Οι φτωχοί στη Βραζιλία κινδυνεύουν να μειώσουν την ενίσχυση

Η Valkyria Ferreira έχει ένα αίτημα για το 2021 · Ακριβώς όπως τα άλλα 68 εκατομμύρια Βραζιλιάνοι, τα επιδόματα του κράτους επεκτείνονται για να αντέξουν την επιδημία. Ωστόσο, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα ήταν αδύνατο να συνεχιστεί αυτό το μαζικό πρόγραμμα, το οποίο είναι πολύ δαπανηρό για μια χώρα που έχει φτάσει σε κρίσιμα επίπεδα χρέους και δημόσιου ελλείμματος.

Η Ferreira, μια 35χρονη μητέρα τριών παιδιών που ζουν στις φτωχογειτονιές της Βραζιλίας, με την ονομασία Santa Luisa, είπε στο AFP: «Δεν θα έχω αρκετό φαγητό χωρίς αυτά τα χρήματα. Δεν ξέρω τι να κάνω εάν η κυβέρνηση δεν αποφασίσει να παρατείνει την πληρωμή αυτής της βοήθειας. “Το έτος 2021 θα είναι πολύ δύσκολο για μένα.”

Η Ferreira έλαβε την τελική πληρωμή επείγουσας βοήθειας την Τρίτη, ένα από τα πιο γενναιόδωρα προγράμματα στον κόσμο κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η οποία έδωσε στο ένα τρίτο των Βραζιλιάνων 600 πραγματικούς ένα μήνα από τον Απρίλιο έως τον Αύγουστο, πριν από το ήμισυ του ποσού τους τελευταίους τέσσερις μήνες του έτους.

Αυτό το πρόγραμμα βοήθειας, το οποίο άντλησε περίπου 45 δισεκατομμύρια δολάρια στην οικονομία, συνέβαλε στην ανάκαμψη του ΑΕΠ (7,7 τοις εκατό) το τρίτο τρίμηνο, τραβώντας τη χώρα από την ύφεση μετά την πτώση 1,5 τοις εκατό το πρώτο τρίμηνο και 9,6 τοις εκατό το δεύτερο.

Η κυβέρνηση απασχολεί πλέον περισσότερους από 14 εκατομμύρια άνεργους για το 2020 στη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής και ΚορωνοϊόςΑναμένει μείωση 4,5% στη χώρα με περίπου 195 χιλιάδες θανάτους.

Καθώς η εκστρατεία εμβολιασμού ξεκινά στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ και τη γειτονική Αργεντινή, φαίνεται ότι η επιστροφή στο φυσιολογικό είναι ακόμη πολύ μακριά με το ξέσπασμα του δεύτερου κύματος της επιδημίας στη Βραζιλία και την καθυστέρηση στην εκστρατεία εμβολιασμού.

Σύμφωνα με το Ίδρυμα Getulio Vargas, το πρόγραμμα βοήθειας συνέβαλε σημαντικά στην απομάκρυνση 12,8 εκατομμυρίων Βραζιλιάνων από τη φτώχεια (λιγότερο από 5,5 $ την ημέρα) και 8,8 εκατομμύρια (λιγότερο από 1,9 $).

Αλλά μόλις λήξουν τα επιδόματα, το επίπεδο της ακραίας φτώχειας είναι πιθανό να είναι πολύ υψηλότερο από ό, τι πριν από την επιδημία.

Μόνο 19,5 εκατομμύρια Βραζιλιάνοι θα μπορέσουν να συνεχίσουν να φτάνουν στο ελάχιστο κοινωνικό πλαίσιο στο πλαίσιο του προγράμματος “Bolsa Familia” που ιδρύθηκε από τον αριστερό πρόεδρο Luiz Inacio Lula da Silva το 2004.

Ο Αριστερός Πρόεδρος Jair Bolsonaro, του οποίου η δημοτικότητα αυξήθηκε σε δημοτικότητα χάρη στο πρόγραμμα βοήθειας για τους φτωχούς, είπε: «Δεδομένου ότι η Βραζιλία δεν μπορεί πλέον να χειριστεί αυτό το επίπεδο χρέους, τα επιδόματα πρέπει να σταματήσουν».

Κατά τη διάρκεια αυτού του προγράμματος βοήθειας και άλλων δαπανών ειδικά για εταιρείες, η χώρα διέθεσε το 10% του ΑΕΠ για τη στήριξη της οικονομίας. Το δημόσιο χρέος ανήλθε στο 88,1% της παραγωγής το Νοέμβριο, σε σύγκριση με το 78,8% το Δεκέμβριο του 2019.

«Η Βραζιλία έχει κολλήσει», λέει ο Marcelo Neri, διευθυντής του Κέντρου Ερευνών Κοινωνικής Πολιτικής του Ιδρύματος Getulio Vargas. Επειδή υπάρχουν αφενός πιέσεις στην αγορά και αυξάνεται η φτώχεια αφετέρου », είπε.

Ο Alex Agostini της εταιρείας συμβούλων του Ώστιν Ράιτ είπε:

«Εάν το χρέος προκλήθηκε αποκλειστικά από την επιδημία, η κυβέρνηση θα είχε τους πόρους για να επεκτείνει την πληρωμή της ενίσχυσης. Το πρόβλημα είναι ότι η Βραζιλία βρίσκεται σε οικονομικό έλλειμμα από το 2014. “

Κατά ειρωνικό τρόπο, η επιδημία ανάγκασε τον φιλελεύθερο υπουργό οικονομίας, Paola Geddes, να ακολουθήσει μια κεϋνσιανή πολιτική σε μεγάλη κλίμακα και αναβάλλει τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται από τον επιχειρηματικό κόσμο, σύμφωνα με τον Marcelo Neri.

Γι ‘αυτό το λόγο, το Μπολσονάρο δεν πρέπει να αφήσει τους φτωχούς ψηφοφόρους μόνο του για να ανακτήσει τις ψήφους του το 2022. Για να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις το 2021, θα πρέπει να λάβει την απαραίτητη υποστήριξη από το κοινοβούλιο και να διατηρήσει την ισορροπία καλά.

.Source