Οι τελευταίοι Έλληνες της Τουρκίας εξαφανίζονται

Μέλη της μικροσκοπικής κοινότητας Rum (Ελληνική Ορθόδοξη) της Κωνσταντινούπολης μίλησαν στους The Times για το πώς αντιμετωπίζουν τη δημογραφική παρακμή.

«Αν και επίσημα στοιχεία λένε ότι περίπου 3.000 ρούμι εξακολουθούν να ζουν στην Κωνσταντινούπολη και στο νησί Gokceada του Αιγαίου, ο πραγματικός αριθμός πιστεύεται ότι είναι σημαντικά χαμηλότερος – ορισμένοι λένε μόλις χιλιάδες, οι περισσότεροι από αυτούς ηλικιωμένοι», ανέφεραν οι Times.

Η δημοσιογράφος της Times Louise Callaghan μίλησε με τον Lazari Kozmaoglu, του οποίου η οικογένεια διευθύνει το τελευταίο ελληνικό κρεοπωλείο της πόλης. «Όλοι έχουν φύγει τώρα», είπε ο Κοζμάογλου. «Όταν ήμουν νέος, συνήθιζα να φθάνω να πω γεια σε όλους όσους περπατούσα στο δρόμο. Τώρα είναι τόσο μοναχικό. “

Ο ίδιος ο Κοζμάογλου πέθανε το καλοκαίρι του 2020, αφήνοντας την επιχείρησή του στον γιο του Μάκη, ο οποίος τώρα διευθύνει το κατάστημα με τον αδελφό Κόζμα και άλλα μέλη της οικογένειας. Παρά την εξαφανισμένη ελληνική κοινότητα, το κατάστημα εξακολουθεί να κάνει καλή δουλειά, αν και «οι περισσότεροι πελάτες τους είναι αλλοδαποί ή κοσμικοί Τούρκοι με γεύση χοιρινό».

Η οικογένεια Κοζμάογλου είναι μια από τις λίγες ελληνικές οικογένειες που έμειναν πίσω στην Κωνσταντινούπολη μετά τις ανταλλαγές πληθυσμών που ακολούθησαν τον Α ‘Παγκόσμιο Πόλεμο, το πογκρόμ των ελληνικών επιχειρήσεων του 1955 στην Κωνσταντινούπολη, τις συνεχιζόμενες εντάσεις με την Ελλάδα για την Κύπρο και τώρα μια ανανεωμένη διαμάχη για την πρόσβαση στα θαλάσσια ύδατα.

Η κόρη του Λάζαρι Κοζμάογλου, Δέσποινα, δήλωσε στους Times ότι πολλοί από εκείνους της κοινότητας Ρουμ που είχε πάει στο σχολείο πριν από 30 χρόνια είχαν φύγει από την Κωνσταντινούπολη, πιθανότατα αισθανόμενοι ότι θα είχαν μια ευκολότερη ζωή στην Ελλάδα.

«Δεν μένει κανείς από την τάξη μου στο σχολείο στην Κωνσταντινούπολη τώρα. Απομένουν μόνο 250 παιδιά στα ελληνικά σχολεία. Αυτήν τη στιγμή δεν βλέπω κανένα μέλλον για τα παιδιά μου γιατί όλοι έχουν φύγει. Θα είναι μόνοι εδώ », είπε η Δέσποινα.

Οι Times μίλησαν επίσης με τον Μηνά Βασιλειάδη, ο οποίος διευθύνει μια από τις τελευταίες ελληνικές εφημερίδες στην Κωνσταντινούπολη. Η οικογένειά του είχε μεταναστεύσει από την Τουρκία στην Ελλάδα, αλλά ο Μίνας επέστρεψε στις αρχές της δεκαετίας του 2000 για να βοηθήσει στη διαχείριση μιας εφημερίδας που ανήκε στην οικογένειά του.

Η εφημερίδα Apoyevmatini κυκλοφορεί μόνο 600, αλλά «ο Βασιλειάδης εργάζεται τακτικά μέχρι τις 3 το πρωί για να τελειοποιήσει την πρωινή έκδοση».

«Ειλικρινά, το βασικό μας πρόβλημα είναι το δημογραφικό. Η μέση ηλικία είναι πολύ υψηλή », λέει ο Βασιλειάδης. «Έχουμε πολλές νεκρολογίες.»

Ο Βασιλειάδης έθεσε το ζήτημα ότι παρόλο που δεν έχουν μείνει πολλοί Έλληνες στην Τουρκία, η δομή της κοινότητας εξακολουθεί να υπάρχει, ιδίως στις εκκλησίες και σε άλλα κτίρια που ανήκουν ακόμη σε Έλληνες που έχουν μεταναστεύσει. Η ιδιοκτησία μπορεί να δεσμευτεί σε μάχες του δικαστηρίου, με περιουσιακά στοιχεία να πέφτουν σε επισκευή.

«Σε αυτήν την κοινότητα έχετε μια δομή που υπάρχει εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Ήταν εκεί για να εξυπηρετήσει εκατοντάδες και χιλιάδες ανθρώπους », είπε ο Βασιλειάδης. «Υπάρχουν ακίνητα, σχολεία και φιλανθρωπικά ιδρύματα. Συνεχίζουμε να έχουμε αυτό το είδος δομής με πολύ λίγα άτομα. Είναι αδύνατο να συνεχίσουμε έτσι. Πρέπει να λύσουμε το δημογραφικό πρόβλημα ή να αλλάξουμε τη δομή των θεσμών μας. Έτσι θα επιβιώσουμε ».

Source