ΟΝΕ Dr. Από τη Σχολή Ιατρικής Fazıl Küçük, 11 Απριλίου Parkinson Disease f

Πανεπιστήμιο Ανατολικής Μεσογείου (DAÜΔρ. Fazıl Küçük Ιατρική Σχολή μέλος ακαδημαϊκού προσωπικού Assoc. Δρ. Ο Amber Eker Bakkaloğlu έγραψε ένα άρθρο με τίτλο «Η ιστορία της κόκκινης τουλίπας και των κόκκινων τουλιπών μας» με την ευκαιρία της 11ης Απριλίου του Πάρκινσον. Ανάδοχος Δρ. Ο Μπακκάλογλου έδωσε τις ακόλουθες δηλώσεις στο άρθρο του:

«Το σύμβολο της νόσου του Πάρκινσον είναι η κόκκινη τουλίπα που θεωρείται η τουλίπα του Πάρκινσον. Το 1980, ένας Ολλανδός κηπουρός, ο οποίος επίσης υπέφερε από τη νόσο του Πάρκινσον, μεγαλώνει μια πολύ ιδιαίτερη και αργότερα ανταμείβοντας κόκκινη τουλίπα, και προς τιμήν του γιατρού που περιέγραψε για πρώτη φορά τη νόσο του Πάρκινσον, η τουλίπα ονομάστηκε «Δρ. Τζέιμς Παρκίνσον. Από τις 11 Απριλίου 2005, αυτή η τουλίπα θεωρείται σύμβολο της νόσου του Πάρκινσον σε όλο τον κόσμο και διοργανώνονται εκδηλώσεις κάθε χρόνο στις 11 Απριλίου για την ευαισθητοποίηση σχετικά με τη νόσο του Πάρκινσον σε όλο τον κόσμο.

Ως Κύπριος νευρολόγος που ενδιαφέρεται για το Πάρκινσον, όποτε βλέπω το σύμβολο της κόκκινης τουλίπας, θυμάμαι πάντα τις μοναδικές μας κόκκινες κυπριακές τουλίπες. Στην πραγματικότητα, αυτή η κατάσταση μπορεί να σχετίζεται με το ακόλουθο χαρακτηριστικό της νόσου. Υπάρχουν πολύ βασικά χαρακτηριστικά που χρησιμοποιούμε στη διάγνωση της νόσου του Πάρκινσον σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο, ως γιατροί, τονίζουμε πάντα ότι «δεν υπάρχει ασθένεια, υπάρχουν ασθενείς». Ακριβώς όπως έχουμε κόκκινες τουλίπες ειδικά για κάθε γη και το νησί μας, οι ασθενείς του Πάρκινσον έχουν χαρακτηριστικά ειδικά για το άτομο ή την κοινωνία στην οποία ανήκουν. Αυτά τα χαρακτηριστικά επηρεάζουν την πορεία της νόσου τους.

Η συχνότητα εμφάνισης της νόσου του Πάρκινσον αυξάνεται με την ηλικία. Τα πιο βασικά συμπτώματα για τη διάγνωση είναι η επιβράδυνση των κινήσεων, ο τρόμος στα χέρια, ειδικά κατά τη διάρκεια της ανάπαυσης και η δυσκαμψία του κορμού. Διαφορές παρατηρούνται μεταξύ των ασθενών ακόμη και σε αυτά τα βασικά συμπτώματα. Ενώ οι τρόμοι κυριαρχούν στην ασθένεια ορισμένων ασθενών μας, η βραδύτητα της κίνησης βρίσκεται στην πρώτη γραμμή σε ορισμένους από τους ασθενείς μας. Εκτός από αυτά τα βασικά συμπτώματα, ένα ευρύ φάσμα επιπρόσθετων καταγγελιών που μπορεί να συνοδεύουν την ασθένεια θα πρέπει να παρακολουθείται περιοδικά χωρίς καμία παραβίαση.

Η δυσκοιλιότητα, η οποία μπορεί να συνοδεύει την ασθένεια και μπορεί ακόμη και να εμφανιστεί πριν από τα συμπτώματα της νόσου που σχετίζονται με την κίνηση, εμφανίζεται ως ένα κοινό πρόβλημα που επηρεάζει την άνεση των ασθενών. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της νόσου, ορισμένοι ασθενείς μπορεί να έχουν κάμψη κορμού, κατάθλιψη, προβλήματα ύπνου, λησμοσύνη και προβλήματα κατάποσης. Μια πρόσφατη μελέτη που εξέτασε τα χαρακτηριστικά των ασθενών του Πάρκινσον μας έδειξε ότι σχεδόν οι μισοί από τους ασθενείς μπορεί να έχουν κάμψη του κορμού προς τα εμπρός ή προς τα πλάγια. Σε ορισμένους ασθενείς, αυτό μπορεί να είναι πολύ πιο σοβαρό. Σε ασθενείς που έχουν στροφές σε αυτόν τον κορμό, παρατηρείται μεγαλύτερη αστάθεια στο περπάτημα και τις πτώσεις.

Εκτός από τα βασικά συμπτώματα της νόσου, η παρακολούθηση της συνοδευτικής νόσου είναι πολύ σημαντική για την αύξηση της ποιότητας ζωής των ασθενών. Όσο πιο γρήγορα ξεκινούν θεραπείες τόσο για βασικά όσο και για συνοδευτικά συμπτώματα στο Πάρκινσον, τόσο πιο ευνοϊκή είναι η πορεία της νόσου. Για αυτόν τον λόγο, η αυξανόμενη ευαισθητοποίηση της κοινωνίας για όλα αυτά τα συμπτώματα της νόσου και η περιοδική παρακολούθηση των ασθενών με νόσο του Πάρκινσον θα είναι οι παράγοντες που θα επηρεάσουν αυτήν τη διαδικασία πιο θετικά. “

.Source