Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα μιλήσουν για την Ουκρανία και τη Ρωσία

Αν και υπάρχουν πολλά θέματα στην ημερήσια διάταξη της άτυπης συνάντησης, το κύριο θέμα θα είναι η Ρωσία και η Ουκρανία. Η στρατιωτική δραστηριότητα και η ανάπτυξη του ρωσικού στρατού στην Κριμαία με τα σύνορα της Ουκρανίας αντιμετωπίστηκε με ανησυχία στις ευρωπαϊκές χώρες και το ΝΑΤΟ την περασμένη εβδομάδα.

Οι υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών της Ουκρανίας επικοινώνησαν επίσης με τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και το ΝΑΤΟ την περασμένη εβδομάδα, πραγματοποίησαν αξιολόγηση της κατάστασης και ζήτησαν υποστήριξη κατά της Ρωσίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμτρό Κούλιμπα θα συνδεθεί με τη σημερινή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ και θα εξηγήσει την τελευταία κατάσταση στους υπουργούς.

Ο Josep Borrell, Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας, ο οποίος θα προεδρεύει της συνεδρίασης, δήλωσε σε δήλωση πριν από τη συνεδρίαση ότι η σημερινή συνάντηση θα συζητήσει επίσης την κατάσταση του φυλακισμένου Ρώσου αντιπάλου Aleksey Navalnıy, του οποίου η υγεία έχει επιδεινωθεί φυλακή.

Εξηγώντας ότι ο Ναβάλνι, ο οποίος ξεκίνησε απεργία πείνας με το επιχείρημα ότι απορρίφθηκε το αίτημά του για ιατρική βοήθεια, πρέπει να του δοθεί η βοήθεια που ζήτησε επειγόντως, ο Μπόρελ δήλωσε ότι οι ρωσικές αρχές ήταν υπεύθυνες για την υγεία και τη ζωή του Ρώσου αντιπάλου.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η κατάσταση στην Αιθιοπία, όπου συνεχίζεται η στρατιωτική επιχείρηση εναντίον των ανταρτών, εκτός από τη Ρωσία και την Ουκρανία, θα βρίσκεται στο τραπέζι των υπουργών.

Ο Μπόρελ είπε ότι η κυβέρνηση της Αιθιοπίας δεν τήρησε την υπόσχεσή της να αποσύρει τα στρατεύματά της και ότι αναμένει από τους υπουργούς Εξωτερικών να λάβουν απόφαση για την Αιθιοπία στα επόμενα, αν όχι σε αυτή τη συνάντηση.

Στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, την πολιτική κρίση στη Γεωργία, την κρίση στη Μοζαμβίκη λόγω των επιθέσεων της τρομοκρατικής οργάνωσης Ansar’ul Sunna, την κατάσταση μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στη Μιανμάρ και τις διπλωματικές προσπάθειες των Ηνωμένων Πολιτειών να επιστρέψουν Θα συζητηθεί επίσης η πυρηνική συμφωνία μεταξύ του Ιράν και των δυτικών δυνάμεων.

.Source