Οι προεδρικές-κοινοβουλευτικές εκλογές κλήθηκαν … | Δημοσιογράφος Κύπρος

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς ανακοίνωσε σήμερα ότι προκηρύσσει κοινοβουλευτικές και προεδρικές εκλογές για πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια εν μέσω της προσέγγισης μεταξύ της αντίπαλης Φατάχ και της Χαμάς σε μια προσπάθεια να κλείσουν τα τραύματα ετών στο παλαιστινιακό έδαφος.

Η απόφαση θεωρείται ευρέως ως απάντηση του Αμπάς στην κριτική των παλαιστινιακών θεσμών, συμπεριλαμβανομένου του ίδιου του προέδρου, για τη δημοκρατική του νομιμότητα. Ήρθε λίγες μέρες πριν από τα εγκαίνια του Μπάιντεν, με την οποία οι Παλαιστίνιοι ελπίζουν να κάνουν ένα νέο ξεκίνημα στη σχέση τους με τις Ηνωμένες Πολιτείες, που δεν υπήρχε υπό τον Ντόναλντ Τραμπ.

Σύμφωνα με διάταγμα που εξέδωσε το γραφείο του Αμπάς, η Παλαιστινιακή Αρχή ζητά κοινοβουλευτικές εκλογές στις 22 Μαΐου και προεδρικές εκλογές στις 31 Ιουλίου. Οι εκλογές για τα μέλη του Παλαιστινιακού Εθνικού Συμβουλίου, του εξόριστου κοινοβουλίου και του Οργανισμού Απελευθέρωσης της Παλαιστίνης θα διεξαχθούν στις 31 Αυγούστου. Οι τελευταίες προεδρικές εκλογές πραγματοποιήθηκαν τον Ιανουάριο του 2005 και οι κοινοβουλευτικές εκλογές ένα χρόνο αργότερα τον Ιανουάριο του 2006.

Η Χαμάς, η οποία ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, χαιρέτισε την απόφαση του Αμπάς σε πρώτη φάση. “Εργαστήκαμε τους τελευταίους μήνες για να εξαλείψουμε όλα τα εμπόδια στην επίτευξη αυτής της ημέρας”, ανέφερε σε δήλωση.

Τον Σεπτέμβριο του 2020, η Φατάχ και η Χαμάς συμφώνησαν να διεξαγάγουν εκλογές “εντός έξι μηνών” στο πλαίσιο ενός διαλόγου που στοχεύει στην ένωση δυνάμεων για να αντιταχθούν στην εξομάλυνση των ισραηλινών σχέσεων με τις αραβικές χώρες.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Wafa, κατά τη διάρκεια συνάντησης με την Hannah Nasser, πρόεδρο της Εκλογικής Επιτροπής της Ραμάλα, ο Αμπάς κάλεσε τις κυβερνητικές υπηρεσίες να “ξεκινήσουν μια δημοκρατική εκλογική εκστρατεία” στα παλαιστινιακά εδάφη, συμπεριλαμβανομένης της Ιερουσαλήμ. Δεν είναι σαφές εάν το Ισραήλ, το οποίο κατέλαβε και προσάρτησε την Ανατολική Ιερουσαλήμ, το παλαιστινιακό τμήμα της πόλης, θα επιτρέψει στους Παλαιστινίους να ψηφίσουν.

Ο Αμπάς, 85 ετών, δεν είπε εάν σκοπεύει να αναλάβει εκ νέου την προεδρία.

Το 2005, μετά το τέλος της δεύτερης Ιντιφάντα, μετά το θάνατο του ιστορικού παλαιστίνιου ηγέτη Γιασέρ Αραφάτ, ο Αμπάς κέρδισε τις προεδρικές εκλογές. Ένα χρόνο αργότερα, οι πολιτικοί αντίπαλοι της Χαμάς κέρδισαν κοινοβουλευτικές εκλογές.

Οι Ισλαμιστές της Χαμάς του Abbas al-Fatah և του Ismail Haniyeh συγκρούστηκαν στους δρόμους της Γάζας. Το 2007, η Χαμάς ανέλαβε τον έλεγχο του θύλακα, ενώ η Φατάχ φρουρούσε τη Δυτική Όχθη. Μέχρι τον περασμένο Σεπτέμβριο, και οι δύο κινήσεις ήταν κοντά στο μαχαίρι.

Τα τελευταία χρόνια, πραγματοποιήθηκαν κοινοτικές εκλογές στη Δυτική Όχθη, αλλά χωρίς τη συμμετοχή ορισμένων κινημάτων, όπως η Χαμάς.

Πηγή: Πρώτο τεύχος

Source