“Οι συνομιλίες δεν θα ξεκινήσουν από εκεί που σταμάτησαν” | Η φωνή του νησιού

Ο Πρόεδρος Ersin Tatar θα δεχτεί αύριο τον Jane Holl Lute, τον ειδικό σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο.

Ο Τατάρ αναμένεται να δώσει σαφή και αποφασιστικά μηνύματα στον Λούτε για τη στάση της τουρκικής πλευράς πριν από την πιθανή διαδικασία διαπραγμάτευσης που θα μπορούσε να ξεκινήσει στην Κύπρο, σύμφωνα με πληροφορίες του ανταποκριτή της ΑΑ από προεδρικές πηγές.
Ο Τατάρ θα πει στον Λούτε ότι δεν έχει επιτευχθεί μόνιμο αποτέλεσμα στο Κυπριακό, το οποίο διαπραγματεύεται εδώ και 52 χρόνια, λόγω της ασυμβίβαστης στάσης του νότου της Κύπρου.

Κατά τη συνάντηση, θα ενημερωθεί ότι θα είναι δυνατή η επίτευξη σταθερότητας ούτε στο νησί ούτε στην περιοχή βάσει της κυριαρχικής ισότητας και χωρίς το ίδιο καθεστώς των δύο κομμάτων / κρατών προκειμένου να αποκατασταθεί η ισορροπία μεταξύ των μερών στην Κύπρο.

Θα δηλωθεί ότι η λύση του Κυπριακού στην αρχή της κυριαρχικής ισότητας των μερών, με το επιχείρημα ότι τα de facto δύο κράτη έχουν διεθνή κυρίαρχη θέση, θα φέρει σταθερότητα και εμπιστοσύνη στην Κύπρο και την περιοχή.

Θα τονιστεί ότι η έλλειψη λύσης στην Κύπρο έχει σοβαρό αρνητικό αντίκτυπο στην ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής καθώς και του νησιού, και αυτή η στάση της ελληνοκυπριακής πλευράς αποτρέπει επίσης τη συνεργασία σε πόρους υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Θα δηλωθεί ότι εάν οποιαδήποτε πλευρά του νησιού έχει πλεονέκτημα έναντι της άλλης, δεν θα είναι δυνατόν να διασφαλιστεί η σταθερότητα και η εμπιστοσύνη στην περιοχή. Θα σημειωθεί επίσης ότι ένας συμβιβασμός που βασίζεται στην ανωτερότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς θεωρείται ότι φέρνει ειρήνη ούτε στην Κύπρο ούτε στην περιοχή.

Οι συνομιλίες ΔΕΝ θα ξεκινήσουν από την παραμονή τους στα γερανά ΜΟΝΤΑΝΑ

Από την άλλη πλευρά, θα υπογραμμιστεί ότι οι κυπριακές διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να επαναληφθούν από εκεί που σταμάτησαν στο Crans Montana το 2017 και ότι δεν υπάρχει τίποτα σαν διαπραγμάτευση για την επανεξένωση από την τουρκική πλευρά.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, θα δηλωθεί αποφασιστικά ότι οι διαπραγματεύσεις μπορούν να ξεκινήσουν μόνο με βάση την κυριαρχία της ισότητας και με την αποδοχή δύο κρατών με ισότιμο διεθνές καθεστώς, ότι καμία άλλη διαπραγμάτευση δεν θα έχει νόημα και ότι μια τέτοια διαδικασία δεν θα ξεκινήσει.

Η νέα πολιτική θα υπερασπίστηκε την τουρκοκυπριακή πλευρά στο Κυπριακό, σε συντονισμό με την Τουρκία θα κάνει αυτόν τον αγώνα στην ίδια γραμμή με την ανάπτυξη της ΤΔΒΚ και η Τουρκία θα είναι αποφασιστική έκφραση.

Αυτό το εποικοδομητικό όραμα της τουρκικής πλευράς, το οποίο αναμένεται να φέρει ειρήνη, σταθερότητα, ειρήνη και συνεργασία στην Κύπρο και την περιοχή, ήταν αποφασιστικά στην ημερήσια διάταξη σε όλες τις διεθνείς συνομιλίες, συμπεριλαμβανομένης μιας ανεπίσημης διάσκεψης για την Κύπρο σε μορφή 5 + 1, στην οποία θα συμμετάσχουν επίσης τα εγγυητικά κράτη του ΟΗΕ. θα φέρω.

Θα εξηγηθεί επίσης ότι η διαρκής ειρήνη στην Κύπρο δεν είναι δυνατή με την κυρίαρχη συμπεριφορά της μιας πλευράς και τη συνέχιση της πολιτικής αστάθειας.

Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΣΤΙΣ 14.30

Ο Πρόεδρος Τατάρ θα δεχτεί αύριο το Λούτετ στις 14.30 στο γραφείο του. Ο Λούτε, ο οποίος θα έρθει στο νησί σήμερα, θα συναντηθεί αύριο το πρωί με τον Ελληνοκύπριο ηγέτη Νίκο Αναστασιάδη.

Το Lute θα εργαστεί για τη διοργάνωση ανεπίσημων συναντήσεων 5 + 1 στην Κύπρο.

Ο Λούτε, που ήρθε στο νησί στις αρχές Δεκεμβρίου του περασμένου έτους, συναντήθηκε χωριστά με τον Τατάρ και τον Αναστασιάδη, στη συνέχεια πήγε στην Αθήνα και την Άγκυρα και έκανε επαφές για να δημιουργήσει ένα έδαφος για μια συνάντηση 5 + 1.

Ο TATAR’S GUTERRES’E AARI

Από την άλλη πλευρά, ο Πρόεδρος Τατάρ, σε επιστολή που απέστειλε στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, δήλωσε στις 6 Ιανουαρίου ότι υποστηρίζει μια ανεπίσημη συνάντηση σε μορφή 5 + του ΟΗΕ που θα πραγματοποιηθεί για να καθοριστεί εάν υπάρχει κοινό έδαφος μεταξύ των δύο μερών στην Κύπρο.

Ο Τατάρ είπε, «Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε μια σχέση συνεργασίας μεταξύ των δύο μερών, που θα βασίζεται σε δύο κυρίαρχα κράτη με ισότιμο διεθνές καθεστώς, υπό το φως των νέων συνθηκών που επικρατούν στην Κύπρο και την περιοχή μας, για μια δίκαιη, ρεαλιστική και βιώσιμη συμφιλίωση». χρησιμοποίησε τις εκφράσεις.

Ο Τατάρ, ο οποίος κάλεσε τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών να προσεγγίσει τον τύπο της κυριαρχικής ισότητας και της συνεργασίας δύο κρατών στο νησί με ανοιχτό μυαλό και να βοηθήσει να πείσει την ελληνοκυπριακή πλευρά να υιοθετήσει την ίδια στάση, είπε: «Βρισκόμαστε σε μια καμπή στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού μέσω διαπραγματεύσεων. Όλοι οι ενδιαφερόμενοι έχουν την ευθύνη να εκμεταλλευτούν αυτήν την ευκαιρία για να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να φέρουν το πρόβλημα σε μια τελική λύση. ” βρήκε την αξιολόγηση.

(ΕΤΣΙ)

Source