Οι προσδοκίες από τις συνομιλίες της Γενεύης εξαρτώνται από τις τουρκικές θέσεις, λέει ο πρόεδρος

Οι προσδοκίες από την άτυπη σύνοδο κορυφής για το Κυπριακό θα πραγματοποιηθούν στη Γενεύη στα τέλη αυτού του μήνα, εξαρτώνται από τις θέσεις της Τουρκίας, δήλωσε ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης την Παρασκευή.

Ζητήθηκε από τον πρόεδρο κατά την επίσκεψή του στο νοσοκομείο αναφοράς κοραναϊού στην Αμμόχωστο να σχολιάσει τις πληροφορίες που είχε θέσει ο ΟΗΕ για την άτυπη πενταμερή διάσκεψη κορυφής στη Γενεύη.

«Το πού βρίσκεται το μπαρ θα εξαρτηθεί από το πώς θα τοποθετηθεί η Τουρκία», δήλωσε ο Αναστασιάδης.

Ο ειδικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Jane Holl Lute, πρόκειται να φτάσει στο νησί το Σάββατο για ξεχωριστές συναντήσεις με τους δύο ηγέτες πριν από τη σύνοδο κορυφής που πρόκειται να πραγματοποιηθεί μεταξύ 27 και 29 Απριλίου.

Ο Λούτε αναμένεται να συζητήσει με τους δύο ηγέτες διαδικαστικά θέματα, καθώς οι δύο πλευρές έχουν ήδη εκφράσει τις θέσεις τους. Ο Αναστασιάδης είπε ότι θα πάει στην άτυπη συνάντηση, στην οποία θα παρευρεθούν και εκπρόσωποι εγγυητών Ελλάδα, Τουρκία και Ηνωμένο Βασίλειο, για να συζητήσουν την επανάληψη των συνομιλιών με βάση μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία (BBF) που είναι το συμφωνημένο πλαίσιο λύσης από όπου τα πράγματα έμειναν στον τελευταίο αποτυχημένο γύρο συνομιλιών στο Crans-Montana το 2017.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ersin Tatar και η Τουρκία ζητούν λύση δύο κρατών, κατηγορώντας την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι δεν έχει επιδείξει καλή θέληση με την πάροδο των ετών για την εξεύρεση λύσης βάσει του πλαισίου BBF.

«Αυτό που θέλω να μεταφέρω και αυτό που με ενδιαφέρει είναι ότι προχωρούμε με αποφασιστικότητα και ετοιμότητα να διαπραγματευτούμε τι προβλέπουν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, τι προβλέπουν οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και, φυσικά, αυτό που έχουμε συμφωνήσει στις 25 Νοεμβρίου (2019), στο Βερολίνο, όταν, υπό την αιγίδα του UNSG, πραγματοποιήθηκε κοινή συνάντηση με τον (πρώην τουρκοκύπριο ηγέτη) κ. Akinci », δήλωσε ο Αναστασιάδης.

Ως εκ τούτου, είπε, «γνωρίζοντας τις σαφείς θέσεις μας, εάν δείχνουν και εγκαταλείψουν τις θέσεις που προωθούν σήμερα, και εάν έχουν τη βούληση να δημιουργήσουν ή να μετατρέψουν την Κυπριακή Δημοκρατία σε ένα πραγματικά ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος που δεν θα υπηρετήσει το συμφέροντα τρίτων, αλλά των κατοίκων της – Ελληνοκύπριων και Τουρκοκυπρίων – δεν βλέπω γιατί δεν πρέπει να υπάρχει λύση. “

Είπε, ωστόσο, ότι, εφόσον προβάλλονται οι απαράδεκτες θέσεις σχετικά με τη δημιουργία δύο κρατών ή την κυριαρχία της ισότητας, η οποία είναι κατά τον ίδιο τρόπο ισοδύναμη με την αναγνώριση της κυριαρχίας ή ενός παράνομου καθεστώτος, συνειδητοποιείτε ότι η ευθύνη δεν φέρει μας , αλλά με εκείνους που απομακρύνονται από τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Ο Αναστασιάδης προγραμματίζεται να συναντηθεί με το Λούτετ την Κυριακή το πρωί.

Source