Οι Özlem Türeci και Uğur Şahin ανέπτυξαν εμβόλιο κατά της νόσου MS

Οι Özlem Türeci και Uğur Şahin, οι οποίοι ανέπτυξαν το εμβόλιο Pfizer / Biontech coronavirus, ανέπτυξαν ένα πειραματικό εμβόλιο κατά της «σκλήρυνσης κατά πλάκας» (MS) για πρώτη φορά στην ιστορία, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία mRNA και έδωσαν επιτυχή αποτελέσματα σε ποντίκια. Το εν λόγω εμβόλιο στοχεύει μόνο επιβλαβή κύτταρα χωρίς να διαταράξει το ανοσοποιητικό σύστημα των ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας.

Σύμφωνα με τις ειδήσεις στο NTV, το MS (Multiple Sclerosis), που ταξινομείται με το όνομα Αυτοάνοσες ασθένειες, εμφανίζεται στον εγκέφαλο και στον νωτιαίο μυελό όταν το προστατευτικό περίβλημα (θήκη μυελίνης) γύρω από τα νευρικά καλώδια που μεταφέρουν μηνύματα δεν λειτουργεί κανονικά. Εμφανίζεται ως αποτέλεσμα φυσικής βλάβης στο στρώμα μυελίνης του νωτιαίου μυελού, το οποίο παρέχει επικοινωνία πληροφοριών μεταξύ του κεντρικού νευρικού συστήματος και των οργάνων.

Το πειραματικό μη φλεγμονώδες εμβόλιο της BioNTech σχεδιάστηκε για να μειώσει τις ανώμαλες ανοσολογικές αντιδράσεις έναντι της στιβάδας μυελίνης.

Δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science “Ένα μη φλεγμονώδες εμβόλιο mRNA για τη θεραπεία πειραματικής αυτοάνοσης εγκεφαλομυελίτιδας” Ερευνητές στο BioNTech, μαζί με τους συναδέλφους τους στο Ινστιτούτο Έρευνας Mainz του Πανεπιστημίου Johannes Gutenberg στη Γερμανία, δοκίμασαν τις επιδράσεις του εμβολίου mRNA σε διάφορα μοντέλα ποντικού MS με βάση το πειραματικό μοντέλο αυτοάνοσης εγκεφαλομυελίτιδας (EAE).

Τα αποτελέσματα από όλα τα μοντέλα ποντικών που αξιολογήθηκαν αποκάλυψαν ότι το εμβόλιο εμπόδισε την ανάπτυξη σκλήρυνσης κατά πλάκας ή διέκοψε την ασθένεια σε πρώιμο στάδιο. Έδειξε επίσης ότι τα κινητικά νεύρα των ζώων ανακτούν τη λειτουργία τους. Ωστόσο, παρατηρήθηκαν σημαντικά λιγότερα προφλεγμονώδη ανοσοκύτταρα και λιγότερη βλάβη μυελίνης στον εγκέφαλο και στον νωτιαίο μυελό των ποντικών που υποβλήθηκαν σε θεραπεία.

Από την άλλη πλευρά, οι επιστήμονες σημείωσαν ότι τα ποντίκια που υποβλήθηκαν σε αγωγή δεν έδειξαν γενικά σημάδια ανοσοκαταστολής.

Η σκλήρυνση κατά πλάκας συμβαίνει όταν το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στη μυελίνη, το προστατευτικό λίπος που καλύπτει τις νευρικές ίνες. Επομένως, ο κύριος στόχος στην ανάπτυξη θεραπειών για σκλήρυνση κατά πλάκας και άλλες αυτοάνοσες ασθένειες είναι να απενεργοποιήσουν συγκεκριμένα τα κύτταρα που προσβάλλουν τη μυελίνη χωρίς να καταστέλλουν όλη την ανοσία. Ωστόσο, οι τρέχουσες θεραπείες που αναπτύσσονται κατά της νόσου MS εξουδετερώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα που προστατεύει το σώμα έναντι ξένων μικροοργανισμών, καθώς και ανοσοκυττάρων που προσβάλλουν τη μυελίνη. Αυτό διαταράσσει τις ανοσολογικές αντιδράσεις των ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας.

Οι επιστήμονες δήλωσαν ότι με το πειραματικό εμβόλιο που αναπτύχθηκε, τα κύτταρα Τ που ρυθμίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα (Tregs) επανεκπαιδεύτηκαν, εστιάζοντας μόνο σε κύτταρα που προσβάλλουν τη μυελίνη και ότι η δομή του ανοσοποιητικού συστήματος δεν διαταράχθηκε. Διαφορετικό από τα παραδοσιακά εμβόλια με δύο τρόπους, το εμβόλιο BioNtech προάγει την ανοσολογική ανοχή σε ένα συγκεκριμένο μόριο, αντί να διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ατόμου να αναγνωρίσει, να απομνημονεύσει και να καταπολεμήσει εύκολα ορισμένα μικρόβια ή μόρια. Αυτό το επιτυγχάνει παρέχοντας ενδιάμεσα μόρια που παράγονται από DNA, το οποίο λειτουργεί ως πρότυπο για την παραγωγή πρωτεϊνών RNA (mRNA), αντί για σωματίδια πρωτεΐνης.

Στη δήλωση της BioNTech, “Δείχνει ότι οι Tregs μπορούν να μπλοκάρουν τη δραστηριότητα των ανοσοκυττάρων έναντι άλλων μορίων σε φλεγμονώδη ιστό σε ένα περίπλοκο περιβάλλον ασθένειας. Είπε.

Από την άλλη πλευρά, η BioNTech έχει χρησιμοποιήσει εκτενώς την τεχνολογία mRNA για να αναπτύξει υποψήφιες θεραπείες για διάφορους τύπους καρκίνου και μόλυνση Covid-19. Ωστόσο, αυτό το εμβόλιο έκανε το ιστορικό ως την πρώτη εφαρμογή αυτής της τεχνολογίας για τη θεραπεία αυτοάνοσων ασθενειών.

Ωστόσο, το εμβόλιο MS που αναπτύχθηκε από την BioNTech δείχνει ότι η τεχνολογία mRNA μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη θεραπεία άλλων αυτοάνοσων ασθενειών. Οι αυτοάνοσες ασθένειες εμφανίζονται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ατόμου καταρρέει και επιτίθεται στους ιστούς του ως εχθρούς. Ο λύκος, ο φλεγμονώδης ρευματισμός, το χασιμότο, η νόσος του Behçet, ο κοιλιοκάκης είναι από τις πιο συχνές αυτοάνοσες ασθένειες.

.Source