Οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας στο τραπέζι. Γύρω από το τραπέζι του … | Δημοσιογράφος Κύπρος

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πραγματοποιεί τριμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel και τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ursula von der Leyen.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ. Αν και στην Τουρκία ο Michel και ο von der Leyen-Κύπρος. Στην ατζέντα της Μεσογείου

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι συζητήσεις αφορούν το μέλλον των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας.

“Η διατήρηση της κλιμάκωσης είναι απαραίτητη για τη δημιουργία μιας πιο αποτελεσματικής ατζέντας”, δήλωσε ο Michel. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της επιτροπής Eric Mammer, ο πρόεδρος της επιτροπής και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα πραγματοποιήσουν συνέντευξη τύπου στην αποστολή της ΕΕ στην Άγκυρα στις 15:00 ώρα Βρυξελλών. Μετά τη συνάντηση στις 30 և μετά το δείπνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ. Ενημερώνουν τον Ερντογάν για τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Michel-von der Leyen

Σύμφωνα με την KYPE, οι πρόεδροι του Συμβουλίου της Ευρώπης և της Επιτροπής θα υπενθυμίσουν στον συνομιλητή τους τις δυνατότητες εκσυγχρονισμού της τουρκικής τελωνειακής ένωσης με την ΕΕ (συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών և δημοσίων συμβάσεων), ευκαιριών για αύξηση της κινητικότητας των προσώπων (συμπεριλαμβανομένης της ελευθέρωσης των διαβατηρίων με τα σχετικά προϋποθέσεις, όπως η τρομοκρατία) և Επανάληψη πολιτικών διαλόγων υψηλού επιπέδου (υπουργοί με θεματικούς επιτρόπους). Επιπλέον, θα συζητήσουν με τον Τούρκο πρόεδρο τη δυνατότητα παράτασης της δήλωσης μετανάστευσης του 2016.

Σε σχέση με το τελευταίο, οι πρόεδροι της Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης θα προσφέρουν στον Ταγίπ Ερντό: επέκταση της υπάρχουσας δήλωσης, θα συζητήσει τις προθέσεις της άλλης πλευράς για το χρηματικό ποσό. Σύμφωνα με το KYPE, το ποσό που σκοπεύει να διαπραγματευτεί η ΕΕ είναι ισοδύναμο με το τρέχον, το οποίο έχει προσαρμοστεί για τον πληθωρισμό (δηλαδή περισσότερα από 6 δισεκατομμύρια ευρώ) σε ίσο αριθμό ετών, συμπεριλαμβανομένου του πεδίου κάλυψης – υποδομής. Η σύνοδος κορυφής δεν έδωσε οδηγίες στους δύο προέδρους για το χρηματικό ποσό, αλλά ο στόχος των 27 είναι η διατήρηση του status quo.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ. Η Κύπρος βέτο στην τελωνειακή ένωση εάν η Τουρκία δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της

Όσον αφορά τις προϋποθέσεις, αναφέρονται στην 27η ανακοίνωση. Η θετική στάση της Τουρκίας έναντι του Κυπριακού, η συνεργασία στον ελληνοτουρκικό διάλογο, η αλλαγή της αρνητικής τάσης που σχετίζεται με τα θεμελιώδη δικαιώματα στη χώρα. Ειδικά το τρίτο σχετίζεται με το πάγωμα των προενταξιακών κονδυλίων της χώρας από το 2018: θα τεθεί σε αυτή τη βάση. Όσον αφορά την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, το μήνυμα θα είναι ότι πρέπει να διατηρηθεί η ηρεμία, ότι δεν πρέπει να επιστραφούν οι εγκαταστάσεις γεώτρησης ή ότι δεν πρέπει να ξεκινήσουν ερευνητικές δραστηριότητες., Οι διαφορές με την Ελλάδα πρέπει να επιλυθούν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, εάν απαιτείται . αποστέλλοντάς τα σε διεθνές δικαστήριο.

Τελικά, οι δύο πρόεδροι θα εξηγήσουν στον Ταγίπ Ερντογάν τους λόγους για τους οποίους η ΕΕ πρέπει να είναι παρούσα στις συνομιλίες և, στην πραγματικότητα, σε κάθε στάδιο, με το ίδιο καθεστώς με το Crans Montana.

Πηγή: KYPE

Source