Οι EMU-SEN, KTÖS και KTOEÖS προέβησαν σε κοινή δήλωση σχετικά με το διορισμό ενός πρύτανη στο Πανεπιστήμιο Boğaziçi – BRTK

Ένωση Ακαδημαϊκού Προσωπικού Πανεπιστημίου της Ανατολικής Μεσογείου (DAU-SEN), Συνδικαλιστική Ένωση Τούρκων Δασκάλων Κύπρου (KTÖS) και κοινό δελτίο τύπου της Ένωσης Τούρκων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κύπρου (KTOEÖS) σχετικά με το διορισμό του πρύτανη του Πανεπιστημίου Boğaziçi, παρέχοντας εκπαίδευση στην Τουρκία.

Στη δήλωση, η οποία αναφέρεται ότι το Πανεπιστήμιο Boğaziçi έχει φτάσει σήμερα διατηρώντας την ποιότητα, το ανώτατο επίπεδο και το κύρος του στις βαθμολογίες, ένας από τους κύριους λόγους για αυτό είναι ότι έχει την ευκαιρία να επιλέξει τους διευθυντές του.

«Δεν είναι δυνατόν για ένα πανεπιστήμιο να διατηρήσει την ποιότητά του ή να διατηρήσει τη σύγχρονη, δημοκρατική του δομή αγνοώντας τους ακαδημαϊκούς και τη θέλησή τους. Όλες οι σεβαστές διεθνείς συνθήκες, συμβάσεις και αρχές βασίζονται στο γεγονός ότι η αυτοδιοίκηση των πανεπιστημίων είναι η βάση της ακαδημαϊκής ελευθερίας.

Η Τουρκία το 2016 ανατέθηκε στον Πρόεδρο του πρύτανη ως προς το διορισμό αρμοδιοτήτων στα πανεπιστήμια στο πλαίσιο του κανόνα έκτακτης ανάγκης, μετά τη λήξη του κανόνα έκτακτης ανάγκης, αυτή η εξουσιοδότηση κατέγραψε δήλωση που καθιερώθηκε από νόμο. Χρησιμοποιήθηκαν εκφράσεις casts shadow ».

Η δήλωση κατέγραψε τα ακόλουθα: «Ως Τουρκοκύπριοι εργαζόμενοι στην εκπαίδευση, καταδικάζουμε το διορισμό του πρύτανη που αγνοεί τη δημοκρατία και την αυτονομία του πανεπιστημίου και χαιρετίζουμε τους φοιτητές και τους καθηγητές που δεν σιωπούν μπροστά σε αυτήν την επιβολή αλλά αντιστέκονται στην πίεση και αγωνίζονται με ενέργειες διαμαρτυρίας. Η αστυνομία χτυπά την πόρτα του πανεπιστημίου με χειροπέδες, χρησιμοποιώντας δυσανάλογη βία στους μαθητές, η κράτηση μερικών φοιτητών είναι γεγονότα που δεν πρέπει να συμβαίνουν σε κατάσταση νόμου…

Source