Ουάσιγκτον: συζητάμε για την κατάσταση των ομήρων με το Ιράν

Ο υπουργός Εξωτερικών Antony Blinken δήλωσε στις αρχές Φεβρουαρίου ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεσμεύτηκαν να απελευθερώσουν τους πολίτες τους που κρατήθηκαν ή συνελήφθησαν στο εξωτερικό, αλλά δεν χρησιμοποίησαν το όνομα του Ιράν.

«Ξεκινήσαμε να επικοινωνούμε με τους Ιρανούς σχετικά με αυτό το ζήτημα», δήλωσε ο Sullivan σε συνέντευξή του στην τηλεόραση CBS. Ο Sullivan δήλωσε ότι δεν θα δεχτεί μια μακροπρόθεσμη πρόταση.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις της Τεχεράνης, η επικοινωνία μεταξύ των δύο χωρών πραγματοποιείται μέσω της Ελβετικής Πρεσβείας. Η Ελβετική Πρεσβεία εκπροσωπεί τα συμφέροντα της Αμερικής στο Ιράν.

Σύμφωνα με την έκθεση της VOA, ένας Ιρανός αξιωματούχος σε έναν ιρανικό ιστότοπο ειδήσεων τόνισε ότι η Τεχεράνη δεν συζήτησε άμεσα την κατάσταση των Αμερικανών με την Ουάσιγκτον και ότι όλα τα μηνύματα μεταφέρθηκαν μέσω της Ελβετικής Πρεσβείας.

Εν τω μεταξύ, αναφερόμενος στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ο Sullivan τόνισε ότι ο Πρόεδρος Joe Biden δεσμεύεται να εμποδίσει την Τεχεράνη να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, και η διπλωματία είναι ο καλύτερος τρόπος για να γίνει αυτό.

Ο Sullivan είπε ότι το Ιράν δεν έχει ανταποκριθεί ακόμη στο αίτημα της Αμερικής να επιστρέψει στην πυρηνική συμφωνία του 2015.

Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε την Αμερική από την πυρηνική συμφωνία του 2015 το 2018. Ο Τραμπ είχε επαναφέρει κυρώσεις στο Ιράν.

Η συμφωνία του 2015 υπογράφηκε μεταξύ του Ιράν και των δυτικών χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Αμερικής.

.Source