Οι παράνομοι έμποροι forex αποτελούν πρόκληση για τη ρωσική κεντρική τράπεζα

Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας δυσκολεύεται να εντοπίσει και να αναλάβει δράση εναντίον παράνομων εμπόρων συναλλάγματος, οι οποίοι συχνά δεν χρησιμοποιούν δημόσια προσβάσιμους ιστότοπους και δέχονται πληρωμές σε κρυπτονομίσματα.

Οι απατεώνες αύξησαν τις διαδικτυακές δραστηριότητές τους πέρυσι, καθώς η πανδημία κοραναϊού έπληξε τη ρωσική οικονομία και οι άνθρωποι στράφηκαν στις αγορές μετοχών και συναλλάγματος αναζητώντας νέες πηγές εισοδήματος. Το 2020, η κεντρική τράπεζα εντόπισε 395 οντότητες που λειτουργούν στη Ρωσία και έδειξαν σημάδια παράνομων εμπόρων συναλλάγματος Αυτό ήταν διπλάσιο από το 2019, δήλωσε ο Valery Lyakh, επικεφαλής της παρακολούθησης παραβιάσεων της αγοράς στην κεντρική τράπεζα.

Οι περισσότεροι λειτουργούν διαδικτυακά και τοποθετούνται ως ξένες εταιρείες εγγεγραμμένες στη Βρετανία, την Κύπρο και τα υπεράκτια νησιά. Αυτές οι εταιρείες διαθέτουν συστήματα για την επιλογή των πελατών-στόχων τους ανά τοποθεσία, τύπο προγράμματος περιήγησης και μοντέλο κινητού τηλεφώνου. Στη συνέχεια, έκαναν ανακατευθύνσεις στους κλειστούς ιστότοπούς τους μέσω κοινωνικών δικτύων.

Οι παράνομοι έμποροι συναλλάγματος δεν προσπαθούν καν να αποκτήσουν άδειες από τις ρυθμιστικές αρχές, καθώς συνήθως δεν λειτουργούν για περισσότερο από τρεις ή τέσσερις μήνες. “Είναι δύσκολο να ταυτοποιήσουμε τέτοια σχήματα με τις τεχνολογίες που χρησιμοποιούμε για την παρακολούθηση του Διαδικτύου”, δήλωσε ο Lyakh.

Οι παράνομοι έμποροι συναλλάγματος βασίζονται συχνά σε πληρωμές και διακανονισμούς σε κρυπτονομίσματα, καθώς οι περισσότερες χώρες δεν έχουν νομοθεσία που να ρυθμίζει τέτοιες συναλλαγές. «Η παρακολούθηση τους είναι εξαιρετικά δύσκολη», είπε ο Λιάκ.

Το μέσο ποσό ζημιών στους Ρώσους από δραστηριότητες παράνομων εμπόρων συναλλάγματος το 2020 σχεδόν διπλασιάστηκε σε 50.000-100.000 ρούβλια (675 $ σε 1.350 $).

(Αυτή η ιστορία δεν έχει επεξεργαστεί από το προσωπικό του Devdiscourse και δημιουργείται αυτόματα από μια κοινοποιημένη ροή.)

.Source