Οκτάι: Οι θρησκευτικές αξίες της Τουρκίας δεν μπορούν να αφεθούν στο έλεος της ένωσης να προχωρήσει αρκετά ώστε να αναγνωρίσει τον κάτοχο – BRTK

Ο Τούρκος αντιπρόεδρος Fuat Oktay έκανε αξιολογήσεις σχετικά με την ημερήσια διάταξη στο πρόγραμμα που παρακολούθησε.

Αξιολογώντας την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ) σχετικά με τα μαθήματα Κορανίου, ο Οκτάι είπε ότι η ανακοίνωση μιας τέτοιας απόφασης κατά τις πρώτες μέρες του μήνα του Ραμαζανιού δεν ήταν καλόπιστη προσέγγιση ως χρονοδιάγραμμα.

Υπογραμμίζοντας ότι είναι σαφές ότι δεν θα υπάρξει διακοπή και ότι τα μαθήματα θα συνεχιστούν ως αποτέλεσμα εντατικών διαβουλεύσεων με τον Πρόεδρο Ersin Tatar, τον Πρωθυπουργό Ersan Saner και τους αρμόδιους υπουργούς, ο Oktay είπε ότι απαιτείται νομικός κανονισμός για να διασφαλιστεί αυτή η κατάσταση ακόμη και περισσότερο και να μην επηρεάζεται από άτομα, ειδικά υπό την επίβλεψη συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Ο Οκτάι συνέχισε τα λόγια του ως εξής:

«Όταν αυτό ανακοινώνεται με έμφαση στον κοσμικό, φυσικά, υπάρχουν πολύ σοβαρά προβλήματα που έχουμε βιώσει στο παρελθόν και αυτό λύθηκε από την ηγεσία του Προέδρου μας. Έχουμε υποφέρει από τον μετασχηματισμό του κοσμικού, ο οποίος θα πρέπει να εφαρμοστεί ως εγγυητής των πεποιθήσεων του έθνους, ως μέσο αντίστροφης συνείδησης. Αυτό το έθνος έχει υποστεί πολλές διώξεις σε αυτήν τη χώρα, με όλα όσα σχετίζονται με αυτό να είναι προσκολλημένα σε αυτήν.

Θυμηθείτε αμέσως στις 28 Φεβρουαρίου, υπήρξαν πολλά προβλήματα. Θυμηθείτε τις διαδικασίες που χρονολογούνται από τη δεκαετία του ’60. Δηλώσαμε ότι δεν θα επιτρέψουμε να συμβούν τα ίδια πράγματα στην Κύπρο. Μιλάμε για μια ένωση στην οποία είναι μέλη των εκπαιδευτικών. Τα χέρια και το στόμα της Τουρκίας για να οριστεί ως αιματηρός κατακτητής δεν μπορούν να αφεθούν στο έλεος μιας ένωσης που φτάνει μέχρι τις θρησκευτικές, εθνικές και πολιτιστικές αξίες. Δεδομένου ότι έχουμε διανύσει αυτές τις διαδρομές πολλές φορές, γνωρίζουμε πολύ καλά πού να πάμε. Επομένως, είπαμε ξεκάθαρα ότι αυτός ο δρόμος είναι αδιέξοδο. Και κανείς δεν πρέπει να μπει σε αυτό το αδιέξοδο δρόμο. Δεν το επιτρέπουμε αυτό. “

Source