Οι υποστηρικτές γιορτάζουν ως κανόνες δικαστών κατά της έκδοσης του Assange στις ΗΠΑ

Οι υποστηρικτές του Julian Assange γιόρτασαν έξω από το Old Bailey του Λονδίνου τη Δευτέρα (4 Ιανουαρίου), αφού ένας δικαστής αρνήθηκε το αίτημα να τον εκδώσει στις Ηνωμένες Πολιτείες για να αντιμετωπίσει κατηγορίες όπως κατασκοπεία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατηγόρησαν τον Άσαντζ, ο οποίος βρίσκεται στη φυλακή στη Βρετανία από το 2019, για 18 αδικήματα που σχετίζονται με την απελευθέρωση τεράστιων εμπιστευτικών αμερικανικών στρατιωτικών αρχείων από την Wikileaks και ζήτησαν επίσημα να τον εκδώσει τον Ιούνιο του περασμένου έτους.

Ενώ η δικαστής Vanessa Baraitser απέρριψε ισχυρισμούς ότι η έκδοση πρέπει να απαγορευτεί, διότι θα παραβίαζε την ελευθερία του λόγου του Assange, είπε ότι υπάρχει πραγματικός κίνδυνος να αυτοκτονήσει εάν κρατηθεί σε φυλακή ανώτατης ασφάλειας στις ΗΠΑ.

Οι αμερικανοί εισαγγελείς είναι έτοιμοι να ασκήσουν έφεση για την απόφαση της Δευτέρας στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου, και τελικά η υπόθεση θα μπορούσε να παραπεμφθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου. Οι δικηγόροι του Assange θα ζητήσουν εγγύηση την Τετάρτη για τον πελάτη τους, ο οποίος έχει περάσει το μεγαλύτερο μέρος της τελευταίας δεκαετίας είτε στη φυλακή είτε στον αυτοεπιβαλλόμενο περιορισμό.

Η νομική του ομάδα ισχυρίστηκε ότι ολόκληρη η δίωξη είχε πολιτικά κίνητρα, με την υποστήριξη της κυβέρνησης του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ότι η έκδοση του Άσαντζ θα αποτελούσε σοβαρή απειλή για το έργο των δημοσιογράφων.

(Reuters)

Source