Οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας είναι πιθανό να ανατρέψουν νέο φύλλο υπό τον Μπάιντεν – αναλυτής

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ υπό τον επερχόμενο πρόεδρο Τζο Μπάιντεν αναμένει σημαντικά από την Άγκυρα να ενεργήσει ως σύμμαχος του ΝΑΤΟ, καθώς η Ουάσιγκτον θα ήταν υπέρ της εξομάλυνσης των σχέσεων με την Τουρκία, ,zgür Ünlühisarcıklı, διευθυντής του γερμανικού ταμείου Marshall του γραφείου των Ηνωμένων Πολιτειών στην Άγκυρα, είπε στη Φωνή της Αμερικής την Παρασκευή.

Οι κυρώσεις των ΗΠΑ δεν θα καθορίσουν τη διμερή σχέση, δήλωσε ο Ünlühisarcıklı, αλλά η πορεία του θα καθορίσει τον τρόπο με τον οποίο εφαρμόζονται οι κυρώσεις.

Στις 14 Δεκεμβρίου, οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν κυρώσεις εναντίον της Τουρκικής Προεδρίας των Αμυντικών Βιομηχανιών (SSB) και αρκετών ανώτερων αξιωματούχων για το ρόλο τους στην απόκτηση ρωσικών πυραυλικών αμυντικών συστημάτων S-400. Οι κυρώσεις επιβλήθηκαν βάσει του νόμου Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act (CAATSA), που στοχεύει χώρες που ασχολούνται με τον αμυντικό τομέα της Ρωσίας.

Τα ρωσικά όπλα θα είναι ένα από τα πιο σημαντικά σημεία των σχέσεων Τουρκίας-Αμερικής και η ατζέντα τόσο του Μπάιντεν όσο και της Τουρκίας θα ήταν να τερματίσει τη διαδικασία κυρώσεων εάν είναι δυνατόν, δήλωσε ο Ünlühisarcıklı.

Το ότι οι κυρώσεις εφαρμόστηκαν κατά τη διάρκεια της θητείας του Τραμπ θα μπορούσε να δώσει στον Μπάιντεν την ευκαιρία να ανατρέψει ένα νέο φύλλο ή να ξεκινήσει έναν θετικό κύκλο για τις σχέσεις, είπε.

«Ίσως το πρώτο βήμα που αναμένεται από την Άγκυρα θα ήταν να εγκαταλείψει τη διαδικασία επαναπροσέγγισης με τη Ρωσία και να γυρίσει ξανά το πρόσωπό της στη διατλαντική συμμαχία», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον αναλυτή, η μόνη κυρίαρχη πολιτική προσέγγιση στην εξωτερική πολιτική αυτή τη στιγμή ήταν να φέρει τις σχέσεις με την Ευρώπη πιο κοντά, «δηλαδή να ενισχύσει ξανά τη διατλαντική συνεργασία».

Αν και η Κύπρος δεν είναι χώρα του ΝΑΤΟ, μπορεί επίσης να αναμένεται ότι ο Μπάιντεν θα ενθαρρύνει την Τουρκία και την Κύπρο να συνεργαστούν για τη μείωση των εντάσεων στη Μεσόγειο, είπε.

Ένα άλλο σημαντικό θέμα στο Biden θα είναι η υπόθεση Halkbank. Ο Ünlühisarcıklıoğlu είπε ότι η υπόθεση είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει τον Μάρτιο μετά τις εκλογές της επιτροπής.

Ένας από τους μεγαλύτερους κρατικούς δανειστές της Τουρκίας, η Halkbank κατηγορείται για ξέπλυμα 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων εξ ονόματος της ιρανικής κυβέρνησης και άλλων συνδεδεμένων ιδρυμάτων μεταξύ του 2010 και του 2016.

Η τουρκική κυβέρνηση θα έχει ακόμα στο τραπέζι την έκδοση του Fethullah Gülen, ενός μουσουλμάνου κληρικού που ζει σε αυτοεπιβαλλόμενη εξορία στις Ηνωμένες Πολιτείες, την οποία η Τουρκία θεωρεί υπεύθυνη για αρκετές απόπειρες ανατροπής της κυβέρνησης και τις προσπάθειες της χώρας κατά των κουρδικών δυνάμεων στην Τουρκία και Η Συρία θα συνεχιστεί, σύμφωνα με τον Ünlühisarcıklıoğlu.

Η Άγκυρα κατηγορεί την αμερικανική κυβέρνηση ότι υποστηρίζει τη Συριακή πλειοψηφία-κουρδική ομάδα Λαϊκές μονάδες προστασίας (YPG), την οποία υποστηρίζει ότι συνδέεται άμεσα με το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (PKK).

Το PKK αγωνίζεται στο τουρκικό έδαφος για περισσότερα από 30 χρόνια και χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το YPG δεν έχει τέτοια ονομασία, εκτός από την Τουρκία.

Η Τουρκία έχει στείλει πολλαπλά αιτήματα έκδοσης για τον Γκουλέν στην κυβέρνηση των ΗΠΑ, βάσει της φερόμενης εμπλοκής του με αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016

Source