Οι παραβιάσεις της απαγόρευσης συνεχίζονται παρά την αύξηση των περιπτώσεων ιών

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

Οι παραβιάσεις της απαγόρευσης συνεχίζονται παρά την αύξηση των περιπτώσεων ιών

Παρά τις προειδοποιήσεις των αρχών για το κοινό να ακολουθήσει μέτρα που σχετίζονται με τους ιούς και την πρόσφατη αύξηση των καθημερινών περιπτώσεων COVID-19 στην Τουρκία, οι άνθρωποι συνεχίζουν αδιάκοπα να παραβιάζουν τις απαγορεύσεις κυκλοφορίας και άλλους κανόνες.

Σχεδόν 350.000 άτομα παραβίασαν τις απαγορεύσεις της εβδομάδας και το κλείσιμο του Σαββατοκύριακου μόνο τους τελευταίους δύο μήνες, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία. Κάθε εβδομάδα, καταγράφονται κατά μέσο όρο περίπου 30.000 τέτοιες παραβιάσεις.

Οι φωτογραφίες που τραβήχτηκαν στην Κωνσταντινούπολη, η μεγαλύτερη πόλη της χώρας και κάποτε ανακηρύχτηκε ως το επίκεντρο της επιδημίας στα προηγούμενα στάδια της πανδημίας, δείχνουν δεκάδες ανθρώπους που ξεκινούν έξω κατά τη διάρκεια του κλειδώματος του Σαββατοκύριακου και συρρέουν σε πάρκα μετά το τέλος του Σαββατοκύριακου, απολαμβάνοντας τη ζεστή ο καιρός στα πάρκα, με τους περισσότερους να αγνοούν τους κανόνες κοινωνικής απόστασης και μάσκας προσώπου.

Όταν κορυφώθηκαν τα κρούσματα ιών, η κυβέρνηση εισήγαγε απαγορεύσεις της εβδομάδας και πλήρη κλείδωμα τα σαββατοκύριακα τον Δεκέμβριο του 2020 για να θέσει υπό έλεγχο τη διάδοση της θανατηφόρου λοίμωξης. Σε συνδυασμό με άλλα μέτρα, αυτοί οι περιορισμοί λειτούργησαν. Ο αριθμός των ημερήσιων περιπτώσεων μειώθηκε κάτω από 6.000 προς τα τέλη Ιανουαρίου.

Ωστόσο, ο αριθμός των ημερήσιων καμπυλών κυμαίνεται περίπου στις 8.000 από τις αρχές Φεβρουαρίου. Οι ειδικοί συνδέουν την πρόσφατη αύξηση των περιπτώσεων με διάφορους παράγοντες.

Υποστηρίζουν ότι οι παραλλαγές του ιού θα μπορούσαν να είναι πίσω από την αύξηση του αριθμού των περιπτώσεων. Η Τουρκία έχει ήδη βρει παραλλαγές από τη Νότια Αφρική, τη Βραζιλία και το Ηνωμένο Βασίλειο σε περισσότερες από 20 επαρχίες.

Εν τω μεταξύ, τουλάχιστον 16 άτομα έχουν προσβληθεί από τη βρετανική παραλλαγή του coronavirus στη Βόρεια Κύπρο, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές υγείας στις 8 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, το κοινό μπορεί να έχει αυξηθεί εφησυχασμός αφού η χώρα ξεκίνησε τους εμβολιασμούς στις 14 Ιανουαρίου, αγνοώντας έτσι τους κανόνες. Μέχρι σήμερα, περισσότερα από 2,7 εκατομμύρια άτομα, κυρίως η υγειονομική περίθαλψη και οι ηλικιωμένοι, έχουν λάβει το πρώτο τους εμβόλιο για το COVID-19. Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας πρόκειται να λάβουν τις δεύτερες δόσεις τους στις 11 Φεβρουαρίου.

Επιπλέον, η αυξημένη κινητικότητα κατά τη διάρκεια του χειμερινού διαλείμματος των σχολείων θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των περιπτώσεων, εκτιμούν.

Ενόψει της αύξησης των καθημερινών περιπτώσεων και της παρουσίας των παραλλαγών του ιού στη χώρα και μιας πιθανής απειλής ενός άλλου κύματος στην εκδήλωση, οι εμπειρογνώμονες και οι υγειονομικές αρχές καλούν επανειλημμένα το κοινό να τηρήσει όλα τα μέτρα κατά των ιών, ιδίως απαγόρευση κυκλοφορίας και κλειδώματα.

Ωστόσο, οι άνθρωποι συνεχίζουν να ξεκινούν έξω κατά τη διάρκεια των πλήρων κλειδαριών, χρησιμοποιώντας ψώνια σε αγορές και αρτοποιεία ή σκύλους που περπατούν ως δικαιολογία για παραβίαση των περιορισμών.

.Source