Ορισμένα εμβόλια covid-19 που αποστέλλονται στην Αφρική θα είναι «διαθέσιμα» παρόλο που έχει παρέλθει η ημερομηνία λήξης.

Έχει αναφερθεί ότι ορισμένοι νέοι τύποι εμβολίων κοροναϊού (Kovid-19), που αποστέλλονται σε 13 χώρες στην Αφρική, έχουν λήξει, αλλά μπορούν να “χρησιμοποιηθούν” με την αιτιολογία ότι η πραγματική διάρκεια ζωής των εμβολίων είναι 3 μήνες μεγαλύτερη.

Σε γραπτή δήλωση του Αφρικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (Αφρική CDC), αναφέρεται ότι η ημερομηνία λήξης 925 χιλιάδων δόσεων εμβολίου Oxford / AstraZeneca, το οποίο ήρθε σε 13 αφρικανικές χώρες στα μέσα Μαρτίου, έληξε τον Απρίλιο 13.

Το Ινδικό Ινστιτούτο Ορού, το οποίο παράγει το εμβόλιο, ενημέρωσε επίσημα την Αφρική CDC ότι η διάρκεια ζωής των εμβολίων είναι 3 μήνες μεγαλύτερη, και τονίστηκε ότι “τα εμβόλια μπορούν να χρησιμοποιηθούν έως τις 13 Ιουλίου 2021”

Ορισμένες χώρες της ηπείρου μοιράστηκαν τις ανησυχίες τους σχετικά με την ημερομηνία λήξης των εμβολίων που ελήφθησαν ως δωρεές από την Αφρικανική Ένωση.

Ο διευθυντής του προγράμματος εκτεταμένης ανοσοποίησης του Υπουργείου Υγείας του Νότιου Σουδάν, George Auzenio Legge, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι τα εμβόλια έληξαν στις 13 Απριλίου και ως εκ τούτου δεν θα χρησιμοποιηθούν.

Περισσότερες από 15 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου έχουν γίνει μέχρι στιγμής στην Αφρική, η οποία έχει πληθυσμό περίπου 1,3 δισεκατομμύρια.

Ενώ ο αριθμός των περιπτώσεων Kovid-19 στην ήπειρο ξεπέρασε τα 4,5 εκατομμύρια, ο αριθμός αυτών που έχασαν τη ζωή τους ξεπέρασε τις 119 χιλιάδες.

.Source