Οι χάκερ προσπαθούν να μολύνουν την παροχή νερού της πόλης της Φλόριντα μέσω παραβίασης υπολογιστή

Οι χάκερ εισέβαλαν στο ηλεκτρονικό σύστημα μιας εγκατάστασης που επεξεργάζεται νερό για περίπου 15.000 άτομα κοντά στην Τάμπα, Φλόριντα και προσπάθησε να προσθέσει ένα επικίνδυνο επίπεδο πρόσθετου στην παροχή νερού, δήλωσε ο Σερίφης της κομητείας Pinellas τη Δευτέρα.

Η απόπειρα την Παρασκευή ανατράπηκε. Οι χάκερς απέκτησαν εξ αποστάσεως πρόσβαση σε ένα πρόγραμμα λογισμικού, το όνομα TeamViewer, στον υπολογιστή ενός υπαλλήλου της εγκατάστασης για την πόλη του Oldsmar για να αποκτήσουν τον έλεγχο άλλων συστημάτων, δήλωσε ο Σερίφης Μπομπ Γκουαλτιέρι σε συνέντευξή του.

«Ο άντρας καθόταν εκεί παρακολουθώντας τον υπολογιστή όπως έπρεπε και ξαφνικά βλέπει ένα παράθυρο να αναδύεται ότι έχει πρόσβαση στον υπολογιστή», είπε ο Gualtieri. «Το επόμενο πράγμα που γνωρίζετε ότι κάποιος σέρνει το ποντίκι και κάνει κλικ και ανοίγει προγράμματα και χειρίζεται το σύστημα.»

Στη συνέχεια, οι χάκερ αύξησαν την ποσότητα υδροξειδίου του νατρίου, επίσης γνωστή ως σίκαλη, που διανέμεται στην παροχή νερού. Η χημική ουσία χρησιμοποιείται συνήθως σε μικρές ποσότητες για τον έλεγχο της οξύτητας του νερού, αλλά σε υψηλότερα επίπεδα είναι επικίνδυνο να καταναλώνεται.

Ο υπάλληλος του εργοστασίου ειδοποίησε τον εργοδότη του, ο οποίος κάλεσε τον σερίφη. Η εγκατάσταση επεξεργασίας νερού μπόρεσε να αντιστρέψει γρήγορα την εντολή, οδηγώντας σε ελάχιστο αντίκτυπο.

Ο Δήμαρχος του Oldsmar Eric Seidel δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα ότι η πληγείσα εγκατάσταση επεξεργασίας νερού είχε επίσης και άλλους ελέγχους που θα εμπόδιζαν μια επικίνδυνη ποσότητα αλυσίβα να εισέλθει στην παροχή νερού απαρατήρητη.

“Η ποσότητα υδροξειδίου του νατρίου που εισήλθε ήταν ελάχιστη και αντιστράφηκε γρήγορα”, δήλωσε ο Gualtieri. Η πληγείσα εγκατάσταση επεξεργασίας νερού είναι ένα δημόσιο βοήθημα που ανήκει στην πόλη, εξήγησε, η οποία έχει τη δική της εσωτερική ομάδα πληροφορικής. Το Oldsmar βρίσκεται περίπου 17 μίλια βορειοδυτικά της Τάμπα και έχει περίπου 15.000 κατοίκους.

Το TeamViewer, που λέει στον ιστότοπό του ότι το λογισμικό του έχει εγκατασταθεί σε 2,5 δισεκατομμύρια συσκευές παγκοσμίως, επιτρέπει την απομακρυσμένη τεχνική υποστήριξη μεταξύ άλλων εφαρμογών.

Το FBI και η μυστική υπηρεσία κλήθηκαν για να βοηθήσουν σε μια έρευνα. Ο Gualtieri είπε ότι δεν ξέρει ποιος είναι υπεύθυνος για την επίθεση στον κυβερνοχώρο.

«Το σημαντικό είναι να ειδοποιήσουμε όλους», είπε. “Αυτό πρέπει να είναι μια κλήση αφύπνισης.”

Source