Οι πρώτες δόσεις του εμβολίου στην Κύπρο … | Δημοσιογράφος Κύπρος

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, οι πρώτες δόσεις του εμβολίου Moderna έφτασαν στην Κύπρο χθες το βράδυ.

Πρόκειται για 1.200 δόσεις εμβολίων Moderna, ενώ το πρώτο τρίμηνο του 2021 η Κύπρος θα λάβει συνολικά 16.500 εμβόλια Moderna.

Το εμβόλιο Moderna αποθηκεύεται στην ίδια κατάσταση με το αντίστοιχο Pfizer / Biontech և και αποθηκεύεται σε ένα από τα δύο ψυγεία της OKYPY.

Το εμβόλιο Moderna έχει εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) για χρήση σε άτομα άνω των 18 ετών. Εκτός από την Ευρώπη, το εμβόλιο έχει εγκριθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά, τη Βρετανία και το Ισραήλ.

Σύμφωνα με τον EMA, πολλές κλινικές δοκιμές έχουν δείξει ότι το εμβόλιο Moderna είναι αποτελεσματικό στην πρόληψη του Covid-19 σε άτομα άνω των 18 ετών.

Οι μισοί από τους συμμετέχοντες έλαβαν το εμβόλιο και οι άλλοι μισοί έλαβαν εικονικό φάρμακο. Η αποτελεσματικότητα αξιολογήθηκε σε 28.000 άτομα ηλικίας 18 έως 94 ετών που δεν είχαν προηγούμενες ενδείξεις μόλυνσης.

Η δοκιμή έδειξε ότι ο αριθμός των συμπτωματικών περιπτώσεων εμβολίου Covid-19 μειώθηκε κατά 94,1% και 11 από τους 14.134 εμβολιασμένους ανθρώπους έλαβαν συμπτώματα Covid-19, σε σύγκριση με 14.073 έως 185 εικονικό φάρμακο. Αυτό, σύμφωνα με τον EMA, σημαίνει ότι οι δοκιμές έχουν δείξει ότι το εμβόλιο είναι 94,1% αποτελεσματικό.

Η δοκιμή έδειξε επίσης 90,9% αποτελεσματικότητα σε συμμετέχοντες που διατρέχουν κίνδυνο σοβαρών συμπτωμάτων Covid-19, όπως χρόνια πνευμονοπάθεια, καρδιακές παθήσεις, παχυσαρκία, ηπατική νόσο, διαβήτη ή HIV.

“Η υψηλή παραγωγικότητα ήταν η ίδια για όλες τις φυλετικές και εθνοτικές ομάδες”, δήλωσε ο EMA.

Το εμβόλιο Moderna χορηγείται σε δύο δόσεις. Η δεύτερη δόση χορηγείται 28 ημέρες μετά την πρώτη.

Source