Οι 10 κορυφαίες διπλωματικές εκδηλώσεις του 2020

Οι διεθνείς σχέσεις του Ισραήλ είναι πολύ δυναμικές. σε κάθε χρόνο, υπάρχουν δεκάδες, αν όχι περισσότερες, ενδιαφέρουσες ιστορίες σχετικά με τους δεσμούς με τους Παλαιστινίους, τη σχέση ΗΠΑ-Ισραήλ και πολλά άλλα.

Αλλά το 2020 είναι μια χρονιά που θα καταγραφεί στην ιστορία ως ένα με το ένα μεγάλο διπλωματικό γεγονός μετά το άλλο, ξεκινώντας με το πέμπτο Παγκόσμιο Φόρουμ για το Ολοκαύτωμα και το ειρηνευτικό σχέδιο του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ τον Ιανουάριο, και τελειώνει με μια τέταρτη χώρα – Μαρόκο – που θα ενταχθεί στην Ο Abraham Accords τον Δεκέμβριο.

Τόσα πολλά πράγματα συνέβησαν φέτος που οι αριθμοί πρέπει να φονευτούν λίγο. Ευτυχώς, πρόκειται για διπλωματία και όχι για επιχειρήσεις.

Εδώ είναι οι κορυφαίες 10 διπλωματικές ιστορίες του 2020:

10. Το πέμπτο παγκόσμιο φόρουμ για το Ολοκαύτωμα. Μπορεί να είναι δύσκολο να θυμηθούμε τώρα, μετά από τόσα πολλά άλλα γεγονότα που συνέβησαν φέτος, αλλά η Ιερουσαλήμ φιλοξένησε τους ηγέτες 49 χωρών τον Ιανουάριο, περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο γεγονός στην ιστορία του Ισραήλ, να θυμόμαστε το Ολοκαύτωμα και να μιλήσουμε με μία φωνή ενάντια στον αντισημιτισμό στο Φόρουμ του Πέμπτου Παγκόσμιου Ολοκαυτώματος.

Οι ηγέτες κυμαίνονταν από τον Πρίγκιπα της Αγγλίας έως τον Γερμανό Πρόεδρο Φρανκ-Γουόλτερ Στάινμεϊερ έως τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μάικ Πενς – αλλά ο πρόεδρος της Πολωνίας, Άντρτζε Ντούτα, παρακάλεσε την εκδήλωση, επειδή δεν είχε προσκληθεί να μιλήσει.

Ο Ντόντα απέρριψε την πρόσκλησή του στην εκδήλωση καθώς η Βαρσοβία και η Μόσχα συνέχισαν τη διαμάχη τους για την ιστορία του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου και του Ολοκαυτώματος, και η ίδια η εκδήλωση έθεσε αυτά τα ερωτήματα, με τον Γιαντ Βάσεμ τελικά να ζητήσει συγγνώμη για τη χρήση ενός χάρτη που ευνόησε τους Ρώσους αφήγηση γεγονότων.Ο πρίγκιπας της Βρετανίας Κάρολος στέφει στεφάνι κατά τη διάρκεια του πέμπτου φόρουμ παγκόσμιου ολοκαυτώματος στο μνημείο του Yad Vashem ολοκαυτώματος στην Ιερουσαλήμ, στις 23 Ιανουαρίου (REUTERS).Ο Πρίγκιπας της Βρετανίας Τσαρλς στέλνει στεφάνι κατά τη διάρκεια του Πέμπτου Παγκόσμιου Φόρουμ για το Ολοκαύτωμα στο μνημείο του Yad Vashem ολοκαυτώματος στην Ιερουσαλήμ, στις 23 Ιανουαρίου (REUTERS).

9. Η Ανατολική Μεσόγειος θερμαίνεται. Το Ισραήλ έγινε φέτος ως φυσικό αέριο. Ένα έτος που ξεκίνησε με το Ισραήλ να εξάγει φυσικό αέριο στην Ιορδανία για πρώτη φορά έληξε με το Ισραήλ να είναι εντελώς ανεξάρτητο από την ενέργεια αυτή την εβδομάδα, δεν χρειάζεται πλέον να εισάγει προμήθειες φυσικού αερίου σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Το Ισραήλ συνέστησε επίσης, με την Αίγυπτο, το Φόρουμ για το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου, το οποίο έχει μέλη από ολόκληρη την περιοχή, και υπέγραψε περαιτέρω συμφωνίες με την Ελλάδα και την Κύπρο για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου EastMed από το Ισραήλ στην Ευρώπη.

Ωστόσο, την Ανατολική Μεσόγειο έχει δημιουργηθεί προβλήματα. Στα τέλη του 2019, η Τουρκία και η Λιβύη υπέγραψαν συμφωνία για τις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες τους στη θάλασσα, καταπατώντας περιοχές που η Ελλάδα και η Κύπρος θεωρούν ως δικές τους και η Άγκυρα έστειλε πολεμικά πλοία για να τονίσει τη θέση της επί του θέματος.

Εν τω μεταξύ, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το κόμμα του ΑΚΡ συνέχισαν να κάνουν αντισημιτικά σχόλια, όπως το να καλούν τους Ισραηλινούς βρώμικους και να τους συγκρίνουν με τους Ναζί, και η Τουρκία συνεχίζει να φιλοξενεί τρομοκράτες της Χαμάς, παρόλο που ο Ερντογάν προφανώς πιστεύει ότι οι Ισραηλινοί θα ξεχάσουν όλα αυτά με τα πρόσφατα σχόλιά του. φυσικά ζητώντας συμφιλίωση μεταξύ των χωρών – με τους όρους του, φυσικά.

Μια πλατφόρμα φυσικού αερίου στις ακτές του Ισραήλ (REUTERS).Μια πλατφόρμα φυσικού αερίου στις ακτές του Ισραήλ (REUTERS).

8. Πανδημία διπλωματίας Το Coronavirus είναι ως επί το πλείστον μια ιστορία δημόσιας υγείας, αλλά υπάρχει και ένα ισχυρό στοιχείο διεθνών σχέσεων για την φετινή πανδημία. Η κριτική για τον χειρισμό του ιού από την Κίνα, ειδικά για τη σιωπή αυτών που ήθελαν να προειδοποιήσουν τον κόσμο για τους κινδύνους του, εξαπλώθηκε και μετά από πολλούς μήνες διαπραγματεύσεων, στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας έχει επιτραπεί να ερευνήσει την προέλευση του COVID-19.

Για το Ισραήλ, όπως και πολλές άλλες χώρες, οι μεγάλες διπλωματικές ειδήσεις γύρω από τον κοροναϊό ξεκίνησαν με απεγνωσμένες προσπάθειες του Υπουργείου Εξωτερικών και του Μοσάντ να παραδώσουν ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό και να φέρουν στο σπίτι χιλιάδες πολίτες που ήταν προσαραγμένοι σε όλο τον κόσμο καθώς τα σύνορα κλείνουν και γίνονται πτήσεις ακυρώθηκε λόγω πανδημικών προφυλάξεων.

Για παράδειγμα, τον Απρίλιο, το υπουργείο βοήθησε 16 Ισραηλινούς να επιστρέψουν στην πατρίδα τους από τη Νέα Ζηλανδία σε μια δοκιμασία 60 ωρών πετώντας στη Γερμανία, η οποία συμφώνησε να αντιμετωπίσει τους Ισραηλινούς ως δική της, τότε τη Λισαβόνα, η οποία είχε κλείσει τα σύνορά της, αλλά η Πρεσβεία του Ισραήλ στην Πορτογαλία τακτοποίησε για ειδική άδεια και, στη συνέχεια, μια ειδικά ναυλωμένη πτήση Israir από τη Λισαβόνα προς το Αεροδρόμιο Ben-Gurion.

Η εξαιρετικά επιτυχημένη επιχείρηση εμβολίων του Ισραήλ περιελάμβανε επίσης διπλωματία. η κυβέρνηση έπεισε αρκετές χώρες της ΕΕ να δώσουν μέρος του μεριδίου της στο Ισραήλ. Λίγο δεν γνώριζε κανείς ότι θα εμβολιάζαμε πρώτα τους πολίτες μας.
Ο Γάλλος πρόεδρος Macron, θετικός για κοροναϊό, συνομιλίες μέσω τηλεδιάσκεψης στο Παρίσι (REUTERS)Ο Γάλλος πρόεδρος Macron, θετικός για κοροναϊό, συνομιλίες μέσω τηλεδιάσκεψης στο Παρίσι (REUTERS).

7. Έξω με τον Τραμπ, με τον Μπάιντεν. Η κυβέρνηση του Ισραήλ το έκανε εύκολο – ίσως πιο εύκολο από ποτέ – με τον Τραμπ στον Λευκό Οίκο. Όχι μόνο δεν υπήρχε πίεση να κάνει παραχωρήσεις στους Παλαιστινίους ή να περιορίσει την κατασκευή στην Ιουδαία και τη Σαμαριά, αλλά η κυβέρνηση Τραμπ έβαλε στο Ισραήλ μεγάλα και μικρά δώρα: Οι ΗΠΑ αναγνώρισαν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ και την ισραηλινή κυριαρχία στα ύψη του Γκολάν. Οι άνθρωποι που γεννήθηκαν στην Ιερουσαλήμ θα μπορούσαν να έχουν το «Ισραήλ» ως τη γενέτειρά τους στα διαβατήρια των ΗΠΑ. προϊόντα των ισραηλινών οικισμών της Δυτικής Όχθης μπορούν να τους λένε «φτιαγμένα στο Ισραήλ». συν ένα ειρηνευτικό σχέδιο που έγραψε όπως το έγραψε ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, οι ιστορικές συμφωνίες του Αβραάμ και «μέγιστη πίεση» στο Ιράν – που θα αναλυθούν αργότερα σε αυτόν τον κατάλογο.

Όμως τον περασμένο μήνα, ο υποψήφιος του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν κέρδισε τις εκλογές, και τώρα Ισραηλινοί αξιωματούχοι είναι έτοιμοι να επιστρέψουν στην ομαλότητα: πίεση σε διακανονισμούς και παλαιστινιακά ζητήματα, επιστροφή στη συμφωνία του Ιράν και πιθανή αντιστροφή ορισμένων από τις μικρές αλλαγές στο Πολιτική του Υπουργείου Εξωτερικών. Επιπλέον, υπάρχει ο παράγοντας για το πόσο φιλικά ήταν ο Νετανιάχου στον Τραμπ.
ΤΑ ΥΠΟΨΗΦΙΑ Τζο Joe Μπάιντεν και Καμάλα Χάρις εκστρατεία για πρόεδρο και αντιπρόεδρο στο Wilmington, Delaware, τον Αύγουστο (KEVIN LAMARQUE / REUTERS).ΤΑ ΥΠΟΨΗΦΙΑ Τζο Joe Μπάιντεν και Καμάλα Χάρις εκστρατεία για πρόεδρο και αντιπρόεδρο στο Wilmington, Delaware, τον Αύγουστο (KEVIN LAMARQUE / REUTERS).

6. Ειρήνη στην ευημερία – και προσάρτηση. Το σχέδιο του Τραμπ για ειρήνη μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων είχε πολλά από τα στοιχεία που είχαμε ξαναδεί: Ζήτησε από τους Παλαιστινίους να εγκαταλείψουν την τρομοκρατία και την υποκίνηση, και για το Ισραήλ να κάνει εδαφικές παραχωρήσεις για να επιτρέψει μια λύση δύο κρατών.

Αλλά μην το αφήσετε να σας ξεγελάσει. ήταν ριζικά διαφορετικό από τα προηγούμενα ειρηνευτικά σχέδια. Το σχέδιο θα επέτρεπε στο Ισραήλ να εφαρμόσει την κυριαρχία του σε ποσοστό έως και 30% της Ιουδαίας και της Σαμαριάς, συμπεριλαμβανομένων όλων των οικισμών και ενός πλούσιου προστατευτικού ασφαλείας.

Το σχέδιο ανακοινώθηκε στα τέλη Ιανουαρίου, και για το επόμενο εξάμηνο, εάν το Ισραήλ θα προσαρτήσει και πόσες ήταν οι ερωτήσεις στο μυαλό των υπουργών Εξωτερικών σε όλο τον κόσμο – συμπεριλαμβανομένου του δικού μας, Gabi Ashkenazi, ο οποίος έκανε ό, τι μπορούσε για να το σταματήσει από το να συμβεί.

Στο τέλος, η κυβέρνηση Τραμπ και το Ισραήλ άφησαν την ειρήνη με τους Παλαιστινίους υπέρ της ειρήνης μεταξύ του Ισραήλ και των αραβικών κρατών, των Συμφώνων του Αβραάμ.Ο ανώτερος σύμβουλος του Προέδρου των ΗΠΑ Τζάρεντ Κούσνερ μιλά καθώς ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Ρόμπερτ Ο'Μπρέιν βρίσκεται δίπλα του κατά την άφιξή του στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Αμπού Ντάμπι, στο Αμπού Ντάμπι, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στις 31 Αυγούστου 2020 (WAM / HANDOUT VIA REUTERS).Ο ανώτερος σύμβουλος του Προέδρου των ΗΠΑ Τζάρεντ Κούσνερ μιλά καθώς ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Ρόμπερτ Ο’Μπρέιν βρίσκεται δίπλα του κατά την άφιξή του στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Αμπού Ντάμπι, στο Αμπού Ντάμπι, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στις 31 Αυγούστου 2020 (WAM / HANDOUT VIA REUTERS).

5. Παραβιάσεις Snapback και Ιράν. Η κυβέρνηση Τραμπ ξεκίνησε το 2020 σκοτώνοντας τον διοικητή του IRGC Quds Force Qasem Soleimani. Συνέχισε επίσης το καθεστώς κυρώσεων «μέγιστης πίεσης» εναντίον του Ιράν στις αρχές του 2020 και τον Αύγουστο, ανακοίνωσε ότι θα εφαρμόσει τον μηχανισμό “snapback sctions” της συμφωνίας του Ιράν του 2015 για να σταματήσει το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στο καθεστώς των αγιατολάχ .

Το πιάσιμο? Οι ΗΠΑ εγκατέλειψαν τη συμφωνία του Ιράν το 2018. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επισήμανε ότι οι κυρώσεις τέθηκαν σε ισχύ με ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο ονόμασε συγκεκριμένα τις ΗΠΑ ως κόμμα. Τα άλλα μέρη της πυρηνικής συμφωνίας δήλωσαν ότι οι ΗΠΑ δεν είχαν καμία εξουσία να αποσύρουν τις κυρώσεις και θεωρούν ότι το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ έχει λήξει.

Εν τω μεταξύ, ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας κυκλοφόρησε πολλές αναφορές που τεκμηριώνουν ιρανικές παραβιάσεις της πυρηνικής συμφωνίας, αναπτύσσοντας περισσότερο ουράνιο σε μεγαλύτερο βαθμό από ό, τι επιτρέπεται και κρύβουν πυρηνικούς χώρους από τον ΔΟΑΕ.

Ο Μπάιντεν επιδιώκει να επανενταχθεί στη συμφωνία του Ιράν, επαναφέροντας το καθεστώς στη συμμόρφωση και εν συνεχεία ενισχύοντας τη συμφωνία, ενώ ο Νετανιάχου είπε ότι η συμφωνία είναι ελαττωματική στον πυρήνα της.Ο Ανώτατος Ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, κάνει μια εικονική ομιλία, με την ευκαιρία των γενεθλίων του Προφήτη Μωάμεθ, στην Τεχεράνη του Ιράν, στις 3 Νοεμβρίου 2020 (ΕΠΙΣΗΜΟΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ KHAMENEI / HANDOUT VIA REUTERS).Ο Ανώτατος Ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, κάνει μια εικονική ομιλία, με την ευκαιρία των γενεθλίων του Προφήτη Μωάμεθ, στην Τεχεράνη του Ιράν, στις 3 Νοεμβρίου 2020 (ΕΠΙΣΗΜΟΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ KHAMENEI / HANDOUT VIA REUTERS).

4, 3, 2, 1. The Abraham Accords – ΗΑΕ, Μπαχρέιν, Σουδάν, Μαρόκο και πολλά άλλα. Η μεγαλύτερη διπλωματική ιστορία για το Ισραήλ το 2020 είναι αναμφίβολα η πρώτη του ειρηνευτική συνθήκη με ένα αραβικό κράτος – τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα – σε 26 χρόνια, η οποία χιονοβολήθηκε σε τρεις άλλες αραβικές χώρες ομαλοποιώντας τις σχέσεις με το Ισραήλ σε τέσσερις μήνες.

Οι Συμφωνίες του Αβραάμ, όπως τις κάλεσαν οι ΗΠΑ, τονίζοντας τον ρόλο του διαθρησκευτικού διαλόγου, άλλαξαν τα παραδείγματα για τον ρόλο του Ισραήλ στην περιοχή. Δεν έχουν πλέον οι Παλαιστίνιοι την εξουσία βέτο για το ότι το Ισραήλ είναι μέρος της Μέσης Ανατολής και αποκομίζει τα οφέλη των σχέσεων και των επιχειρήσεων με τα αραβικά κράτη.ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΟΥ Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΑΕ Αμπντουλάχ Μπιν Ζάιντ υπέγραψαν συμφωνίες εξομάλυνσης στον Λευκό Οίκο στις 15 Σεπτεμβρίου (REUTERS / TOM BRENNER).ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΟΥ Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΑΕ Αμπντουλάχ Μπιν Ζάιντ υπέγραψαν συμφωνίες εξομάλυνσης στον Λευκό Οίκο στις 15 Σεπτεμβρίου (REUTERS / TOM BRENNER).

Καθώς ξεκινά το 2021, υπάρχουν πολλές εικασίες για το ποιος θα είναι ο επόμενος. Ομάν, Ινδονησία, Μαυριτανία, Πακιστάν όλα εμφανίστηκαν τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά το κόσμημα της κορώνας είναι η Σαουδική Αραβία. Αναμένετε περισσότερα νέα σε αυτό το μέτωπο τον επόμενο χρόνο.

Source