Οι Τέξας χτύπησαν με 5000 $ λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας για περίοδο 5 ημερών

Οι ρυθμιστικές αρχές του Τέξας θα απαγορεύσουν προσωρινά στις εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας να χρεώνουν πελάτες ή να τις αποσυνδέουν για μη πληρωμή, μετά από τη θανατηφόρα χειμερινή καταιγίδα που προκάλεσε εκτεταμένες διακοπές ρεύματος, δήλωσε ο Κυβερνήτης Γκρεγκ Αμπώτ την Κυριακή.

Ο Abbott κάλεσε επείγουσα συνάντηση με τους κρατικούς νομοθέτες το Σάββατο μετά από αναφορές πολλών πελατών που έλαβαν λογαριασμούς για χιλιάδες δολάρια για την υπηρεσία ηλεκτρικής ενέργειας λίγων ημερών, ενώ το Τέξας έπεσε από ψυχρές θερμοκρασίες.

«Οι Τέξας που υπέφεραν από μέρες ψυχρού πάγου χωρίς ρεύμα δεν πρέπει να υπόκεινται σε αύξηση των λογαριασμών ενέργειας», δήλωσε ο Abbott στους δημοσιογράφους την Κυριακή στο Σαν Αντόνιο.

Είπε ότι η Επιτροπή Δημόσιας Βοηθητικότητας του Τέξας θα διατάξει τις εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας να σταματήσουν να στέλνουν λογαριασμούς σε πελάτες και θα εκδώσουν προσωρινό μορατόριουμ για αποσύνδεση για μη πληρωμή.

Το κράτος θα χρησιμοποιήσει το χρόνο για να βρει έναν τρόπο προστασίας των πελατών κοινής ωφέλειας, είπε ο Abbott.

«Το ζήτημα σχετικά με τους λογαριασμούς κοινής ωφελείας και τις ανερχόμενες τιμές που αντιμετωπίζουν πολλοί ιδιοκτήτες σπιτιού και ενοικιαστές είναι η κορυφαία προτεραιότητα για τον νομοθέτη του Τέξας αυτή τη στιγμή», είπε.

Το Τέξας έχει μια εξαιρετικά ασυνήθιστη απελευθερωμένη αγορά ενέργειας που επιτρέπει στους καταναλωτές να επιλέξουν ανάμεσα σε πολλές ανταγωνιστικές εταιρείες παροχής ηλεκτρικής ενέργειας.

Ορισμένοι πάροχοι πωλούν ηλεκτρική ενέργεια σε τιμές χονδρικής που αυξάνονται σε συγχρονισμό με τη ζήτηση, η οποία ανέβηκε στα ύψη καθώς το ρεκόρ πάγωμα έπιασε ένα κράτος μη συνηθισμένο στο υπερβολικό κρύο, σκοτώνοντας τουλάχιστον δύο δωδεκάδες άτομα και χτυπώντας την ισχύ σε περισσότερα από 4 εκατομμύρια άτομα στην κορυφή του. περίπου 30.000 άνθρωποι δεν είχαν ακόμη ισχύ την Κυριακή, είπε ο Abbott.

Ως αποτέλεσμα, ορισμένοι Τέξας που ήταν ακόμη σε θέση να ανάψουν τα φώτα ή να διατηρήσουν το ψυγείο τους σε λειτουργία βρέθηκαν με λογαριασμούς 5.000 $ για μια περίοδο πέντε ημερών, σύμφωνα με φωτογραφίες τιμολογίων που δημοσιεύτηκαν στα κοινωνικά μέσα από θυμωμένους καταναλωτές.

Το Dallas Morning News είπε ότι ένας πάροχος που προσφέρει ένα πρόγραμμα χονδρικής τιμολόγησης είχε παροτρύνει τους χιλιάδες πελάτες του να αλλάξουν προμηθευτές πριν από την καταιγίδα για να αποφύγουν τις υψηλές τιμές, αλλά πολλοί θεώρησαν ότι θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να αλλάξουν τον πάροχό τους.

«Το νομοσχέδιο θα πρέπει να πάει στην πολιτεία του Τέξας», δήλωσε ο δήμαρχος του Χιούστον Sylvester Turner σε συνέντευξή του στο CBS News την Κυριακή. «Όταν παίρνουν αυτούς τους υπερβολικούς λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας και πρέπει να πληρώσουν για τα σπίτια τους, να επισκευάσουν τα σπίτια τους, δεν θα έπρεπε να φέρουν την ευθύνη».

Ο δήμαρχος του Fort Worth Betsy Price είπε στο CBS ότι τόσο η πολιτεία όσο και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση πρέπει να βοηθήσουν με τους λογαριασμούς.

Ο γερουσιαστής των ΗΠΑ, Τεντ Κρουζ, ο οποίος αναγκάστηκε να διακόψει μια βόλτα με την οικογένειά του στο παραθαλάσσιο θέρετρο του Μεξικού, στο Κανκούν μετά από δημόσια οργή, απέκλεισε επίσης το σύστημα ελεύθερης αγοράς που είχε προηγουμένως επαινέσει.

«Αυτό είναι ΛΑΘΟΣ», έγραψε ο Κρουζ στο Twitter. «Καμία εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας δεν θα πρέπει να έχει απροσδόκητο αποτέλεσμα λόγω φυσικής καταστροφής και οι Τεξάν δεν πρέπει να σφυρηλατηθούν από γελοίες αυξήσεις των επιτοκίων για την ενεργειακή καταστροφή της περασμένης εβδομάδας. Οι πολιτειακές και τοπικές ρυθμιστικές αρχές πρέπει να ενεργήσουν γρήγορα για να αποτρέψουν αυτήν την αδικία. “

Ξεχωριστά, ο Γενικός Εισαγγελέας του Τέξας Ken Paxton έχει εκδώσει πολιτικές διεκδικήσεις σε εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας σχετικά με τις διακοπές λειτουργίας, τα σχέδια έκτακτης ανάγκης και τις τιμές τους, λέγοντας ότι οι εταιρείες «χειρίστηκαν κατά πολύ» την κατάσταση του καιρού.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ενέκρινε μια μεγάλη δήλωση καταστροφών για το Τέξας το Σάββατο, η οποία παρέχει ομοσπονδιακή χρηματοδότηση σε άτομα που έχουν πληγεί από την καταιγίδα, συμπεριλαμβανομένης βοήθειας για προσωρινές επισκευές κατοικιών και κατοικιών και δάνεια χαμηλού κόστους.

Όλες οι μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας επανήλθαν στο Διαδίκτυο αυτό το Σαββατοκύριακο και η ισχύς είχε αποκατασταθεί στα περισσότερα σπίτια καθώς ο καιρός επέστρεψε στο φυσιολογικό.

Η Entergy Corp είπε αργά την Κυριακή ότι η μονάδα της στο Τέξας είχε αποκαταστήσει την ισχύ για όλους τους πελάτες που επλήγησαν από τις χειμερινές καταιγίδες. Ο ιστότοπος της Austin Energy έδειξε επίσης ότι η ισχύς αποκαταστάθηκε σε «σχεδόν όλους τους πελάτες».

Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με την παροχή νερού, με εκατομμύρια Τέξας να συμβουλεύονται να βράσουν νερό πριν από τη χρήση. Αξιωματούχοι του Χιούστον ανέφεραν ότι το νερό της πόλης ήταν ασφαλές στη χρήση χωρίς βράσιμο από την Κυριακή.

Η Εθνική Φρουρά του Τέξας και στρατιωτικά μέλη από διάφορες πολιτείες βοηθούσαν να παραδώσουν και να διανείμουν εμφιαλωμένο νερό σε Τέξας που έχουν ανάγκη, είπε ο Abbott.

Το Τέξας φέρνει επίσης υδραυλικούς από το εξωτερικό για να βοηθήσει στην επισκευή σωλήνων ρήξης, δήλωσε ο κυβερνήτης. Οι ιδιοκτήτες σπιτιού ή οι ενοικιαστές που δεν έχουν ασφάλιση ενδέχεται να μπορούν να ζητήσουν αποζημίωση από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαχείρισης Έκτακτης Ανάγκης (FEMA), είπε.

Ο κυβερνήτης του Τέξας είπε ξεχωριστά στο Twitter ότι η πολιτεία θα λάβει σχεδόν ένα εκατομμύριο δόσεις εμβολίου COVID-19 την ερχόμενη εβδομάδα, προσθέτοντας ότι το Τέξας θα καλύψει τις καθυστερήσεις που προκλήθηκαν κατά τη διάρκεια της χειμερινής καταιγίδας.

Source