Οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Boğaziçi διαμαρτύρονται για το διορισμό πρύτανης

Φοιτητές του Πανεπιστημίου Boğaziçi, με το Προεδρικό διάταγμα τη νύχτα της 1ης Ιανουαρίου, Πρύτανης Πανεπιστημίου Haliç Prof. Δρ. Μέλι Μπουλούανέλαβε δράση κατά του διορισμού του πρύτανη. Φοιτητές που έκαναν μια δήλωση τύπου μπροστά από την πύλη του South Campus με τα συνθήματα «Δεν θέλουμε πίστορ διαχειριστές», «το AKP μοιράζεται από τα πανεπιστήμια», «ο Melih παραιτείται», οργάνωσε ένα ανοιχτό φόρουμ για το θέμα της Βόρειας Πανεπιστημιούπολης. Ενώ η αστυνομία παρενέβη στους μαθητές από καιρό σε καιρό, ψεκάστηκε νερό υπό πίεση με TOMA, πυροβολήθηκαν λαστιχένιες σφαίρες και δακρυγόνα.

Με την απόφαση που δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα, υπογεγραμμένη από τον Πρόεδρο και τον Πρόεδρο του AKP Ερντογάν, οι πρυτάνεις των 5 πανεπιστημίων άλλαξαν. Στις εκλογές του 2015, ο καθηγητής Ο Melih Bulu διορίστηκε ως πρύτανης του Πανεπιστημίου Boğaziçi. Τα μέλη του πανεπιστημίου αντέδρασαν κατά του διορισμού του Bulu ως πρύτανης. Οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Boğaziçi οργάνωσαν επίσης διαμαρτυρία κατά του διορισμού κατά του οποίου αντέδρασαν τα μέλη της σχολής και οι ενώσεις αποφοίτων.

Με την έναρξη της διαμαρτυρίας, οι μαθητές ήρθαν στην πύλη του Πανεπιστημίου Boğaziçi South Campus με χειροκρότημα και φώναξαν «Δεν θέλουμε τον πρύτανη του διαχειριστή», «το AKP βγάλτε το χέρι σας από τα πανεπιστήμια».

Στο δελτίο τύπου που έγινε εδώ, ειπώθηκε “Δεν δεχόμαστε τον πρύτανη του διαχειριστή” και χρησιμοποιήθηκαν οι ακόλουθες δηλώσεις:

“Ως φοιτητές του Πανεπιστημίου Boğaziçi, δεν δεχόμαστε και δεν εγκαταλείπουμε αυτήν την εργασία!
Όπως έγινε το 2016, είμαστε αντιμέτωποι με το διορισμό ενός νέου «πρύτανη» στο πανεπιστήμιο μας από πάνω προς τα κάτω τα μεσάνυχτα. Αντί των πρυτάνεών μας, αποφασισμένοι ως αποτέλεσμα των εκλογών έως το 2016, με την κατανόηση της δημοκρατίας που διατήρησε τη θέση της στο πανεπιστήμιο μας εδώ και χρόνια. Μετά το 2016, οι διαχειριστές άρχισαν να διορίζονται από μία πηγή με αντιδημοκρατικό τρόπο. Επιπλέον, για πρώτη φορά μετά το στρατιωτικό καθεστώς της δεκαετίας του 1980, το Πανεπιστήμιο Boğaziçi διορίστηκε πρύτανης εκτός σχολείου. Αυτή η κατάσταση αποτελεί συνέχεια των αντιδημοκρατικών πρακτικών που συνεχίζονται από το 2016 και κατάργησαν τις εκλογές των πρύτανης.
Τα πανεπιστήμια είναι τα πιο πολύτιμα ιδρύματα μιας χώρας που παράγουν επιστήμη και ιδέες και καλλιεργούν ελεύθερη σκέψη και η βιωσιμότητα αυτών των ιδρυμάτων είναι δυνατή μόνο με την αυτονομία της ακαδημίας. Η ακαδημία είναι ένα σώμα πάνω από τις ιδεολογίες και την πολιτική. Ωστόσο, είναι πολιτικό να διορίζουμε πρύτανη στο πανεπιστήμιο μας αγνοώντας τη βούληση των μελών του πανεπιστημίου. Ως φοιτητές Boğaziçi, με βάση τις αρχές και τον πολιτισμό του πανεπιστημίου μας, την αυτονομία του πανεπιστημίου μας. Υποστηρίζουμε ότι δεν θα επιτευχθεί από κανέναν ακαδημαϊκό διορισμένο από την κορυφή, ανεξάρτητα από την προσωπικότητά του ή το ιστορικό του, αλλά από μια δημοκρατικά καθορισμένη εκλογή πρύτανης από μέλη του πανεπιστημίου. Όταν δεν πληρούνται αυτές οι προϋποθέσεις, βλέπουμε με λύπη ότι οι αντιδημοκρατικές πρακτικές που προέκυψαν βλάπτουν το πανεπιστήμιο μας. Προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν αυτές οι ζημιές, θα θέλαμε να επαναλάβουμε τη δέσμευσή μας για τις Ακαδημαϊκές Αρχές που υιοθέτησε η γερουσία του πανεπιστημίου το 2012:
1. Είναι απαραίτητο για την επιστημονική και κοινωνική ανάπτυξη τα πανεπιστήμια να μην εκτίθενται στην επιρροή ή την πίεση οποιουδήποτε ατόμου ή ιδρύματος και να μην χρησιμοποιούνται ως πολιτικό εργαλείο.
2. Είναι απαραίτητο για την αυτονομία η αρχή λήψης αποφάσεων στα πανεπιστήμια να είναι δημοκρατικά εκλεγμένα διοικητικά συμβούλια και ακαδημαϊκοί διαχειριστές. Οι ακαδημαϊκοί διαχειριστές όπως ο πρύτανης, ο πρύτανης, ο διευθυντής ινστιτούτου, ο διευθυντής σχολείου, ο διευθυντής τμήματος πρέπει να καθορίζονται με εκλογή και όχι με διορισμό.
3. Τα πανεπιστήμια, ως αυτόνομα συνταγματικά ιδρύματα, καθορίζουν τα ακαδημαϊκά τους προγράμματα και τις ερευνητικές πολιτικές τους από ακαδημαϊκό προσωπικό ή / και πανεπιστημιακά συμβούλια, τα οποία είναι οι προϋποθέσεις της επιστημονικής ελευθερίας και δημιουργικότητας.
Ως κάτοικοι του Boğaziçi, το βασικό μας πρόβλημα είναι πέρα ​​από το ακαδημαϊκό υπόβαθρο και την προσωπική στάση του Melih Bulu. Το πρόβλημα είναι ζήτημα δημοκρατίας, ακαδημαϊκής αυτονομίας και πνευματικής ελευθερίας ανεξάρτητα από τα ονόματα. Η λύση σε αυτό το πρόβλημα είναι ότι οι αποφάσεις των πανεπιστημίων και των διευθυντών καθορίζονται από τη βούληση των πανεπιστημίων. Επομένως, λέμε για άλλη μια φορά:
Δεν αποδεχόμαστε καμία παρέμβαση στην αυτονομία του πανεπιστημίου μας στους μηχανισμούς λήψης αποφάσεων, στις δημοκρατικές αρχές, στην ελευθερία σκέψης και στη βούληση να κάνουμε επιλογές. Δεν θέλουμε διαχειριστές και δεν εγκαταλείπουμε τη στάση μας.
Οι απαιτήσεις μας είναι οι εξής:
– Θέλουμε την παραίτηση των διαχειριστών όλων των πανεπιστημίων, την εκλογή όλων των πρυτάνεων σύμφωνα με δημοκρατικές μεθόδους και απαιτούμε επειγόντως μια νέα εκλογική ρύθμιση από ακαδημαϊκούς.
– Καλούμε τόσο τους συμφοιτητές μας όσο και τους αποφοίτους μας από άλλα πανεπιστήμια να μας υποστηρίξουν, ώστε αυτή η δημοκρατική στάση και υποχρέωση να μπορεί να βρεθεί σε όλα τα πανεπιστήμια.
Δεν δεχόμαστε, μην τα παρατάς! “

Οι μαθητές περπατούσαν στο North Campus μετά το δελτίο τύπου και ξεκίνησαν ένα ανοιχτό φόρουμ εκεί. Το φόρουμ, στο οποίο οι μαθητές έλαβαν το λόγο και εξέφρασαν τις απαιτήσεις τους για το θέμα, συνεχίστηκε με συνθήματα.

Αστυνομική παρέμβαση και κράτηση

Με το Προεδρικό διάταγμα, φοιτητές του Πανεπιστημίου Boğaziçi, Πρύτανης Πανεπιστημίου Haliç Prof. Δρ. Μέλι ΜπουλούΗ αστυνομία παρενέβη στη διαμαρτυρία κατά του διορισμού του πρύτανη. Μπαίνοντας στην πανεπιστημιούπολη, η αστυνομία συνέλαβε 4 φοιτητές. Διαμαρτυρήθηκε με σφυρίγματα κατά της αστυνομίας που αντέδρασε στις κρατήσεις. Οι μαθητές που τέθηκαν υπό κράτηση αφέθηκαν ελεύθεροι.

Ενώ ο ΤΟΜΑ βγαίνει από το σχολείο, οι μαθητές ψεκάστηκαν με κανόνια νερού στη δράση, η οποία παρενέβη από την αστυνομία σε μέρη. Οι μαθητές δέχτηκαν επίθεση με πλαστικές σφαίρες και πιπέρι.

Οι μαθητές που συγκεντρώθηκαν στο Hisarüstü υπό τον αποκλεισμό της αστυνομίας ανακοίνωσαν ότι θα μποϊκοτάρουν τα μαθήματα την Τρίτη και θα συνεχίσουν την δράση την Τετάρτη.

.Source