Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι σκοπεύουν να περιορίσουν τις πτήσεις, να τρώνε λιγότερο κρέας για το κλίμα – δημοσκόπηση της ΕΕ

Η πλειοψηφία των Ευρώπηοι πολίτες σκοπεύουν να πετάξουν λιγότερα και ήδη τρώνε λιγότερο κρέας για να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε από το Ευρώπημια Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) τη Δευτέρα.

Από τους 27.700 ερωτηθέντες στις 27 χώρες της ΕΕ, το 74% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι σκόπευαν να πετούν λιγότερο συχνά για περιβαλλοντικούς λόγους, μόλις αρθούν οι περιορισμοί του COVID-19. Αυτό περιελάμβανε το 43% των ερωτηθέντων που δήλωσαν ότι θα το έκαναν αυτό «όλη την ώρα» και το 31% που θα έλεγαν «από καιρό σε καιρό».

ΕυρώπηΟ τομέας των αερομεταφορών υπόκειται σε έλεγχο από πελάτες και ρυθμιστικές αρχές σχετικά με το αποτύπωμά του άνθρακα, την ίδια στιγμή που οι αεροπορικές εταιρείες αντιμετωπίζουν μια πτώση της ζήτησης λόγω της πανδημίας.

Ερωτηθείς εάν σχεδίαζαν να επιλέξουν τρένα από αεροπλάνα για ταξίδια μικρών αποστάσεων, το 71% των ερωτηθέντων στην έρευνα της ΕΤΕπ δήλωσε ότι το κάνουν.

Στη δημοσκόπηση, που πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο-Νοέμβριο του 2020, το 66% των ΕυρώπηΑν και είπε ότι τρώνε ήδη λιγότερο κρέας για να καταπολεμήσουν την κλιματική αλλαγή και ένα άλλο 13% είπε ότι σχεδίαζαν να το πράξουν σύντομα.

Το κλείδωμα COVID-19 σήμαινε ότι οι παγκόσμιες εκπομπές CO2 μειώθηκαν το 2020 σε σύγκριση με τα τελευταία χρόνια, αλλά εξακολουθεί να κατατάσσεται ως η πιο καυτή καταγραφή – υπογραμμίζοντας την ανάγκη για ταχύτερη δράση για τη μείωση των εκπομπών για να αποφευχθεί το κλείδωμα στην καταστροφική μελλοντική υπερθέρμανση.

Η ΕΕ καταρτίζει ένα μεγάλο πακέτο νέων πολιτικών για τον περιορισμό της ρύπανσης, συμπεριλαμβανομένων μέτρων όπως η ανακαίνιση κτιρίων για χρήση λιγότερης ενέργειας, η εξαναγκαστική αυτοκινητοβιομηχανία να πληροί αυστηρότερα πρότυπα εκπομπών και η επιβολή υψηλότερου κόστους άνθρακα στα εργοστάσια.

Οι Βρυξέλλες στοχεύουν επίσης να βοηθήσουν τους καταναλωτές να κάνουν βιώσιμες επιλογές. Η ΕΕ στοχεύει να έχει 3 εκατομμύρια δημόσια σημεία φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων έως το 2030. Η απαγόρευση των πλαστικών καλαμακιών μίας χρήσης και των μαχαιροπήρουνων ισχύει από φέτος.

«Οι πολίτες αισθάνονται τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και θέλουν να αντιμετωπιστεί η κλιματική κρίση με πρωτοφανή δράση», δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ, Ambroise Fayolle.

Η ΕΤΕπ, ο βραχίονας δανεισμού της ΕΕ, θα μπορούσε να βοηθήσει τους ανθρώπους να υιοθετήσουν φιλικές προς το περιβάλλον συνήθειες χρηματοδοτώντας καθαρή ενέργεια και μεταφορές χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, δήλωσε ο Fayolle.

(Reuters)

Source