Οι Τούρκοι είναι εκτός ελέγχου. “Η Ρωσία υποστηρίζει την Ελλάδα για 12 μίλια.”

Οι αντιδράσεις στην Τουρκία συνεχίζονται μετά την απόφαση της Ελλάδας, η οποία πρέπει να εκτείνεται 12 μίλια στον τομέα του Ιονίου.

Η κίνηση έχει εξοργίσει την Άγκυρα, με αναλυτές, στρατιωτικά και πολιτικά πρόσωπα σε καλό δρόμο. Το πρόβλημα είναι ότι η Ελλάδα όχι μόνο θα παραμείνει στην επέκταση του Ιονίου, αλλά και θα κινηθεί γρήγορα στο Αιγαίο.

Το επόμενο βήμα είναι η επίτευξη συμφωνίας με τη Λευκωσία, η ένωση της Ελλάδας με την ΕΕ Z Κύπρου.

Στην πραγματικότητα, ο κ. Frangulis Frangos έδωσε πολλές πληροφορίες για αυτό το ζήτημα σε μια αποκλειστική συνέντευξη που έδωσε στο Πενταποστάσιο.

»Το διεθνές δίκαιο επιτρέπει τη διανομή χωρικών υδάτων άνω των 12 ναυτικών μιλίων από 145 χώρες. Μπορεί να είμαστε η μόνη χώρα που δεν το έχει κάνει. Οι Κύπριοι μας καλούν από το 2004 για τη δημιουργία ΕΟΧ, αλλά δεν το έχουμε κάνει. Υπήρχαν πρωθυπουργοί εκείνη την εποχή που δεν το ήθελαν αυτό.


Μπορούμε να αναποδογυρίσουμε τα πάντα εφαρμόζοντας το διεθνές δίκαιο, αλλά για να το πράξουμε, γιατί ακόμη και η σημερινή κυβέρνηση υποθέτει ότι η πολιτική της προσπαθεί να εξοικονομήσει χρόνο (η πολιτική θα προχωρήσει), αλλά όχι να επιτύχει το άλλο που ο Θουκυδίδης είπε ότι η ισχυρή πηγαίνει όσο επιτρέπει η δύναμή του και το αδύναμο υποχωρεί όσο επιβάλλει η αδυναμία του
είπε ο κ. Φραγκούλης Φράγκο

Τι λένε οι Τούρκοι σήμερα

»Η σκανδαλώδης απόφαση τέθηκε σε ισχύ. Το Προεδρικό Διάταγμα εκδόθηκε στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών του 1982 για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Σύμφωνα με το νόμο που επικυρώνει τη Σύμβαση. Το προεδρικό διάταγμα ορίζει ότι η Ελλάδα διατηρεί το δικαίωμα να ασκήσει τα αντίστοιχα δικαιώματά της σε άλλες περιοχές της επικράτειάς της, όπως απορρέουν από τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα της Θάλασσας, η οποία αντικατοπτρίζει το εθιμικό διεθνές δίκαιο.”, Αναφέρουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

»Επικεφαλής του Προέδρου Πολιτικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο της Άγκυρας, Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου, Δρ. Ο Sertaç Hami Başeren επαίνεσε την απόφαση της Ελλάδας և την κατάσταση στο Αιγαίο Πέλαγος», Αναφέρει η Τουρκική Σπούτνικ.

“Υπενθυμίζοντας ότι οι πολιτείες μπορούν να αυξήσουν τα χωρικά ύδατά τους έως και 12 μίλια, ο καθηγητής Dr. Ωστόσο, ο Baseren είπε ότι η κατάσταση είναι διαφορετική στις ημι-κλειστές θάλασσες, όπως το Ιόνιο Πέλαγος και το Αιγαίο Πέλαγος.

»Η Ανατολική Μεσόγειος είναι μια ημι-κλειστή θάλασσα. Ειδικά το Αιγαίο, το Ιόνιο ή η Αδριατική είναι ημι-κλειστές θάλασσες με μοναδικές γεωγραφικές συνθήκες. Επομένως, μια χώρα που θέλει να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα σε κλειστές θάλασσες πρέπει να λάβει την έγκριση άλλων γειτονικών κρατών. Δεν ξέρω αν η Ιταλία ή η Αλβανία έχουν πρόβλημα. Ωστόσο, η Τουρκία δεν πρόκειται να επιτρέψει κάτι τέτοιο να συμβεί στο Αιγαίο Πέλαγος.«

»Ας μην ξεχνάμε ότι η Εθνοσυνέλευση αποφάσισε τη δεκαετία του ’90 ότι η άνοδος των ελληνικών χωρικών υδάτων θα οδηγούσε σε πόλεμο 12 μιλίων στο Αιγαίο Πέλαγος.»

Επίθεση στη Ρωσία επίσης

Ταυτόχρονα, έχουμε μια τουρκική επίθεση στη Ρωσία. Η Άγκυρα υπενθύμισε την ίδρυση ρωσικής πρεσβείας στην Ελλάδα τον Οκτώβριο.

»Η Τουρκία χτυπήθηκε από πίσω. Σκανδαλώδης υποστήριξη από τη Ρωσία στην Ελλάδα”, η έκθεση των Τούρκων.

»Η Ρωσία υποστηρίζει τις προκλήσεις της Ελλάδας εναντίον της Τουρκίας στη Μεσόγειο. “Πριν από λίγους μήνες, η Μόσχα υποστήριξε την Ελλάδα για 12 μίλια.”

Τι είπαν οι Ρώσοι.

“Η θέση της Ρωσίας ως μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ είναι θέμα αρχής. Θεωρούμε ότι ο ακρογωνιαίος λίθος του διεθνούς θαλάσσιου καθεστώτος του 1982 είναι το ψήφισμα του ΟΗΕ του 1982. Σύμβαση για τα δικαιώματα του παιδιού.

Η Σύμβαση ορίζει ρητά το κυρίαρχο δικαίωμα όλων των κρατών στα χωρικά ύδατα έως 12 ναυτικά μίλια · καθορίζει τις αρχές και τις μεθόδους για την οριοθέτηση της ΑΟΖ. Αυτό ισχύει και για τη Μεσόγειο Θάλασσα. ”

Οι Τούρκοι έχουν πολλά νεύρα. Το θέμα, όπως προαναφέρθηκε, είναι να κάνει και η Ελλάδα ένα βήμα στο Αιγαίο. Θα το κάνει;

,Source