Οι παραγωγοί της ταινίας 24Sports & News φεύγουν από την Κύπρο

Στην Κύπρο, το πρόγραμμα της οπτικοακουστικής βιομηχανίας βρίσκεται στη φάση διαμάχης και αναποτελεσματικών διαδικασιών στην πρώτη προσπάθειά του να προσελκύσει ξένους παραγωγούς να κινηματογραφούν στο νησί. Η πρώτη ταινία, Ji Yu Itsu, που γυρίστηκε στην Κύπρο, ήδη μια τεράστια εμπορική επιτυχία στις Ηνωμένες Πολιτείες, στην Κύπρο, συνεχίζει να διεκδικεί μέρος του κόστους της, ύψους 8,2 εκατομμυρίων ευρώ βάσει προκαταρκτικού ελέγχου. Το κόστος παραγωγής της ταινίας εκτιμάται σε 24 εκατομμύρια ευρώ, ενώ 10 εκατομμύρια ευρώ υπολογίζεται ως το κόστος διαμονής σε ξενοδοχεία, εστιατόρια, ενοικιάσεις αυτοκινήτων και άλλες εργασίες στην Κύπρο. Ներից ACME ROCKET FUEL, ένας από τους παραγωγούς της ταινίας, σε επιστολή προς τον Πρόεδρο της INC. Ο Δημήτρης Λογοτέτης αναφέρεται στις λαβυρινθικές διαδικασίες, την κατάχρηση του Invest Cyprus, τη ασήμαντη συμμετοχή του επικεφαλής ελεγκτή στην υπόθεση, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την παραγωγή της ταινίας τον Αύγουστο του 2019, όταν δεν έλαβε ούτε ένα λεπτό. “Μετά από αυτές τις εξελίξεις, δεν πρόκειται να φτιάξουμε άλλη ταινία στην Κύπρο”, δήλωσε ο Δημήτρης Λογοτέτης στον Κ, ο οποίος περιμένει την πρώτη ταινία που θα κυκλοφορήσει για να ξεκινήσει την παραγωγή του “The Man of War” με κόστος 37 εκατομμύρια ευρώ. Σενάριο από τον Gary Scott Thompson (Fast & Furious). Σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγωγής, η αξία της ταινίας για την τοπική οικονομία είναι 12-14 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με επιστολή προς τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Κωνσταντίνο Πετρίδη, βρίσκεται ήδη υπό πίεση από τον συνεργάτη του Τοντ Γκάρνερ (πρώην επικεφαλής παραγωγών της Disney) για να μεταφέρει τη μαγνητοσκόπηση του “Man of War”. ταινίες σε άλλες χώρες που παρέχουν κίνητρα για την παραγωγή ταινιών όπως η Ελλάδα ή το Μισισιπή և Louisiana USA. Σύμφωνα με τον κ. Λογοτέτη, στην επιστολή του προς τον Υπουργό Οικονομικών, οι χειρισμοί που έγιναν για την κάλυψη μέρους των δαπανών της ταινίας “Ji Yu” δημιουργούν ήδη μια κακή εικόνα για την Κύπρο, πράγμα που συνεπάγεται απώλεια δεκάδων εκατομμυρίων. για την παραγωγή ταινιών στο νησί. Στόχος του είναι να κάνει δηλώσεις στον Τύπο του Χόλιγουντ για να απαντήσει σε παραπληροφόρηση, ανοησίες σχετικά με τις κατηγορίες του Γενικού Ελεγκτή για τους συνεργάτες παραγωγής μου, όπως το θέτει.
Μιλά για έλεγχο από την εταιρεία του, υπό την εποπτεία της KPMG, η οποία ελέγχθηκε χωρίς σημαντική διαφορά από την PWC, ενεργώντας για λογαριασμό της Invest Cyprus, για να επιτύχει το ίδιο αποτέλεσμα για την κάλυψη δαπανών ύψους 8 εκατ. Ευρώ. Στη συνέχεια, μετά τη λήξη της σύμβασής του με την PWC, περίμενε αρκετούς μήνες για να βρεθεί μια νέα εταιρεία επενδύσεων για την Invest Cyprus. Η επιστολή αναφέρει ότι «η Επιτροπή Κινηματογράφου, λόγω του φόβου των πολιτικών κινήτρων, έκανε αποφασιστικά λάθη στο ποσό της επιστροφής της ταινίας». “Κατά τη διάρκεια μιας διαδικτυακής συζήτησης στην οποία ένας Κύπριος επενδυτής επένδυσε, αποδείχθηκε ότι ο νέος ελεγκτής της Invest Cyprus απέρριψε τα προηγούμενα αποτελέσματα και πρόσφερε 1,5 εκατομμύρια ευρώ.” Μια τέτοια εξέλιξη δείχνει έλλειψη εμπιστοσύνης στο πρόγραμμα της Κύπρου, λέει ο κ. Λογοθέτης.

Αρχείο υπόθεσης:
Τα γυρίσματα του Jiu Jitsu έληξαν τον Αύγουστο του 2019. Η εταιρεία είχε διευκρινίσει τις πληροφορίες που θα παρείχε στην Invest Cyprus, αλλά περίμενε να προσλάβει ελεγκτή. Ο πρώτος έλεγχος διενεργήθηκε από την PWC για λογαριασμό της Invest Cyprus στις 12 Ιουλίου 2019. Ο έλεγχος διήρκεσε μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2019. Η απόκλιση μεταξύ των δύο ελέγχων περιορίστηκε σε περίπου 6%. Ο δεύτερος έλεγχος παρουσιάστηκε το 2020. Μέχρι τις 22 Απριλίου, ωστόσο, η σύμβαση με την PWC είχε λήξει, οπότε η εταιρεία περίμενε σχεδόν επτά μήνες για μια νέα ελεγκτική εταιρεία, την APC. Τον Δεκέμβριο του 2020, η εταιρεία έλαβε την πρώτη επιστολή και τον Φεβρουάριο του 2021, τη δεύτερη επιστολή με πρόσθετες ερωτήσεις. Η απάντηση της εταιρείας ήρθε ένα μήνα αργότερα, στις αρχές Μαρτίου. Ταυτόχρονα, η εταιρεία έλαβε μια άλλη προειδοποιητική επιστολή που ανέφερε ότι εάν δεν ανταποκρίνονταν μέχρι την προθεσμία, το πιστοποιητικό επιστροφής της ταινίας θα ανακληθεί. Έχουν περάσει 15 μήνες από την υποβολή των πρώτων δεδομένων ελέγχου δεδομένων, ο έλεγχος δεν έχει τελειώσει ακόμη, η εταιρεία φαίνεται αναξιόπιστη για τους επενδυτές της, σύμφωνα με τον κ. Λογοτέτη. Στο παρελθόν, προσπάθησε να επικοινωνήσει τόσο με τον πρόεδρο της Invest Cyprus όσο και με άλλους ηγέτες του οργανισμού για να καθυστερήσει τη διαδικασία, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

Οι παραγωγοί της ταινίας ζητούν τώρα συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών, ενώ αναμένεται να δώσουν συνέντευξη τύπου για το θέμα τις επόμενες ώρες.

Πηγή: kathimerini.com.cy

,Source