Οι στόχοι για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής θα μπορούσαν να σώσουν εκατομμύρια ζωές

Σύμφωνα με την έρευνα στην έκθεση Countdown Health and Climate Change του εβδομαδιαίου ιατρικού περιοδικού Lancet, εκτιμάται ότι οι χώρες θα έχουν πολλές θετικές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία εάν υιοθετήσουν κλιματικά σχέδια σύμφωνα με τον στόχο της διατήρησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας αύξηση κάτω των 2 βαθμών, που εγκρίθηκε με τη συμφωνία του Παρισιού

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Βραζιλία, η Κίνα, η Ινδονησία, η Νότια Αφρική, η Ινδία και η Νιγηρία, μελέτησαν στο πλαίσιο της μελέτης, αντιπροσωπεύουν το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού και το 70% των παγκόσμιων εκπομπών.

Οι δηλώσεις εθνικής συμβολής αυτών των χωρών για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής δεν επαρκούν για την επίτευξη των στόχων της συμφωνίας του Παρισιού. Με την τρέχουσα μορφή των εθνικών δηλώσεων συνεισφοράς και δεσμεύσεων, υπάρχει ο κίνδυνος η παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας να πραγματοποιηθεί κατά περισσότερο από 3 βαθμούς.

Ενώ η ενίσχυση των εθνικών δηλώσεων συμβολής μειώνει άμεσα τις επιπτώσεις της αλλαγής του κλίματος, επηρεάζει επίσης θετικά την ανθρώπινη υγεία διασφαλίζοντας έμμεσα ότι οι άνθρωποι είναι λιγότερο εκτεθειμένοι σε επιβλαβείς ρύπους, βελτιωμένη διατροφή και ασφαλή σωματική δραστηριότητα.

Όταν υιοθετούνται πολιτικές που δίνουν προτεραιότητα στην υγεία και επιτυγχάνουν τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού, στις εννέα χώρες που μελετήθηκαν στο πλαίσιο της μελέτης, 5,8 εκατομμύρια χάρη στη βελτιωμένη διατροφή κάθε χρόνο έως το 2040, 1,6 εκατομμύρια χάρη στον καθαρότερο αέρα, 2,1 εκατομμύρια χάρη στην αυξημένη Η σωματική δραστηριότητα εκατομμύρια ζωές προβλέπεται να σωθούν.

Δηλώνεται ότι όταν το πιο φιλόδοξο σενάριο στο οποίο τοποθετούνται στόχοι που σχετίζονται με την υγεία στις εθνικές δηλώσεις συνεισφοράς, 462 χιλιάδες, 572 χιλιάδες και 943 χιλιάδες περισσότεροι θάνατοι μπορούν να προληφθούν, αντίστοιχα, ανάλογα με την ατμοσφαιρική ρύπανση, τη διατροφή και τη σωματική αδράνεια.

Σύμφωνα με την έκθεση, η έλλειψη διατροφής φρούτων, λαχανικών, οσπρίων και ξηρών καρπών θέτει μεγαλύτερο πρόβλημα υγείας από τους κινδύνους που σχετίζονται με την υπερβολική κατανάλωση κόκκινου κρέατος. Ενώ το 30% των θανάτων μπορεί να αποφευχθεί όταν υιοθετηθεί η εν λόγω δίαιτα, η υπερβολική κατανάλωση κόκκινου κρέατος προκαλεί το 22% των θανάτων.

Ο επικεφαλής συγγραφέας της έκθεσης και ο διευθυντής της Lancet Countdown Health and Climate Change, Ian Hamilton, στην αξιολόγηση της μελέτης, δήλωσε ότι η έκθεση επικεντρώνεται σε έναν πολύ σημαντικό αλλά συχνά παραβλέπεται πυλώνα για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

“Τα έμμεσα οφέλη για την υγεία των φιλόδοξων κλιματικών πολιτικών αποκαλύπτονται αμέσως, σε αντίθεση με τα άμεσα οφέλη από τη μείωση του άνθρακα, τα οποία τελικά είναι μακροπρόθεσμα και αξιολογούνται ως προς τον περιορισμό των ζημιών. Το μήνυμα είναι σαφές. Η συμμόρφωση με τη Συμφωνία του Παρισιού όχι μόνο αποτρέπει εκατομμύρια από το θάνατο στις αρχές κάθε έτους, αλλά χάρη στις βελτιωμένες συνθήκες υγείας Βελτιώνει την ποιότητα ζωής των ανθρώπων. Ήρθε η ώρα να θέσουμε την υγεία στο προσκήνιο των πολιτικών για την αλλαγή του κλίματος για να σώσουμε περισσότερες ζωές. “

.Source