«Οι σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ το 2021 ενδέχεται να εκτροχιαστούν»

Από το 2016, η κρίση της Ανατολικής Μεσογείου έφτασε στις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ το 2020 και χαρακτηρίστηκε από την απειλή κυρώσεων. Δεν σημειώθηκε πρόοδος στις σχέσεις υπό την προεδρία της Κροατίας κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους και στη Γερμανία το δεύτερο εξάμηνο, όπως η ενημέρωση της συμφωνίας τελωνειακής ένωσης, η απελευθέρωση των θεωρήσεων και το άνοιγμα νέων κεφαλαίων.

Το 2020, η Τουρκία βρισκόταν σε ένταση με τη μεγαλύτερη Γαλλία μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, την Άγκυρα ενάντια σε μια μετριοπαθή πολιτική που ακολούθησε η Γερμανία, ανέλαβε το ρόλο του μεσολαβητή στην κρίση της Ανατολικής Μεσογείου και η ΕΕ έχει μπλοκάρει σοβαρές κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας.

Η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης δημιούργησε κρίση στην ανατολική Μεσόγειο

Σύμφωνα με την έκθεση της Φωνής της Αμερικής. Το 2020 τα θεμέλια της Τουρκίας για τις σχέσεις της ΕΕ είναι όμηρα της ανατολικής Μεσογειακής κρίσης στο γεγονός ότι η Λιβύη και η Τουρκία στα Ηνωμένα Έθνη αναγνωρίζουν την κυβέρνηση Sarraj μεταξύ που υπεγράφη στις 27 Νοεμβρίου 2019 “Μνημόνιο συμφωνίας σχετικά με τον περιορισμό της θαλάσσιας δικαιοδοσίας” και “Συμφωνία ασφάλειας και στρατιωτικής συνεργασίας” na βασισμένο στο.

Η Τουρκία, με βάση το μνημόνιο συνεννόησης με τη Λιβύη, μετέτρεψε το σεισμικό έργο έρευνας στο βόρειο τμήμα της Κύπρου, το δικαίωμα κλήσης στη Μεσόγειο. Αυτή η κίνηση της Άγκυρας συναντήθηκε με την αντίδραση της Ελλάδας και της Νότιας Κύπρου.

Εμφύλιος πόλεμος στη Λιβύη στις αρχές του 2020 Αντιμέτωπος με την Τουρκία λόγω των γεωπολιτικών συμφερόντων της Γαλλίας, στην κρίση της Ανατολικής Μεσογείου στην Ελλάδα και την Κύπρο, καθώς πήρε το επόμενο τεύχος των οχημάτων στην πλατφόρμα της ΕΕ και επέστρεψε στις αποφάσεις εξερεύνησης πετρελαίου που ζητήθηκαν να επιβάλουν κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας .

Η ανατολική Μεσόγειος κρίση, ο ιός της Κορώνας μπορεί να φαίνεται σαν ο χρόνος να σταθεί στα ράφια την άνοιξη την έξαρση της επιδημίας που καθόταν στην πρώτη σειρά και πάλι στην ατζέντα Τουρκίας-ΕΕ τον Ιούνιο.

Από το δεύτερο εξάμηνο του έτους, με την επανειλημμένη δήλωση της Τουρκίας NAVTEX (Ειδοποίηση πλοήγησης), η σεισμική έρευνα του Oruc Reis αύξησε περαιτέρω την αρτηριακή πίεση της Κιβωτός που στέλνει στην περιοχή σε δραστηριότητες εξερεύνησης πετρελαίου.

Ελλάδα, Κύπρος και καθ ‘όλη τη διάρκεια του έτους, με τη γαλλική πρωτοβουλία Αντιμετωπίζοντας την απειλή των οικονομικών κυρώσεων, η ΕΕ, η Τουρκία ξεπέρασε την κρίση χάρη στη μικρή διαμεσολάβηση της Γερμανίας. Η Τουρκία δεν είναι για οικονομικές κυρώσεις από τη διάσκεψη κορυφής της ΕΕ τον Δεκέμβριο, με στόχο τα “περιοριστικά μέτρα” που έλαβαν την απόφαση.

Σύμφωνα με ειδικούς, η γερμανική Προεδρία συμπίπτει με την κρίση στην ανατολική Μεσόγειο υπέρ της Τουρκίας. Ο Özgür Ünlühisarcıklı, Διευθυντής του Γραφείου της Άγκυρας του Αμερικανικού Γερμανικού Ταμείου Μάρσαλ (GMF), είναι ένας από τους εμπειρογνώμονες που συμμερίζονται αυτήν την άποψη. Germannlühisarcıklı “Η γερμανική Προεδρία συνέβαλε πολύ στην Τουρκία. Η Γαλλία είναι μία από τις πιο ισχυρές χώρες της ΕΕ, το ζήτημα των κυρώσεων στην ατζέντα των πιο ισχυρών χωρών της ΕΕ, ενώ η Τουρκία έμεινε ζωντανή Γερμανία Η Τουρκία χάνει τη θέση του. Έπαιξε επίσης πολύ σημαντικό ρόλο στην ανακούφιση των κρίσιμων περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας μεταξύ Γερμανίας και Τουρκίας και Ελλάδας.

Ο καθηγητής Senem Aydın Düzgit, μέλος της σχολής του πανεπιστημίου Sabancı, δήλωσε: «Ακόμα κι αν η Γερμανία δεν είχε τη θητεία της προεδρίας, πιθανότατα θα έπαιζε αυτόν τον ρόλο. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Γερμανία δεν ήταν μόνη σε αυτήν τη θέση. “Υπήρχαν επίσης χώρες της ΕΕ, όπως η Ισπανία, η Ιταλία και η Ουγγαρία που δεν κλίνουν προς αυστηρότερες κυρώσεις”. Εμπειρογνώμονες για την Τουρκία, παρά όλα τα προβλήματά της, εξακολουθεί να θεωρείται ως σημαντικός εταίρος εφιστά την προσοχή στην οικονομία και τη μετανάστευση στην ΕΕ.

Η κρίση των προσφύγων βρίσκεται ξανά στην ημερήσια διάταξη

Ένα άλλο ζήτημα μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας, που παρουσιάστηκε το 2020 στις 27 Φεβρουαρίου μετά το θάνατο 33 Τούρκων στρατιωτών wasdlib’t αποφασίστηκε να ανοίξει τις συνοριακές διαβάσεις Ταγίπ Ερντογάν, Πρόεδρο Ρεχέπ. Μετά από αυτήν την απόφαση, δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες συσσωρεύτηκαν στα ελληνικά σύνορα, προκαλώντας πανικό εντός της ΕΕ.

Τα μέλη της ΕΕ Τουρκία το 2016 για να συμμορφωθούν με τη συμφωνία μετανάστευσης που υπέγραψε κατηγορούμενος, η απόφαση του Ερντογάν να ανοίξει τη συνοριακή διέλευση, η «ασφαλής περιοχή» της Συρίας της ΕΕ ερμηνεύτηκε ως αντίδραση για τη λήψη μέτρων για την εγκατάσταση.

Στις 9 Μαρτίου, όταν ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ Charles Michel και ο Πρόεδρος της Επιτροπής της ΕΕ Ursula Von Der Leyen ανακοίνωσαν ότι θα συγκροτήσουν κοινή αντιπροσωπεία για την επίλυση της μεταναστευτικής κρίσης στα τουρκο-ελληνικά σύνορα μετά τη συνάντησή τους με τον Πρόεδρο Ερντογάν, παρεμποδίστηκε η εμβάθυνση της προσφυγικής κρίσης μεταξύ Άγκυρας και Βρυξελλών.

Καμία αναβίωση στις διαπραγματεύσεις

Οι ενταξιακές συνομιλίες της Τουρκίας με την ΕΕ επανειλημμένα απέτυχαν να προχωρήσουν στο σημείο εκκίνησης ήρθε το 2020. Η προσδοκία της Άγκυρας ήταν ότι η Γερμανία, η οποία ανέλαβε την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ τον Ιούλιο, θα σημειώσει πρόοδο στην αναθεώρηση της τελωνειακής ένωσης και στην ελευθέρωση των θεωρήσεων. Ωστόσο, κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, αυτά τα ζητήματα επισκιάστηκαν από την εμβάθυνση της κρίσης στην Ανατολική Μεσόγειο και την εντατικοποίηση της απειλής των κυρώσεων.

Η πραγματική αίσθηση της απώλειας του 2020 όσον αφορά τις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ, λέγοντας ότι ένας χρόνος για τον Πρόεδρο Σπουδών Οικονομικών και Εξωτερικής Πολιτικής (EDAM), Sinan Ulgen, πιστεύει ότι «ως θετική οποιαδήποτε εξέλιξη, οι σχέσεις είχαν τεθεί εκτός λειτουργίας λόγω της κρίσης της Ανατολικής Μεσογείου. Από την άλλη πλευρά, ένα νέο πακέτο προτάσεων ήταν λίγο για την Τουρκία στο Συμβούλιο της ΕΕ την 1η Οκτωβρίου Η ΕΕ θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για την αναθεώρηση της τελωνειακής ένωσης με την Τουρκία σχετικά με τις συνομιλίες για την απελευθέρωση των θεωρήσεων devamınıiçer που πρότεινε μια νέα θετική ατζέντα. Ωστόσο, αυτό το πακέτο προτάσεων δεν κρίθηκε επαρκές στην Άγκυρα ».

η αρτηριακή πίεση έπεφτε όλο το χρόνο μεταξύ Τουρκίας και Γαλλίας

Το 2020, η Τουρκία παρουσίασε ένταση με τη Γαλλία στα περισσότερα κράτη μέλη της ΕΕ. Αν και η πιο βίαιη σύγκρουση έλαβε χώρα στη Λιβύη και την Ανατολική Μεσόγειο, η κρίση Ναγκόρνο-Καραμπάχ που ξέσπασε μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας προς το τέλος του έτους δημιούργησε μια νέα γραμμή βλάβης στη γραμμή Άγκυρα-Παρίσι.

Ξεκινώντας στις 27 Σεπτεμβρίου και στις 9 Νοεμβρίου στον πόλεμο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, ο οποίος έληξε με συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που μεσολάβησε από τη Ρωσία, το Αζερμπαϊτζάν, την Τουρκία και η Γαλλία πήρε την πλευρά της Αρμενίας. Η Τουρκία και η Γαλλία κατά τη διάρκεια της κρίσης κατηγορήθηκαν ότι παρέχουν στρατιωτική υποστήριξη μεταξύ τους σε συγκρουόμενα μέρη.

Η μακροχρόνια ένταση μεταξύ του Προέδρου Ερντογάν και του Γάλλου Προέδρου Εμμανουήλ Μακρόν κλιμακώθηκε και πάλι, μετά από τρομοκρατική επίθεση κοντά στο Παρίσι, καθώς ο Μακρόν ενέτεινε τις προσπάθειες για τη δημιουργία «Γαλλικού Ισλάμ» για την καταπολέμηση του «ισλαμιστικού αυτονομισμού» στη Γαλλία. Το περιοδικό Charlie Hebdo που εκδίδει καρτούν για τον Πρόεδρο Ερντογάν έφερε τις εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών στην κορυφή.

Οι σκληρές δηλώσεις που χρησιμοποίησε ο Ερντογάν για να ασκήσει κριτική στον Macron κατά τη διάρκεια αυτών των κρίσεων αντιμετωπίστηκαν με αντίδραση από την ΕΕ. Παρόλο που ο πάγος μεταξύ των δύο ηγετών φαινόταν να λιώνει κατά καιρούς, οι αμοιβαίες κατηγορίες και κατηγορίες που σηματοδότησαν το 2020 δεν άφησαν τις εντάσεις στη γραμμή Άγκυρας-Παρισιού.

Οι ειδικοί λένε ότι αυτή η κατάσταση θα συνεχιστεί το 2021. Ο Διευθυντής του Γραφείου της GMF Ankara Ünlühisarcıklı, «Εκτός από τη γεωστρατηγική αντιπαλότητα μεταξύ Γαλλίας και Τουρκίας, ο Ερντογάν θα πρέπει να συζητήσει το γεγονός ότι λειτουργεί στην εσωτερική πολιτική της Μακροεντολής. Επομένως, αναμένεται να συνεχιστεί με μια κυμαινόμενη πορεία στην προσεχή περίοδο ».

Ο Duzgit του Πανεπιστημίου Sabanci βλέπει επίσης τις επερχόμενες εκλογές στη Γαλλία και τη φθίνουσα δημοτικότητα του Macron στη χώρα ως παράγοντα που αναγκάζει την πιθανότητα εξομάλυνσης στη γραμμή Άγκυρας-Παρισιού.

Το 2021 οι σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ ενδέχεται να εκτροχιασθούν

μια δύσκολη χρονιά στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας φαίνεται να έχει μείνει πίσω. Ο Düzgit είπε ότι το 2020 η Τουρκία εξελίσσεται σε προβληματικούς γείτονες από στρατηγικούς εταίρους, το όνομα της ΕΕ που κάνει συχνές προειδοποιήσεις μπορεί να περάσει πιο προβληματικούς χρόνους το 2021 είπε η Τουρκία και η Ρωσία.

Η GMF μοιράζεται τις ίδιες ανησυχίες με τον Διευθυντή του Γραφείου Ντίτζιτ Άγκυρα Ünlühisarcıklı, έναν φαύλο κύκλο σχέσεων Τουρκίας-ΕΕ στον οποίο αναμένεται να συνεχιστεί το 2021.

Στο μέλλον των σχέσεων Τουρκίας-ΕΕ, δίνοντας έμφαση στη δυναμική των προσδοκιών του προέδρου EDAM των ΗΠΑ Sinan Ulgen σε σχέση με το 2021, “η ΕΕ επιθυμεί να πραγματοποιήσει συντονισμό με την αμερικανική πολιτική για την Τουρκία στο εξής. Τόσες πολλές πτυχές της Τουρκίας, της ΕΕ και των ΗΠΑ, θα επιτελέσουν την πολιτική σκλήρυνσης έναντι της Τουρκίας και θα εξαρτηθούν από το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων που θα διεξαχθούν με τη νέα διοίκηση του Μπάιντεν.

2020 για να εισέλθει στο αδιέξοδο στις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ, αν και αποφεύχθηκε με τη βοήθεια της Γερμανίας, 2021 Στις αναδυόμενες γραμμές της γραμμής Άγκυρας-Βρυξελλών, τα βήματα της Τουρκίας που πρέπει να ληφθούν στην Ανατολική Μεσόγειο και η ανάληψη καθηκόντων στις 20 Ιανουαρίου, η Αμερική θα δημιουργήσει την αναμενόμενη διαχείριση του Μπάιντεν φαίνεται να εξαρτάται από τις σχέσεις.

Source