Οι χώρες της ΕΕ λένε στη Βρετανία ότι δεν μπορούν να εγγυηθούν την έκδοση εγκληματιών μετά το Brexit

Είκοσι κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αρνούνται να εγγυηθούν ότι οι ύποπτοι εγκληματίες που είναι πολίτες της χώρας τους μπορούν να εκδοθούν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Δέκα χώρες της ΕΕ έχουν αρνηθεί το κενό για να επιτρέψουν τέτοιες εκδόσεις, δύο θα το πράξουν μόνο εάν ο ύποπτος εγκληματίας συμφωνήσει και οκτώ έχουν επισυνάψει άλλους περιορισμούς.

Η εξέλιξη προέκυψε σε πρόσφατα δημοσιευμένα έγγραφα από τις Βρυξέλλες και αντικατοπτρίζει το γεγονός ότι το Brexit σημαίνει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν αποτελεί πλέον μέρος του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης.

Η τρέχουσα εγκατάσταση υπονομεύει ενδεχομένως την ικανότητα των Ευρωπαίων που είναι ύποπτοι ότι διέπραξαν εγκλήματα στο Ηνωμένο Βασίλειο να επιστρέψουν στη δικαιοσύνη μετά τη φυγή τους στην Ήπειρο.

Οι δικηγόροι έχουν προειδοποιήσει ότι θα μπορούσε επίσης να διατηρήσει τεχνητά τους πληθυσμούς των φυλακών, καθώς οι δικαστές ενδέχεται να είναι απρόθυμοι να δώσουν εγγύηση για φόβους ότι οι Ευρωπαίοι ύποπτοι θα εγκαταλείψουν τη χώρα και δεν θα επιστρέψουν.

Η θέση καθενός από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ έναντι της έκδοσης και του ΗΒ μολύνθηκε σε σημείωμα κοινοποίησης της ΕΕ που εκδόθηκε στις 6 Απριλίου.

Σύμφωνα με το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, οι ύποπτοι εγκληματίες μπορούν να εκδοθούν εύκολα εντός του μπλοκ.

Όμως με τη Βρετανία που είναι πλέον εκτός ΕΕ, μεμονωμένα κράτη μέλη μπορούν να αποφασίσουν τη θέση τους. Δέκα κράτη της ΕΕ δήλωσαν ότι δεν θα παραδώσουν πολίτες που είναι ύποπτοι για εγκλήματα στο Ηνωμένο Βασίλειο: Γερμανία, Ελλάδα, Γαλλία, Κροατία, Λετονία, Πολωνία, Σλοβενία, Σλοβακία, Φινλανδία, Σουηδία.

Δύο ακόμη, η Τσεχική Δημοκρατία και η Αυστρία, θα το πράξουν μόνο εάν ο ύποπτος συμφωνήσει. Οκτώ περισσότερες χώρες επιβάλλουν περιορισμούς, όπως ποινές φυλάκισης που εκδίδονται σε χώρες καταγωγής.

Μόνο τα υπόλοιπα επτά κράτη μέλη της ΕΕ συμφωνούν γενικά για αμοιβαιότητα με το Ηνωμένο Βασίλειο: Βέλγιο, Ιρλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Βουλγαρία, Κύπρος και Μάλτα.

Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ανισορροπία δεδομένης της προθυμίας του Ηνωμένου Βασιλείου να εκδώσει Βρετανούς που είναι ύποπτοι για διάπραξη εγκλημάτων σε χώρες της ΕΕ.

Ο Έντουαρντ Γκράντζ, συνεργάτης των δικηγόρων του Corker Binning, δήλωσε: «Το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσει να εκδίδει τους δικούς του υπηκόους, καθώς δεν έχει ειδοποιήσει ότι θα εφαρμοστεί η γραμμή εθνικότητας.

«Πράγματι, αυτή η στάση συνεχίζει τη μακροχρόνια προσέγγιση του Ηνωμένου Βασιλείου ότι η ιθαγένεια ενός ατόμου από μόνη της δεν πρέπει να αποτρέπει την έκδοση».

Ένας εκπρόσωπος του Υπουργείου Εσωτερικών είπε: «Το Ηνωμένο Βασίλειο συμφώνησε μια συνολική συμφωνία ασφάλειας με την ΕΕ, η οποία περιλαμβάνει βελτιωμένες ρυθμίσεις έκδοσης.

«Ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν εδώ και πολύ καιρό συνταγματικούς φραγμούς κατά της έκδοσης των υπηκόων τους σε χώρες εκτός ΕΕ, γι ‘αυτό διαπραγματευτήκαμε μια συγκεκριμένη συμφωνία που επιτρέπει στους παραβάτες να αντιμετωπίζουν τη δικαιοσύνη μέσω άλλης οδού, ακόμη και όταν μια χώρα δεν θα εκδώσει δικό τους υπήκοο.

«Είναι μακροχρόνια πολιτική του Ηνωμένου Βασιλείου να μην γίνεται διάκριση μεταξύ υπηκόων του Ηνωμένου Βασιλείου και άλλων σε διαδικασίες έκδοσης προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τα άτομα μπορούν να προσαχθούν στη δικαιοσύνη.

Σε μια ξεχωριστή εξέλιξη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε στα κράτη μέλη της ΕΕ ότι αντιτάχθηκε στην αίτηση του ΗΒ να προσχωρήσει στη Σύμβαση του Λουγκάνο.

Η σύμβαση είναι μια συνθήκη που αποφασίζει ποιο δικαστήριο έχει δικαιοδοσία σε διασυνοριακές αστικές και εμπορικές διαφορές και διασφαλίζει ότι οι αποφάσεις εκτελούνται διασυνοριακά.

.Source