Ολλανδικό φορτηγό πλοίο παρασύρεται από τη Νορβηγία μετά από δραματική διάσωση

Το πλήρωμα ενός ολλανδικού φορτηγού πλοίου εκκενώθηκε σε θυελλώδεις καιρικές συνθήκες στα ανοικτά των ακτών της Νορβηγίας αργά τη Δευτέρα (5 Απριλίου), αφήνοντας το εγκαταλελειμμένο σκάφος να παραμείνει και κινδυνεύει να βυθιστεί και να προκαλέσει πετρελαιοκηλίδα, δήλωσαν οι τοπικές αρχές την Τρίτη (6 Απριλίου). .

Πλάνα που κυκλοφόρησαν από το Νορβηγικό Κέντρο Συντονισμού Διάσωσης έδειξαν μερικά από τα 12 μέλη του πληρώματος να πηδούν στον ωκεανό από τον κακώς καταχωρισμένο Eemslift Hendrika πριν διασώσουν με ελικόπτερο. Άλλοι ανυψώθηκαν απευθείας από το κατάστρωμα.

Όλα μεταφέρθηκαν σε ασφάλεια, αλλά το πλοίο – επί του παρόντος περίπου 130 χιλιόμετρα (80 μίλια) από την ακτή της Βόρειας Θάλασσας – κινδυνεύει να βυθιστεί, ανέφεραν οι Νορβηγοί αξιωματούχοι.

«Το πλοίο έχασε την ισχύ του στον κύριο κινητήρα κατά τη διάρκεια της νύχτας και παρασύρεται προς τη γη», δήλωσε ο Hans Petter Mortensholm της Νορβηγικής Παράκτιας Διοίκησης, στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό NRK.

«Υπάρχει κίνδυνος να ανατραπεί και να βυθιστεί», είπε ο Mortensholm, προσθέτοντας ότι αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει διαρροή.

Το Hendrika έχει περίπου 350 τόνους βαρύ πετρέλαιο και 50 τόνους ντίζελ στις δεξαμενές του, ανέφερε η παράκτια διοίκηση σε δήλωση.

Ο Smit Salvage, θυγατρική της ολλανδικής εταιρείας θαλάσσιων υπηρεσιών Boskalis, δήλωσε στο Reuters ότι είχε συμβληθεί να προσπαθήσει να σώσει το πλοίο και κινητοποιούσε μια ομάδα για αποστολή στη Νορβηγία αργότερα την Τρίτη.

Επιτρέποντας την ασφάλεια, ο Smit θα επιδίωκε να φέρει το δικό του πλήρωμα στο Hendrika και να συνδέσει το σκάφος με το λεγόμενο ρυμουλκό χειρισμού αγκύρωσης, ένα ισχυρό πλοίο που χτίστηκε για να μετακινήσει εξέδρες για τη βιομηχανία πετρελαίου.

«Το να φτάσεις σε μια γραμμή ρυμούλκησης και σε μια πιο ήρεμη τοποθεσία, αυτός είναι ο στόχος», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Smit Salvage Martijn Schuttevaer.

Χτισμένο το 2015 και εγγεγραμμένο στις Κάτω Χώρες, το Eemslift Hendrika ύψους 111,6 μέτρων είναι ένα σκάφος μεταφοράς σκαφών, που μεταφέρει μικρότερα σκάφη στο κατάστρωμα, σύμφωνα με το Starclass Yacht Transport με έδρα το Μονακό, το οποίο εμπορεύεται τις υπηρεσίες του πλοίου.

(Reuters)

Source