Οι Φιλιππίνες συνεισφέρουν 15.000 $ στο Future OPCW Center for Chemistry and Technology

Η κυβέρνηση των Φιλιππίνων έχει συνεισφέρει 15.000 δολάρια ΗΠΑ σε έναν ειδικό οργανισμό για την απαγόρευση χημικών όπλων (OPCW) για την υποστήριξη της κατασκευής μιας νέας εγκατάστασης, του Κέντρου Χημείας και Τεχνολογίας του OPCW («Κέντρο ChemTech»).

Η συνεισφορά επισημοποιήθηκε κατά τη διάρκεια τελετής μεταξύ του Μόνιμου Αντιπροσώπου των Φιλιππίνων στον OPCW, του Πρεσβευτή της ΥΕ, Jose Eduardo E. Malaya III, και του Γενικού Διευθυντή του OPCW, κ. Fernando Arias, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στα κεντρικά γραφεία του OPCW στη Χάγη.

Ο Πρεσβευτής Malaya δήλωσε: «Οι Φιλιππίνες έχουν δεσμευτεί για τον αφοπλισμό και τη μη διάδοση όπλων μαζικής καταστροφής, ιδίως χημικών όπλων. Επιδοκιμάζω το έργο του OPCW και το όραμά του για τη δημιουργία του Κέντρου ChemTech, το οποίο στοχεύει στην ενίσχυση της ικανότητας του Οργανισμού ενάντια σε νέες και αναδυόμενες απειλές χημικών όπλων και στηρίζει την ανάπτυξη ικανοτήτων μεταξύ των κρατών μελών του OPCW. “

Ο Γενικός Διευθυντής εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στην κυβέρνηση των Φιλιππίνων και σημείωσε: «Η συνεισφορά των Φιλιππίνων προωθεί την ίδρυση του Κέντρου ChemTech, το οποίο θα αποτελέσει κεντρικό σημείο έρευνας, ανάλυσης και κατάρτισης για όλα τα κράτη μέλη.»

Ο Γενικός Διευθυντής Arias ευχαρίστησε επίσης όλα τα Κράτη Μέρη του OPCW και άλλους δωρητές που υποστήριξαν το έργο. Τόνισε τον σημαντικό ρόλο που θα διαδραματίσει το νέο Κέντρο ChemTech στην ενίσχυση της ικανότητας του OPCW να αντιμετωπίσει απειλές χημικών όπλων και να ενισχύσει τις δραστηριότητες ανάπτυξης ικανοτήτων προς όφελος όλων των 193 κρατών μελών του OPCW.

Μέχρι στιγμής, 47 χώρες, η Ευρωπαϊκή Ένωση και τέσσερις άλλοι δωρητές έχουν συνεισφέρει ή δεσμευτεί να συνεισφέρουν οικονομικά στο πρόγραμμα ChemTech Center και έχουν συγκεντρωθεί 33,6 εκατ. Ευρώ.

Τα συμβαλλόμενα κράτη ενθαρρύνονται να συνεχίσουν να συμμετέχουν σε αυτό το σημαντικό έργο. Περαιτέρω εθελοντικές συνεισφορές θα χρησιμοποιηθούν επίσης για τη χρηματοδότηση εξοπλισμού και δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τη Διεθνή Συνεργασία και Βοήθεια με τη συμμετοχή του Κέντρου ChemTech.

Ιστορικό

Το έργο για την κατασκευή του Κέντρου ChemTech βρίσκεται σε εξέλιξη και επιδιώκει να ενισχύσει τις δυνατότητες του OPCW να αντιμετωπίσει πλήρως τις νέες και αναδυόμενες απειλές χημικών όπλων, καθώς και να υποστηρίξει την ανάπτυξη ικανοτήτων στα κράτη μέλη του OPCW. Το τρέχον κατάστημα εργαστηρίου και εξοπλισμού OPCW έχει κεντρική σημασία για την αποτελεσματικότητα και την ακεραιότητα του καθεστώτος επαλήθευσης της σύμβασης για τα χημικά όπλα και συμβάλλουν επίσης στην ανάπτυξη ικανοτήτων και στις δραστηριότητες διεθνούς συνεργασίας του OPCW. Ωστόσο, η τρέχουσα εγκατάσταση σύντομα δεν θα είναι πλέον κατάλληλη για λόγους λόγω της γήρανσης της υποδομής, των περιορισμών χώρου, των μεγαλύτερων φόρτων εργασίας και των νέων αποστολών με νέες περιοχές εργασίας.

Απαιτείται μια νέα εγκατάσταση για την κάλυψη των απαιτήσεων των κρατών μελών του OPCW για βελτιωμένα εργαλεία επαλήθευσης, βελτιωμένες δυνατότητες ανίχνευσης και μέτρα απόκρισης, καθώς και αυξημένες δραστηριότητες ανάπτυξης ικανοτήτων. Το Κέντρο ChemTech θα βοηθήσει επίσης το OPCW να συμβαδίσει με τις εξελίξεις στην επιστήμη και την τεχνολογία και τις νέες απειλές χημικών όπλων. Η κατασκευή του Κέντρου ChemTech έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει το 2021 και το κτίριο σχεδιάζεται να τεθεί σε λειτουργία μέχρι το τέλος του 2022.

Μέχρι σήμερα, τα ακόλουθα κράτη μέλη έχουν συνεισφέρει ή δεσμευτεί να συνεισφέρουν στο έργο: Αλγερία, Ανδόρα, Αγκόλα, Αυστραλία, Μπαγκλαντές, Βέλγιο, Καναδάς, Χιλή, Κίνα, Κύπρος, Τσεχική Δημοκρατία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα , Ουγγαρία, Ινδονησία, Ιρλανδία, Ιταλία, Ιαπωνία, Καζακστάν, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μαλαισία, Μάλτα, Μαρόκο, Κάτω Χώρες, Νέα Ζηλανδία, Πακιστάν, Περού, Φιλιππίνες, Πολωνία, Πορτογαλία, Δημοκρατία της Κορέας, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία , Ισπανία, Σουηδία, Ελβετία, Ταϊλάνδη, Τουρκία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ηνωμένο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας και Βόρειας Ιρλανδίας και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ισραήλ (ένα υπογράφον κράτος) και άλλοι δωρητές έχουν επίσης συνεισφέρει.

Ως φορέας εφαρμογής της σύμβασης για τα χημικά όπλα, ο OPCW, με τα 193 κράτη μέλη του, επιβλέπει την παγκόσμια προσπάθεια για την οριστική εξάλειψη των χημικών όπλων. Από την έναρξη ισχύος της Σύμβασης το 1997, είναι η πιο επιτυχημένη συνθήκη αφοπλισμού που εξαλείφει μια ολόκληρη τάξη όπλων μαζικής καταστροφής.

Πάνω από το 98% όλων των δηλωθέντων αποθεμάτων χημικών όπλων έχουν καταστραφεί υπό την επαλήθευση του OPCW. Για τις εκτεταμένες προσπάθειές του για την εξάλειψη των χημικών όπλων, το OPCW έλαβε το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης του 2013.

/ Δημόσια Έκδοση. Αυτό το υλικό προέρχεται από τον αρχικό οργανισμό και μπορεί να είναι χρονικής φύσης, επεξεργασμένο για σαφήνεια, στυλ και μήκος. Δείτε ολόκληρη εδώ.

.Source