Οι Ρουμάνοι απαιτούν το τέλος της εμβάπτισης των μωρών στο νερό κατά το βάπτισμα μετά το θάνατο του νεογέννητου παιδιού

Δεκάδες χιλιάδες Ρουμάνοι απαιτούν από την Ορθόδοξη Εκκλησία της χώρας να απαγορεύσει την παράδοση να βάζουν τα κεφάλια των μωρών κάτω από το νερό κατά τη διάρκεια του βαπτίσματος αφού ένα βρέφος πνίγηκε ενώ βαπτίστηκε.

Μια διαδικτυακή αναφορά έχει συγκεντρώσει περισσότερα από 63.000 ονόματα μετά την τραγωδία που συνέβη την 1η Φεβρουαρίου στη βόρεια πόλη Σουτσεάβα.

Σύμφωνα με αναφορές, ο ιερέας βύθισε εντελώς το αγόρι έξι εβδομάδων, το οποίο επίσης γεννήθηκε πρόωρα, κατά τη διάρκεια της θητείας, αλλά σταμάτησε όταν το μωρό σταμάτησε να κλαίει και άρχισε να γίνεται μπλε στα χείλη. Παρά το ότι έσπευσαν στο νοσοκομείο, το παιδί πέθανε την επόμενη μέρα ενώ ήταν εντατική.

Η αστυνομία ξεκίνησε εγκληματική έρευνα.

Ο θάνατος του παιδιού προκάλεσε ξέσπασμα θυμού στη Ρουμανία εναντίον της Εκκλησίας, και ώθησε το να ακυρώσει την αρχαία παράδοσή του για να κοιμάται τα μωρά τρεις φορές κατά τη διάρκεια της βαπτίσεως.

Ο Vladimir Dumitru, δάσκαλος και διοργανωτής της αναφοράς, ισχυρίστηκε ότι η παράδοση συχνά περιλαμβάνει βιαιότητα και ότι πρέπει να απορριφθεί.

«Δεν απαιτούμε το τέλος της πρακτικής του βαπτίσματος αλλά την τροποποίησή του, ώστε τα μωρά να μην εκτίθενται σε αυτούς τους περιττούς και παράλογους κινδύνους», έγραψε ο κ. Dumitru στη σελίδα αναφοράς.

Πρόσθεσε ότι η εμβάπτιση πρέπει να αντικατασταθεί με μια «συμβολική ψεκασμό νερού στο κεφάλι του μωρού».

Η Μαρία Σταματίν, γιατρός από τη μονάδα εντατικής θεραπείας στο νοσοκομείο μητρότητας στην πόλη Ιάσι, στη βορειοανατολική Ρουμανία, προειδοποίησε ότι ακόμη και μια μικρή ποσότητα νερού που εισέρχεται στους πνεύμονες ενός μικρού μωρού μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη.

«Ειδικά όταν τα παιδιά είναι νεογέννητα, μια μικρή ποσότητα νερού μπορεί να προκαλέσει καρδιακή αναπνευστική ανακοπή και, εάν δεν υπάρχει ταχεία επέμβαση, ακόμη και ο θάνατος του μωρού», δήλωσε ο Δρ Σταματίν στη Ρουμανική εφημερίδα Libertatea.

Μετά την τραγωδία Vasile Banescu, εκπρόσωπος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ρουμανίας, κάλεσε τους εισαγγελείς να επιταχύνουν την έρευνα για το περιστατικό. Ενθάρρυνε επίσης τις εκκλησίες να αλλάξουν τις πρακτικές τους, συνιστώντας να πασπαλίσουν ιερό νερό πάνω από τα μωρά αντί να κάνουν πλήρη εμβάπτιση.

Οι ιερείς που επικοινώνησαν με την Libertatea είπαν στην εφημερίδα ότι ενώ πολλοί από αυτούς προτιμούσαν να ψεκάζουν νερό στο κεφάλι, ένιωσαν υπό πίεση από την ιεραρχία της Εκκλησίας να συμμορφωθούν με την παράδοση και να βυθίσουν το μωρό εντελώς τρεις φορές.

Αν και εξακολουθεί να είναι ευρέως διαδεδομένο σε όλο τον Ορθόδοξο κόσμο, η δημοτικότητα του dunking μειώνεται, με όλο και περισσότερους γονείς να επιλέγουν την ασφαλέστερη και λιγότερο οδυνηρή πρακτική της εμβάπτισης μόνο του σώματος του μωρού και του ψεκασμού νερού στο κεφάλι του.

Έχουν διατυπωθεί ανησυχίες σχετικά με την πρακτική των μωρών που κοιμούνται σε άλλες χώρες με ορθόδοξους πληθυσμούς, όπως η Κύπρος και η Ρωσία, αφού εμφανίστηκαν βίντεο με τα παιδιά να βυθίζονται πλήρως και βίαια στο νερό, παρά την κραυγή με αγωνία.

Οι παραδοσιακοί υποστηρίζουν ότι, παρά τους κινδύνους του dunking, τα περισσότερα παιδιά ξεφεύγουν από την πρακτική.

Ο Αρχιεπίσκοπος Teodosie Petrescu, ένας σημαντικός κληρικός από τη συντηρητική πτέρυγα της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ρουμανίας, απέρριψε τις εκκλήσεις για αλλαγή στην παράδοση του βαπτίσματος.

«Δεν υπάρχει τρόπος να αλλάξει το τελετουργικό», είπε ο Αρχιεπίσκοπος Πετρέσκου. «Αυτοί οι κανόνες πίστης θα είναι διαθέσιμοι για άλλα χιλιάδες χρόνια. Γι ‘αυτό δεν θα αλλάξουμε. Δεν είμαστε εκφοβισμένοι. “

Ο αρχιεπίσκοπος είπε επίσης στον τηλεοπτικό ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό Antena3 ότι προτιμά να βαπτίσει τα μωρά σε κρύο νερό, επειδή προφανώς «ακονίζει» την πνευματικότητά τους και είναι καλό για την υγεία τους.

.Source