Οι τράπεζες της Κύπρου καλωσορίζουν το 2021 με ρεκόρ υψηλής ρευστότητας

Οι τράπεζες της Κύπρου καλωσόρισαν το 2021 με περισσότερη ρευστότητα από ποτέ ενόψει της παρατεταμένης πανδημικής κρίσης και ενός νέου κλειδώματος που θέτει τα φρένα στην επιχειρηματική δραστηριότητα.

Τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου δείχνουν ότι οι καταθέσεις σε τράπεζες το Νοέμβριο υπερέβησαν τα δάνεια κατά ρεκόρ ύψους 16,65 δισ. Ευρώ.

Το υψηλό ρεκόρ είναι από το 2008, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, ανέφερε η Philenews την Τετάρτη.

Η κατάσταση του τραπεζικού συστήματος είναι πολύ διαφορετική από αυτήν του 2013, όταν τα δάνεια υπερέβησαν τις καταθέσεις κατά 17 δισεκατομμύρια ευρώ – ποσό που αντιστοιχεί στο ΑΕΠ της Κύπρου.

Ο δείκτης κάλυψης ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος του νησιού ανέρχεται σε 331%, υπερβαίνοντας το 145% που είναι ο μέσος όρος της ζώνης του ευρώ και υπερδιπλασιάζει το όριο του 100% που καθορίζεται από την οδηγία της Βασιλείας III.

Οι τράπεζες προσπαθούν να βρουν νέους πελάτες για να διοχετεύσουν τη ρευστότητά τους, ενώ εξετάζουν επίσης τη δυνατότητα επενδύσεων.

Τα υψηλά μη εξυπηρετούμενα δάνεια και το υψηλό ιδιωτικό χρέος καθιστούν δύσκολο για αυτούς να βρουν πιστούς δανειολήπτες, ενώ η επένδυση σε μετοχές και ομόλογα ενέχει αυξημένο κίνδυνο σε σύγκριση με τον ακριβό αλλά ασφαλή «χώρο στάθμευσης» καταθέσεων στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα της Φρανκφούρτης.

Ο φόβος ότι τα κόκκινα δάνεια θα αυξηθούν λόγω των συνεπειών του ιού κοροναϊού στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά καθιστά την ανάγκη των τραπεζών να δανείζουν ακόμη πιο απαιτητική.

Source