Οι πόλεμοι, η αστάθεια αποτελούν προκλήσεις εμβολίων σε φτωχές χώρες

Μια συνοδεία στρατιωτικών οχημάτων της Σαουδικής Αραβίας περιπολεί στη νότια Υεμένη πόλη Άντεν, στις 26 Απριλίου 2020.

SALEH AL-OBEIDI | AFP μέσω Getty Images

Ο Arifullah Khan μόλις είχε χορηγήσει ένα άλλο εμβόλιο κατά της πολιομυελίτιδας όταν οι πυροβολισμοί ξέσπασαν από τους κοντινούς λόφους.

“Αυτό συνέβη τόσο ξαφνικά. Υπήρξε τόση πυροβολισμός που ένιωθε σαν έκρηξη”, είπε, υπενθυμίζοντας λεπτομέρειες της επίθεσης πριν από πέντε χρόνια στην φυλετική περιοχή Μπατζούρ του Πακιστάν κοντά στα σύνορα του Αφγανιστάν.

Μια σφαίρα έσπασε το μηρό του και έπεσε στο έδαφος. Η παιδική του ηλικία φίλος και σύντροφος στην εκστρατεία εμβολιασμού, Ruhollah, έπεσε αιμορραγία μπροστά στο έδαφος.

«Δεν μπορούσα να κινηθώ», είπε ο Χαν. “Τον είδα να βρίσκεται ακριβώς μπροστά μου καθώς πήρε την τελευταία του ανάσα.”

Στο Πακιστάν, η χορήγηση εμβολίων μπορεί να είναι θανατηφόρα. Οι μαχητές και οι ριζοσπαστικές θρησκευτικές ομάδες εξαπλώνουν ισχυρισμούς ότι το εμβόλιο κατά της πολιομυελίτιδας είναι ένα δυτικό τέχνασμα για την αποστείρωση μουσουλμάνων παιδιών ή την απομάκρυνσή τους από τη θρησκεία. Περισσότεροι από 100 εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, εμβολιαστές και αξιωματούχοι ασφαλείας που εμπλέκονται στον εμβολιασμό κατά της πολιομυελίτιδας έχουν σκοτωθεί από το 2012.

Η βία είναι ένα ακραίο παράδειγμα των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν πολλές φτωχές και αναπτυσσόμενες χώρες σε όλη την Ασία, την Αφρική, τη Μέση Ανατολή και τη Λατινική Αμερική καθώς αντιμετωπίζουν το μνημειώδες καθήκον του εμβολιασμού των πληθυσμών τους κατά του COVID-19.

Δεν είναι μόνο το πρόβλημα της χορήγησης εμβολίων ή του ότι είναι στο πίσω μέρος της γραμμής πίσω από τις πλούσιες χώρες κατά τη λήψη τους.

Η κακή υποδομή σημαίνει συχνά ότι οι δρόμοι είναι επικίνδυνοι και η ηλεκτρική ενέργεια είναι σποραδική για τα ψυγεία ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση των εμβολίων. Οι πόλεμοι και οι εξεγέρσεις θέτουν σε κίνδυνο τους εμβολιαστές. Η διαφθορά μπορεί να απορροφήσει χρήματα και οι προγραμματιστές εκστρατείας εμβολιασμού πρέπει μερικές φορές να περιηγηθούν σε πολλές ένοπλες φατρίες.

“Οι πιο δύσκολες περιοχές … είναι οι ρυθμίσεις συγκρούσεων, όπου τα κρούσματα βίας εμποδίζουν τους εμβολιασμούς και περιοχές όπου κυκλοφορεί παραπληροφόρηση, η οποία αποθαρρύνει τη συμμετοχή της κοινότητας”, δήλωσε ο αναπληρωτής επικεφαλής της παγκόσμιας ανοσοποίησης της UNICEF, Benjamin Schreiber.

Πολλά έθνη βασίζονται στο COVAX, ένα διεθνές σύστημα που στοχεύει στη διασφάλιση δίκαιης πρόσβασης στα εμβόλια, αν και έχει ήδη λίγη χρηματοδότηση.

Η UNICEF, η οποία εκτελεί προγράμματα εμβολιασμού παγκοσμίως, προετοιμάζεται για να βοηθήσει στην προμήθεια και τη διαχείριση εμβολίων COVID-19, δήλωσε ο Schreiber στο The Associated Press. Έχει συσσωρεύσει μισό δισεκατομμύριο σύριγγες και στοχεύει στην παροχή 70.000 ψυγείων, κυρίως ηλιακής ενέργειας, είπε.

Ο οργανισμός στοχεύει να μεταφέρει 850 τόνους εμβολίων COVID-19 ένα μήνα τον επόμενο χρόνο, διπλασιάζοντας τη συνήθη ετήσια μηνιαία τιμή για άλλα εμβόλια, δήλωσε η εκτελεστική διευθύντρια της UNICEF, Henrietta Fore.

Η κατάσταση μπορεί να διαφέρει πολύ από χώρα σε χώρα.

Το Μεξικό αναμένεται να ξεκινήσει εμβολιασμούς σύντομα. Ο στρατός θα χειριστεί τη διανομή και η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί δωρεάν εμβόλια για σχεδόν 130 εκατομμύρια κατοίκους του Μεξικού έως τα τέλη του 2021.

Εν τω μεταξύ, η Αϊτή, η φτωχότερη χώρα του Δυτικού Ημισφαιρίου, δεν έχει ακόμη ανακοινώσει σχέδια εμβολιασμού. Οι ειδικοί της υγείας ανησυχούν ότι οι εκτεταμένες φήμες θα μπορούσαν να ανατρέψουν τους εμβολιασμούς – συμπεριλαμβανομένων ισχυρισμών ότι τα νοσοκομεία θα κάνουν θανατηφόρες ενέσεις για να διογκώσουν τα στοιχεία θανάτου του COVID-19 και να λάβουν περισσότερη ξένη βοήθεια.

Οι θρηνητές παρευρίσκονται στην κηδεία 43 αγροτών στο Ζαμπάρμαρι της Νιγηρίας, στις 29 Νοεμβρίου 2020, αφού σκοτώθηκαν από μαχητές της Μπόκο Χαράμ σε ορυζώνες κοντά στο χωριό Κοσόμπε, στις 28 Νοεμβρίου 2020.

Audu Marte | AFP μέσω Getty Images

Τα Αφρικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων οδηγούν μια προσπάθεια σε ολόκληρη την ήπειρο για τον εμβολιασμό 1,3 δισεκατομμυρίων ανθρώπων της Αφρικής σε 54 χώρες. Ο οργανισμός συντονίζει τις προσπάθειες για τη λήψη δόσεων και αναζητά βοήθεια από την Παγκόσμια Τράπεζα στη χρηματοδότηση – εκτιμώντας ότι θα χρειαστούν 10 δισεκατομμύρια δολάρια για την απόκτηση, διανομή και διαχείριση των εμβολίων.

Ο στόχος είναι να εμβολιαστεί το 60% του πληθυσμού της Αφρικής μέσα σε δύο χρόνια – περίπου 700 εκατομμύρια άνθρωποι – περισσότερα από ό, τι έχει κάνει η ήπειρος στο παρελθόν, δήλωσε ο John Nkengasong, διευθυντής του αφρικανικού CDC.

“Η ώρα για δράση είναι τώρα”, δήλωσε ο Νκενγκασόνγκ. “Η Δύση δεν μπορεί να νικήσει μόνο το COVID-19. Πρέπει να νικήσει από όλο τον κόσμο, και αυτό περιλαμβάνει την Αφρική.”

Το Κονγκό υπογραμμίζει τα εμπόδια που αντιμετωπίζει η καμπάνια.

Η χώρα έχει ξεπεράσει τα κρούσματα του Έμπολα με εκστρατείες εμβολιασμού. Αλλά αγωνίστηκε στο ανατολικό Κονγκό, όπου οι επαναστάτες των Συμμαχικών Δημοκρατικών Δυνάμεων διεξάγουν συχνές επιθέσεις και άλλες ένοπλες ομάδες ανταγωνίζονται για τον έλεγχο του πλούτου σε ορυκτά.

Το τραχύ έδαφος και η ανασφάλεια σήμαινε ότι οι εμβολιαστές είχαν πρόβλημα να φτάσουν σε όλες τις περιοχές. Κάποιοι δέχτηκαν επίθεση.

Οι φήμες πέταξαν για τα εμβόλια του Έμπολα, συμπεριλαμβανομένης της ιδέας ότι σκόπευαν να σκοτώσουν ανθρώπους, δήλωσε ο Δρ Maurice Kakule, επιζών του Έμπολα που εργάστηκε σε εκστρατείες εμβολιασμού. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα ξεπέρασαν μεγάλο μέρος της αντίστασης, αλλά παρόμοιες υποψίες εξαπλώνονται για το εμβόλιο COVID-19, είπε.

Στο Μπένι, η κύρια πόλη της περιοχής, ο Ντάνι Μαμότι, έμπορος, είπε ότι θα έπαιρνε το εμβόλιο λόγω της δουλειάς του. “Χρειάζομαι αυτήν την κάρτα εμβολιασμού COVID-19 για να γίνει αποδεκτή στο Ντουμπάι και αλλού όπου πηγαίνω να αγοράσω τα προϊόντα για τον Beni”, είπε.

Οι εμφύλιοι πόλεμοι αποτελούν ίσως τα μεγαλύτερα εμπόδια.

Στην Υεμένη, το σύστημα υγείας έχει καταρρεύσει κάτω από έξι χρόνια πολέμου μεταξύ των ανταρτών Χούτι που ελέγχουν το βορρά και τις κυβερνητικές συμμαχικές φατρίες στο νότο.

Η Υεμένη είδε την πρώτη της εμφάνιση πολιομυελίτιδας σε 15 χρόνια αυτό το καλοκαίρι, με επίκεντρο τη βόρεια επαρχία της Σαάδα. Οι εμβολιαστές δεν κατάφεραν να εργαστούν εκεί τα τελευταία δύο χρόνια, εν μέρει λόγω των φόβων για την ασφάλεια, δήλωσε η UNICEF. Οι υπηρεσίες έσπευσαν να δώσουν νέους εμβολιασμούς σε τμήματα του Βορρά και του Νότου τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο.

Η χολέρα και η διφθερίτιδα είναι ανεξέλεγκτα, και για άλλη μια φορά, η Υεμένη αντιμετωπίζει μια νέα αύξηση της πείνας. Αξιωματούχοι του ΟΗΕ έχουν προειδοποιήσει για πιθανό λιμό το 2021.

Δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμη σχέδια εμβολιασμού COVID-19, είτε από τους Χούτι, τις νότιες αρχές είτε από τον ΠΟΥ και τη UNICEF.

Μόνο οι μισές από τις εγκαταστάσεις υγείας της Υεμένης παραμένουν λειτουργικές. Οι δρόμοι, τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και άλλες υποδομές έχουν καταστραφεί. Οι Χούτι έχουν παρακωλύσει ορισμένα προγράμματα, προσπαθώντας να αποσπάσουν παραχωρήσεις από υπηρεσίες του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένου του αποκλεισμού της αποστολής εμβολίων χολέρας εν μέσω εστίας του 2017.

“Ακόμη και οι πιο ήπιες και κανονικά προληπτικές ασθένειες μπορούν να αποδειχθούν θανατηφόρες λόγω της έλλειψης πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη σε περιβάλλον συγκρούσεων”, δήλωσε ο Wasim Bahja, διευθυντής της Υεμένης για το Διεθνές Ιατρικό Σώμα.

Στο Πακιστάν, η δημόσια δυσπιστία τροφοδοτήθηκε όταν η CIA το 2011 χρησιμοποίησε ένα πρόγραμμα εμβολιασμού απάτης για να εντοπίσει το κρησφύγετο του ηγέτη της Αλ Κάιντα Οσάμα Μπιν Λάντεν, με αποτέλεσμα την επιδρομή των ειδικών δυνάμεων που τον σκότωσαν.

Το Πακιστάν, το Αφγανιστάν και η Νιγηρία είναι οι μόνες χώρες στον κόσμο όπου η πολιομυελίτιδα εξακολουθεί να είναι ενδημική. Υπήρξαν 82 νέες περιπτώσεις πολιομυελίτιδας μόνο φέτος, κυρίως επειδή οι εμβολιασμοί είχαν ανασταλεί λόγω της πανδημίας, δήλωσε ο Δρ Rana Safdar, ο οποίος συντονίζει τις εκστρατείες εμβολιασμού κατά της πολιομυελίτιδας.

Η περιοχή Bajaur, όπου πυροβολήθηκε ο Χαν, παραμένει μια από τις πιο επικίνδυνες περιοχές, δήλωσε ο Safdar.

Ο Χαν προσπάθησε να εξηγήσει τη βαθιά δυσπιστία στην περιοχή του. Οι βαθιά συντηρητικοί γέροντες των φυλών “πιστεύουν ότι το εμβόλιο είναι ο λόγος για τον οποίο οι νέοι που του δόθηκαν ως παιδιά δεν σέβονται και δείχνουν λίγη ανησυχία για τις ισλαμικές παραδόσεις και αξίες”.

“Όλοι φοβούνται” το COVID-19, είπε. “Αλλά είναι ύποπτοι για τα δυτικά πράγματα.”

Ο Χαν είπε ότι εγγράφηκε για τη χορήγηση εμβολίων κατά της πολιομυελίτιδας επειδή πληρώθηκε το αντίστοιχο ποσό των 56 $ για λίγες μέρες εργασίας “Έπρεπε να ταΐσω την οικογένειά μου.”

Πιθανότατα θα εγγραφεί για να χορηγήσει εμβόλια COVID-19 επίσης.

“Αλλά πρώτα θα έλεγξα αν υπάρχει κίνδυνος εκεί”, είπε.

.Source