Οι προτεραιότητες δεν αλλάζουν, παρά την επιδημία

Κ. Πετρίδης. Παρά την επιδημία, οι προτεραιότητες δεν αλλάζουν

Παρά την επιδημία, οι προτεραιότητες της κυβέρνησης για μακροοικονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα, η εφαρμογή μιας λογικής δημοσιονομικής πολιτικής και η παροχή ενός ανταγωνιστικού, φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος δεν αλλάζουν, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης.

Χαιρετίζοντας την 5η Διεθνή Διάσκεψη Κορυφής για τους Επενδυτές, η οποία διοργανώθηκε λόγω της επιδημίας στο Διαδίκτυο, ο κ. Πετρίδης δήλωσε ότι μετά το φθινόπωρο του 2020 λόγω της επιδημίας του κορανοϊού το 2021 η οικονομία θα ανακάμψει με αύξηση του ΑΕΠ περίπου 4,5%, ενώ τόνισε. ότι τα κονδύλια του Ευρωπαϊκού Ταμείου για την Ανασυγκρότηση και τη Σταθερότητα “θα γίνουν το πρόγραμμα ανάπτυξης πολιτικής για τα επόμενα χρόνια, βάσει πράσινων-ψηφιακών μετασχηματισμών”.

Ο κ. Πετρίδης τόνισε ότι η ανταγωνιστική οικονομία είναι ένα κίνητρο για εταιρείες-επενδυτές που αναζητούν επενδυτικές κατευθύνσεις υψηλής απόδοσης. “Και είναι αυτονόητο ότι στο δύσκολο οικονομικό περιβάλλον του σήμερα, οι ξένες επενδύσεις γίνονται όλο και πιο σημαντικές για τον μετασχηματισμό της οικονομίας μας”, πρόσθεσε.

Μετά την κρίση του ιού coronavirus, η σημασία της προσέλκυσης άμεσων ξένων επενδύσεων τονίστηκε επίσης από τον Michalis Michael, Πρόεδρο του Κυπριακού Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων (Michal Cyprus), τονίζοντας ότι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Κύπρου καθιστούν το νησί «τον καλύτερο επενδυτικό προορισμό» .

Καλωσορίζοντάς τον, ο κ. Πετρίδης είπε ότι η επιδημία του κοραναϊού θέτει πρωτοφανείς προκλήσεις για τον κόσμο με ισχυρές κοινωνικοοικονομικές συνέπειες.

Στην Κύπρο, είπε, τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα συνοδεύτηκαν από ένα «ολοκληρωμένο, γενναιόδωρο φορολογικό πακέτο» που στοχεύει στη στήριξη των επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένης της πρόληψης απώλειας θέσεων εργασίας, συμπεριλαμβανομένων των επιδοτήσεων μισθών, της αύξησης του κόστους της υγειονομικής περίθαλψης, των φορολογικών περικοπών και της στήριξης του εισοδήματος των επιχειρήσεων. οι αυτοαπασχολούμενοι.

Ο κ. Πετρίδης είπε ότι αυτό που επέτρεψε στην κυβέρνηση να ανταποκριθεί άμεσα στην εστία ήταν η θετική δημοσιονομική πολιτική της, η οποία της επέτρεψε να υιοθετήσει ένα γενναιόδωρο πακέτο βοήθειας χωρίς να διακυβεύσει τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών.

Αποκατάσταση το 2021

Όσον αφορά την προοπτική της οικονομίας, ο κ. Ο Πετρίδης είπε ότι «το 2020», μετά την αναπόφευκτη αλλά σημαντική μείωση της δραστηριότητας, η οποία αναμένεται να είναι περίπου -5,5% », το 2021, αναμένεται ανάκαμψη με ρυθμό περίπου 4,5%.

Προς το παρόν, το Υπουργείο Εξωτερικών τόνισε ότι οι προβλέψεις σε τέτοιες ταραχώδεις στιγμές συνοδεύονται από μεγάλη αβεβαιότητα, η οποία σχετίζεται με την εξέλιξη της επιδημίας.

Όσον αφορά την αγορά εργασίας, ο κ. Πετρίδης είπε ότι η ανεργία θα αυξηθεί το 2020 λόγω της μείωσης, αλλά εκτιμάται ότι θα φθάσει στο 8%, το οποίο είναι μικρότερο από το αναμενόμενο. “Καθώς η οικονομική δραστηριότητα συνεχίζεται το 2021, η ανεργία αναμένεται να μειωθεί ξανά στο 7% περίπου”, πρόσθεσε.

Το χρέος είναι υψηλό, αλλά έχουμε αποθεματικά μετρητών

Ο κ. Πετρίδης σημείωσε ότι λόγω της συρρίκνωσης της οικονομίας, της οικονομικής δραστηριότητας, της μείωσης των δημόσιων εσόδων, σε συνδυασμό με την αυξημένη υποστήριξη της οικονομίας, το 2020 σημειώθηκε σημαντική επιδείνωση των δημόσιων οικονομικών, η οποία οδήγησε σε σημαντική αύξηση του δημόσιου χρέους. Περίπου 120% του ΑΕΠ το 2020, από 95,5% το 2019.

Εξήγησε, ωστόσο, ότι αυτή η αύξηση οφείλεται στις πρόσθετες εκδόσεις ομολόγων προκειμένου να ενισχυθεί το κρατικό νομισματικό αποθεματικό. Λέγοντας ότι η αίτηση για δάνεια ήταν η σωστή προσέγγιση σε αυτήν την περίπτωση, το Υπουργείο Οικονομικών τόνισε ότι έχει καθοριστεί ανώτατο όριο 120%, καθώς οι αγορές το θεωρούν πηγή σταθερότητας του δημόσιου χρέους.

“Η πολιτική μας είναι να μειώσουμε το χρέος από το 2021 και να αναμένουμε ότι το χρέος θα μειωθεί κατά περίπου 98% έως το 2023”, είπε, τονίζοντας ότι “το μεγαλύτερο μέρος του χρέους πρέπει να ληφθεί υπόψη.” σχετίζεται με το αποθεματικό μετρητών περίπου 20% του ΑΕΠ. “

Όσον αφορά τον τραπεζικό τομέα, το EMPC τόνισε ότι από το 2014, όταν το NPL έφτασε τα 28 δισεκατομμύρια ευρώ, τα κόκκινα δάνεια μειώθηκαν κατά 75%. Αναγνωρίζοντας ότι το ποσοστό MES εξακολουθεί να είναι υψηλό, ο κ. Πετρίδης είπε ότι “σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση έχει ετοιμάσει ένα σχέδιο δράσης για να αντιμετωπίσει τα υπόλοιπα κονδύλια του MES.”

Η πολιτική δεν αλλάζει

Ταυτόχρονα, ο κ. Πετρίδης τόνισε ότι «παρά την επιδημία, οι προτεραιότητες πολιτικής παραμένουν οι ίδιες: επίτευξη μακροοικονομικής και χρηματοοικονομικής σταθερότητας, εφαρμογή μιας λογικής δημοσιονομικής πολιτικής, εξασφάλιση ενός ανταγωνιστικού και φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος».

Σε αυτό το πλαίσιο, συνέχισε, η ευρύτερη στρατηγική της κυβέρνησης για την οικονομική ανάκαμψη περιλαμβάνει την υιοθέτηση των απαραίτητων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στους απαραίτητους τομείς, την πλήρη χρήση ευρωπαϊκών μηχανισμών, όπως το πρόγραμμα ανάκαμψης και σταθερότητας, από το οποίο η Κύπρος θα λάβει κεφάλαια . 1 δισεκατομμύριο ευρώ,

“Αυτό το εργαλείο, το οποίο θα παρέχει στα κράτη μέλη ένα συνδυασμό δανείων και επιχορηγήσεων, αναμένεται να είναι το κλειδί για τη βιωσιμότητα της οικονομίας μας, συμπεριλαμβανομένων των πράσινων-ψηφιακών πράξεων.”

Όσον αφορά το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάκαμψης και Σταθερότητας, το οποίο βρίσκεται σε διαβούλευση με όλους τους ενδιαφερόμενους, ο κ. Πετρίδης είπε ότι το πρόγραμμα αυτό θα είναι στην πραγματικότητα ένα πρόγραμμα αναπτυξιακής πολιτικής για τα επόμενα χρόνια · θα περιλαμβάνει συνδυασμό επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων.

“Λαμβάνει υπόψη την ανάγκη μετριασμού του οικονομικού και κοινωνικού αντίκτυπου της τρέχουσας οικονομικής κρίσης, την ανάγκη ενίσχυσης της οικονομικής σταθερότητας και της ανταγωνιστικότητας μέσω ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης που βασίζεται στον πράσινο-ψηφιακό μετασχηματισμό”, κατέληξε.

Μιχαήλ 5ετές πρόγραμμα έλξης επενδύσεων

Χαιρετίζοντας το συνέδριο, ο Μιχάλης Μιχαήλ είπε ότι ως αποτέλεσμα της επιδημίας, «τώρα περισσότερο από ποτέ, ο διεθνής ανταγωνισμός για άμεσες ξένες επενδύσεις έχει γίνει πολύ πιο έντονος, καθώς είναι το κλειδί για την οικονομική ανάπτυξη, δίνοντας άμεση αξία τόσο στην κοινωνία όσο και στην οικονομία.”

Τόνισε ότι ως μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες στην ΕΕ, η Κύπρος στοχεύει στη διαφοροποίηση της οικονομίας της, στον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών και των προϊόντων της, αναπτύσσοντας περιοχές με σημαντικές προοπτικές.

Ο κ. Μιχαήλ είπε ότι ως «αποδεκτό με την πάροδο των ετών, η κυπριακή οικονομία χαρακτηρίζεται από την ικανότητα προσαρμογής στις μεταβαλλόμενες συνθήκες και την ανάκαμψη από εξωτερικά σοκ».

Αναφέρθηκε επίσης στην Έκθεση Παγκόσμιας Ανταγωνιστικότητας του IMD, η οποία ονόμασε την Κύπρο ως τη χώρα με τη μεγαλύτερη βελτίωση, αυξάνοντας 11 θέσεις από τις 63 θέσεις στην 30η θέση.

Αναφέρθηκε στο πενταετές σχέδιο της Invest Cyprus, λέγοντας ότι δίνεται μεγάλη προσοχή στο διεθνές συγκρότημα εταιρειών τεχνολογίας, τα ελκυστικά πλεονεκτήματα της Κύπρου, ως στόχος της Tour Invest, η οποία επενδύει σε τοπικά κεντρικά γραφεία πολυεθνικών εταιρειών, ιδίως στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας.

Στο συνέδριο, οι ειδικοί αναφέρθηκαν στα κίνητρα που προσέφερε η Κύπρος στις εταιρείες και τους ηγέτες τρίτων χωρών.

Philenews / ΚΥΠΕ:

Source