Ομαδικός αγώνας δρόμου του ΠΟΕ στο Γουχάν… Δημοσιογράφος Κύπρος

Μια ομάδα εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ θα επισκεφθεί την αγορά στο Γουχάν σήμερα, όπου ξεκίνησε ο κοροναϊός τον Δεκέμβριο του 2019. Οι χώρες του κόσμου εξακολουθούν να καταγράφονται στον αγώνα δρόμου για την ταχύτητα καταχώρησης υποθέσεων.

ΚΙΝΑ

Μια ομάδα εμπειρογνωμόνων από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) που μελετούν την προέλευση του νέου κοροναϊού στο Wuhan της Κίνας, αναμένεται αργότερα σήμερα στην αγορά του Juan, ενός χονδρικού κέντρου θαλασσινών όπου εντοπίστηκε για πρώτη φορά ο νέος κοροναϊός. Από το κλείσιμο στις αρχές του περασμένου έτους, η πρόσβαση του κοινού στην αγορά έχει περιοριστεί σοβαρά, η οποία διατηρείται πλέον σε 24ωρη βάση. Πριν από το κλείσιμο, ήταν μια πολυσύχναστη αγορά με πάγκους εκατοντάδων προϊόντων.

Μερικοί Κινέζοι διπλωμάτες, κρατικά μέσα ενημέρωσης υποψιάζονται ότι ο ιός προήλθε από αυτήν την αγορά, υποστηρίζουν θεωρίες ότι μπορεί να προήλθε από άλλη χώρα.

Σύμφωνα με ειδικούς, η αγορά Juan συνεχίζει να παίζει σημαντικό ρόλο στην ανίχνευση της προέλευσης του ιού, καθώς εντοπίστηκε εκεί το πρώτο ξέσπασμα. Αν και δεν έχει ανακοινωθεί το ακριβές πρόγραμμα των επισκέψεων, ο ΠΟΥ έχει ανακοινώσει ότι μια ομάδα εμπειρογνωμόνων σκοπεύει να επισκεφθεί την αγορά Juan, το Ινστιτούτο ιολογίας του Γουχάν.

ΗΠΑ

Δεκάδες άνθρωποι σταμάτησαν προσωρινά να εργάζονται στο Κέντρο εμβολιασμού Coronavirus στο Λος Άντζελες, όπως ανέφεραν τα αμερικανικά ΜΜΕ αργά χθες. Σύμφωνα με αναφορές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι διαδηλωτές, που έχουν στα χέρια τους συνθήματα κατά των εμβολίων վեր την άρση περιοριστικών μέτρων,

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν τον υψηλότερο αριθμό θανάτων ιών κοραναϊού στον κόσμο λόγω του Covid-19. Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins χθες, περισσότερα από 26 εκατομμύρια άνθρωποι μολύνθηκαν στη χώρα, 439 χιλιάδες έχασαν τη ζωή τους.

Η κομητεία του Λος Άντζελες, όπου οι περιπτώσεις Covid-19 έχουν αυξηθεί αυτόν τον χειμώνα, αυτή τη στιγμή εμβολιάζει μόνο παραϊατρικούς πρώτης γραμμής άνω των 65 ετών. Ακόμη και για αυτές τις ομάδες πολιτών είναι πολύ δύσκολο να κλείσετε ραντεβού, οι δόσεις των εμβολίων Pfizer-BioNTech և Moderna είναι περιορισμένες.

Ταυτόχρονα, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε χθες ότι αναστέλλει το πρόγραμμα εμβολιασμού για τους κρατουμένους του Γκουαντάναμο μετά από αντιδράσεις στην έλλειψη εμβολίων για ιατρικό προσωπικό, τους ηλικιωμένους και τους ευάλωτους φροντιστές.

ΓΑΛΛΙΑ

Ο αριθμός των ασθενών Covid-19 στη Γαλλία παραμένει υψηλός σε περίπου 27.000, όπως και οι ασθενείς με ICU (περίπου 3.000), σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η γαλλική υγειονομική αρχή.

Σήμερα, 27.242 άτομα νοσηλεύτηκαν για το Covid-19, εκ των οποίων 3.103 βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Κατά μέσο όρο, περίπου 1.600 νέοι ασθενείς με κοροναϊκούς γίνονται δεκτοί στη Γαλλία κάθε μέρα για τις τελευταίες 7 ημέρες. Επιπλέον, αναφέρθηκαν 242 θάνατοι σε νοσοκομεία τις 24 ώρες, δηλαδή περισσότεροι από 75.000 θάνατοι μετά την εμφάνιση του.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ιού κορανοϊού στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 11.192 σε 2.226.363, σύμφωνα με στοιχεία που κυκλοφόρησε από το Ινστιτούτο Robert Koch, το επιδημιολογικό φύλακα της χώρας. Ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε κατά 399 σε 56.945.

Η Γερμανία παραγγέλνει εμβόλια έως το 2022, εάν απαιτούνται τακτικές ή υψηλές δόσεις για να διατηρηθεί ο πληθυσμός ανοσοποιημένος στη μετάλλαξη COVID-19, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Jens Span. Υπεράσπισε την πρόοδο που σημειώθηκε στην προμήθεια και διανομή εμβολίων, λέγοντας ότι συνολικά 83 εκατομμύρια έως 2,3 εκατομμύρια Γερμανοί είχαν ήδη λάβει τη δόση.

ΙΤΑΛΙΑ

Η ιταλική ρυθμιστική αρχή για τα ναρκωτικά AIFA ανακοίνωσε ότι ενέκρινε τη χρήση του εμβολίου AstraZeneca C Covid-19, που παρήχθη από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, μια ημέρα αφότου έδωσε το πράσινο φως ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων.

Η AIFA συνέστησε την προτιμώμενη χρήση του εμβολίου για ενήλικες ηλικίας 55 ετών και άνω. Το εμβόλιο είναι το τρίτο που λαμβάνει το πράσινο φως στην ΕΕ μετά το εμβόλιο Pfizer / BioNTech և Moderna.

Βραζιλία:

Το Σάββατο, το Υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε ότι επιβεβαιώθηκαν 58.462 περιπτώσεις SARS-CoV-2 τις προηγούμενες 24 ώρες, ενώ άλλοι 1.279 ασθενείς με COVID-19 είχαν πεθάνει. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, η νέα επιδημία κοραναϊού στη Λατινική Αμερική σκότωσε 223.945 άτομα από συνολικά 9.176.975 μολύνσεις.

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟ:

Το Υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε το Σάββατο ότι 1.495 ασθενείς είχαν πεθάνει από το Covid-19 τις τελευταίες 24 ώρες, ενώ επιβεβαιώθηκαν 15.337 περιπτώσεις SARS-CoV-2. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, η νέα επιδημία κοραναϊού στη χώρα έχει φτάσει τους 158.074 θανάτους από συνολικά 1.857.230 μολύνσεις.

ΒΟΛΙΒΙΑ

Ο Πρόεδρος της Βολιβίας Luis Arche ανακοίνωσε χθες ότι η χώρα συμφώνησε να λάβει περίπου 1 εκατομμύριο δόσεις εμβολίου Covid-19 τον Φεβρουάριο μέσω του μηχανισμού COVAX, τον οποίο ηγείται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και το μπλοκ GA.

Την Πέμπτη, η Βολιβία έλαβε την πρώτη παρτίδα 20.000 δόσεων του νέου εμβολίου Sputnik V Russian εμβόλιο, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για την ανοσοποίηση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ:

Η Αυστραλία θα καλέσει τα φαρμακεία την επόμενη εβδομάδα να συμμετάσχουν σε πρόγραμμα εμβολιασμού που χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση κατά του Covid-19, δήλωσε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, καθώς η χώρα πλησιάζει για 14 ημέρες χωρίς τοπική περίπτωση νέου κοροναϊού.

Η κυβέρνηση θα ζητήσει περίπου 5.800 φαρμακεία στη χώρα να υποβάλουν αίτηση για το πρόγραμμα, πληρώνοντας τα εμβόλια τους, μαζί με γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό. “Σημαίνει μεγαλύτερη παρουσία για τους Αυστραλούς όπου μπορούν να λάβουν εμβόλια Covid-19”, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Γκρεγκ Χαντ σε δημοσιογράφους.

Από την αρχή της επιδημίας, 29.000 άνθρωποι στη χώρα έχουν μολυνθεί από τον ιό και 909 έχουν εκτεθεί στο Covid-19. Η κυβέρνηση σκοπεύει να ξεκινήσει να δίνει προτεραιότητα στους εμβολιασμούς με εμβόλια Pfizer / BioNTech έως τα τέλη Φεβρουαρίου, όπως οι ηλικιωμένοι και οι αυτόχθονες Αυστραλοί. Η εκστρατεία εμβολίων περιλαμβάνει επίσης το εμβόλιο AstraZeneca, αν και δεν έχει ακόμη εγκριθεί από την Αυστραλιανή Υπηρεσία Φαρμάκων.

Πηγή: KYPE

Source