνο.

Ενώ η παγκόσμια οικονομία υπέστη τη μεγαλύτερη μείωση της παραγωγής στη σύγχρονη ιστορία πέρυσι, το εισόδημα των νοικοκυριών προστατεύεται σε μεγάλο βαθμό από πρωτοφανή κυβερνητικά κίνητρα στις περισσότερες προηγμένες οικονομίες. Οι καταναλωτές έχουν επίσης μειώσει τις δαπάνες ενόψει της μεγάλης αβεβαιότητας σχετικά με την εργασία και το εισόδημα και επειδή πολλές επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών έχουν κλείσει ή περιοριστεί. “

Ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, οι αποταμιεύσεις νοικοκυριών σε πολλές ανεπτυγμένες χώρες έφτασαν στο υψηλότερο επίπεδο του αιώνα το 2020 και οι τραπεζικές καταθέσεις αυξήθηκαν ραγδαία σε πολλές χώρες.

Ο Zandy είπε ότι η υπερβολική εξοικονόμηση ήταν υψηλότερη στις προηγμένες οικονομίες, ειδικά στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη, όπου οι αποκλεισμοί ήταν διαδεδομένοι και οι κυβερνητικές δαπάνες ήταν υψηλές.

Η Moody’s εκτιμά ότι τα νοικοκυριά μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν συσσωρεύσει περισσότερα από 2 τρισεκατομμύρια δολάρια σε πρόσθετες αποταμιεύσεις παρόλο που, όπως σημείωσε ο σύμβουλος επενδυτικής τραπεζικής Evercore ISI Krishna Guha, ήταν πριν από την τεράστια μεταφορά από το πακέτο τόνωσης του προέδρου Joe Biden ύψους 1,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Source