Οι φόβοι Brexit προκαλούν 10.000 Βρετανούς συνταξιούχους να εγκαταλείψουν την ΕΕ

Οι χώρες με τη μεγαλύτερη πτώση στον αριθμό των Βρετανών αποδήμων απόδημων ήταν η Ιρλανδία και η Ισπανία, με 2.129 και 1.824 άτομα να επιστρέφουν αντίστοιχα. Υπάρχουν ακόμη 103.000 Βρετανοί άνω των 65 ετών στην Ισπανία.

Ένας στους δέκα Βρετανούς συνταξιούχους στην Ιταλία και την Κύπρο επέλεξε να επιστρέψει στη χώρα του.

Από το δημοψήφισμα, περισσότεροι απόδημοι έχουν αποβάλει το ηλιόλουστο κλίμα και επιστρέφουν από ό, τι οι συνταξιούχοι έχουν μετακομίσει στην ΕΕ. Αυτό ήταν μια σημαντική αντιστροφή σε δεκαετίες μετανάστευσης προς τα έξω.

Ο Tim Holmes του Salisbury House Wealth, οικονομικός σύμβουλος, δήλωσε ότι η τάση αντικατοπτρίζει τον φόβο ότι οι Βρετανοί συνταξιούχοι ενδέχεται να μην έχουν ίση μεταχείριση με άλλους πολίτες της ΕΕ μετά την ολοκλήρωση του Brexit.

Είπε: «Πολλοί συνταξιούχοι έχουν ήδη συσκευάσει τις τσάντες τους και άφησαν πίσω τα ηλιόλουστα μέρη της Ευρώπης με το φόβο ότι θα προκύψουν περαιτέρω επιπλοκές ως αποτέλεσμα της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου».

Ωστόσο, όσοι επιστρέφουν στο σπίτι ενδέχεται να αντιμετωπίσουν υψηλότερο κόστος διαβίωσης από εκείνο που είχαν σε χώρες όπως η Ισπανία, προειδοποίησε.

Όποιος σχεδιάζει να συνταξιοδοτηθεί στην ΕΕ θα πρέπει να υποβάλει αίτηση για θεώρηση, η οποία θα μπορούσε να είναι μια χρονοβόρα και δαπανηρή διαδικασία, σύμφωνα με τον κ. Holmes. Όσοι ζουν ήδη σε χώρα της ΕΕ θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για διαμονή έως τα τέλη Ιουνίου του τρέχοντος έτους.

Ωστόσο, η κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι οι συνταξιούχοι που ζουν στο εξωτερικό στην Ευρώπη θα συνεχίσουν να βλέπουν τις πληρωμές τους να αυξάνονται όπως θα συνέβαινε στη Βρετανία στο πλαίσιο της πολιτικής «triple lock».

.Source