Οι συγγενείς και οι ηλικιωμένοι των θυμάτων της επιδημίας χρειάζονται άμεση ψυχολογική υποστήριξη

Τους τελευταίους δέκα μήνες, τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιτροπής που διορίστηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο εργάζονται σε προτάσεις για άμεση δράση και πρωτοβουλίες για την εξάλειψη των ψυχολογικών επιπτώσεων του κοροναϊού στους πολίτες της Κύπρου. Δρ. Δρ. Ο Κωνσταντίνος Φελάς ανέφερε κατά τη διάρκεια της παράστασης Ενημέρωση άλφα ότι η επιδημία “άφησε ένα βαθύ ψυχολογικό σημάδι στους πολίτες”. Η επιτροπή αποτελείται από ψυχολόγους, ψυχίατροι, κοινωνιολόγους και άλλους εμπειρογνώμονες για τη μελέτη των παραγόντων που επηρεάζουν την ψυχική υγεία των πολιτών, για την παροχή της απαραίτητης βοήθειας για τη μελέτη λύσεων που αποσκοπούν στην αποκατάσταση της κοινωνίας.

“Οι παλαιότερες γενιές έζησαν μέσα από την κατοχή, τον πόλεμο, τα παιδιά μας βίωσαν την επιδημία, ανέπτυξαν αρνητικά συναισθήματα, όπως ο κοινωνικός αποκλεισμός, ο θυμός. Οι νέοι, στο ύψος της ηλικίας τους, ένιωσαν τον απαραίτητο κοινωνικό αποκλεισμό για την ανάπτυξη. “Και μπορεί να είναι ασυμπτωματικά στον ιό, έχουν αόρατα ψυχικά συμπτώματα.”

Σύμφωνα με τον Δρ. Το έργο των επιστημόνων είναι εθελοντικό και έχουν ήδη δοθεί οδηγίες για την ανάπτυξη του προγράμματος, το οποίο θα υποβληθεί προς έγκριση στον Υπουργό Υγείας, Κωνσταντίνο Ιωάννου. Διεθνείς μελέτες και μελέτες έχουν δείξει ότι η πιο ευάλωτη ομάδα του πληθυσμού σε ψυχικές παρενέργειες είναι οι ηλικιωμένοι, που ζουν σε μοναξιά και αβεβαιότητα για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ υποφέρουν από τη μεγαλύτερη απώλεια των αγαπημένων τους. Ο φόβος και το άγχος για το θάνατο είναι απλά τα συναισθήματα που πλήττουν τους ηλικιωμένους.

“Υπάρχουν πέντε τομείς στους οποίους πρέπει να επικεντρωθούμε, ο πρώτος είναι η αποκατάσταση ατόμων σε γηροκομεία”.

Οι συγγενείς θυμάτων κοροναϊού που χάνουν ένα αγαπημένο τους πρόσωπο σε δύσκολες, άνευ προηγουμένου περιστάσεις χρειάζονται επίσης άμεση ψυχολογική υποστήριξη δημιουργώντας μια τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης.

“Δεν υπάρχει χειρότερη εμπειρία από το να είσαι μόνος χωρίς θάνατο. “Πίσω από τα στατιστικά στοιχεία υπάρχουν σύζυγοι, σύντροφοι, παιδιά που δεν είχαν την ευκαιρία να αποχαιρετήσουν, που δεν είχαν την ευκαιρία να θρηνήσουν.”

Ο κ. Φέλλας τόνισε ότι ο κύριος στόχος θα είναι η ολοκλήρωση κατακερματισμένων ακαδημαϊκών, επιστημονικών και εθελοντικών δραστηριοτήτων που αναπτύχθηκαν τους τελευταίους δέκα μήνες υπό μια κοινή «ομπρέλα».

“Το πρόγραμμα θα υποβληθεί στο Υπουργείο Υγείας στα τέλη Ιανουαρίου και θα παρουσιαστεί λεπτομερώς στους δημοσιογράφους.”

Ειδικά για τα παιδιά και τους εφήβους, η Επιτροπή επικεντρώνεται στις σχολικές δραστηριότητες, στις δραστηριότητες αποκατάστασης και στη συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας.

Source