Οι σχέσεις ΗΠΑ-Κύπρου βρίσκονται σε επίπεδα ρεκόρ, δήλωσε ο Πομπέο

Ο απερχόμενος Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο τον Σεπτέμβριο του 2020, όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη. Πίστωση: Mike Pompeo / Twitter

Οι σχέσεις ΗΠΑ-Κύπρου βρίσκονται σε υψηλό επίπεδο, δήλωσε την Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο και ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σε δήλωση που εξέδωσε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών την Παρασκευή το απόγευμα, ο Πομπέο είπε ότι μίλησε σήμερα με τον Υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας (ΠΟΕ) Χριστοδουλίδη.

Ο Γραμματέας Πομπέο նախարար Ο υπουργός Εξωτερικών Χριστοδουλίδης συμφώνησε ότι η ισχύς των σχέσεων ΗΠΑ-Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό ήταν «ανά πάσα στιγμή» λόγω της προσωρινής συνεργασίας τους σε σημαντικά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της προσωρινής παραίτησης από περιορισμούς των διεθνών κανονισμών για τις πωλήσεις όπλων. Είσοδος του ΠΟΕ σε διεθνή στρατιωτική εκπαίδευση ռազմական διεθνές πρόγραμμα κατάρτισης բաց Άνοιγμα της Κυπριακής Γης, Πλοήγηση կենտրոն Περιφερειακό Κέντρο Εκπαίδευσης για την Ασφάλεια των Συνόρων (CYCLOPS).

Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, ο οποίος θα παραιτηθεί στις 20 Ιανουαρίου όταν ορκίζονται οι αξιωματούχοι της νέας κυβέρνησης Μπάιντεν, εξέφρασε ανησυχία για τις ενέργειες της Τουρκίας στη Μεσόγειο μετά από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κύπρου στη Λευκωσία τον Σεπτέμβριο του 2020. Νίκος Αναστασιάδης.

“Ανησυχούμε βαθιά για τις συνεχιζόμενες προσπάθειες της Τουρκίας για αναζήτηση φυσικών πόρων σε περιοχές όπου η Ελλάδα και η Κύπρος διεκδικούν δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο”, δήλωσε ο Πομπέο.

Ο ανώτερος διπλωμάτης των ΗΠΑ τόνισε ότι οι σχέσεις μεταξύ Ουάσινγκτον και Λευκωσίας «δεν ήταν ποτέ καλύτερες» και σημείωσε την απόφασή του την 1η Σεπτεμβρίου, παραιτώντας προσωρινά τον έλεγχο των εξαγωγών απευθείας εμπορίου. Πώληση μη θανατηφόρων αμυντικών ειδών և υπηρεσίες στην Κύπρο.

“Οι χώρες της περιοχής πρέπει να επιλύσουν τις διαφορές τους μέσω της διπλωματίας και της ειρήνης, συμπεριλαμβανομένης της ασφάλειας, της ενέργειας, των πόρων και των θαλάσσιων υποθέσεων”, δήλωσε ο Πομπέο.

“Η περιφερειακή συνεργασία είναι απολύτως απαραίτητη για τη βιώσιμη ενεργειακή ασφάλεια, τη δημιουργία νέων αγορών στην Ανατολική Μεσόγειο και την οικονομική ευημερία.

«Ανησυχούμε βαθιά για τις συνεχιζόμενες προσπάθειες της Τουρκίας για εξεύρεση φυσικών πόρων σε περιοχές όπου η Ελλάδα και η Κύπρος διεκδικούν δικαιοδοσία στην ανατολική Μεσόγειο. Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει το δικαίωμα να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς της πόρους, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος των υδρογονανθράκων που βρίσκονται στην χωρική της θάλασσα, μια αποκλειστική οικονομική ζώνη.

“Πιστεύουμε ότι οι πόροι της Κύπρου πρέπει να κατανέμονται δίκαια μεταξύ των Ελληνοκυπρίων, των Τουρκοκυπρίων κοινοτήτων”

Ο Πομπέο ανακοίνωσε επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κύπρος είχαν υπογράψει συμφωνία για την ίδρυση ενός νέου εκπαιδευτικού κέντρου που χρηματοδοτείται από τις ΗΠΑ στην Κύπρο.

Θα παρέχει εμπειρογνωμοσύνη σε άλλα μέρη της περιοχής σχετικά με τη μη διάδοση των συνόρων, γνωστή ως Κυπριακή Χώρα, Κέντρο Ασφάλειας Θαλάσσιων Λιμένων ή CYCLOPS.

Σχετιζομαι με:Σε 33 χρόνια, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα άρουν το εμπάργκο όπλων στην Κύπρο

Source